Nový trávník čeká v pátek první ostrý test

Nový trávník čeká v pátek první ostrý test

B r n o – Stadion na Srbské se před letošní sezónou dočkal nového trávníku. Původní pažit byl po třech letech poctivé služby odstraněn a 12. června proběhl výsev zbrusu nového zeleného koberce. Ten čeká v pátek od 19 hodin první ostrý test – zápas s Pardubicemi.

S ohledem na klimatické podmínky se zhruba pětitýdenní proces nevyhnul komplikacím. „Vinou extrémních teplot vykazuje tráva určité anomálie, jako je rychlost růstu či odnožování; vlhko a teplo jsou navíc ideální pro vznik a riziko houbových onemocnění,“ popisuje šéf technického úseku Zbrojovky Martin Číhal. „Schopnost růstu trávy ve vysokých teplotách pochopitelně není optimální, reagovali jsme na to zopakováním dosevu.“

A ani zmíněná choroba se pažitu na Srbské nevyhnula. „Minulý týden v sobotu jsme při kontrole nezaregistrovali žádný zásadní jev, v neděli nás ovšem čekalo nepříjemné překvapení v podobě osmi ploch o přibližně metru čtverečním v jedné čtvrtině hrací plochy. Přizvali jsme odborníky, kteří se v oblasti chorob travních porostů orientují dlouhodobě, aby se problém pokusili diagnostikovat, protože projev stoprocentně neseděl na žádnou z konkrétně známých chorob. V návaznosti na to došlo k lokálnímu ošetření, preventivnímu chemickému postřiku a chemie byla kompenzována také nasazením bylinných výluhů, které je i mladá tráva schopna přijímat přes list,“ pokračoval Číhal.

„I pro zmíněné odborníky je těžké konkrétně stanovit přesnou diagnózu, s největší pravděpodobností se jedná o kořenovou spálu; bohužel se této komplikaci nedalo žádným způsobem předejít. Trávníku doplňujeme výživu a musíme také optimálně namodelovat kropení, protože celoplošnou závlahu nelze použít, pro napadený trávník by to bylo zhoubné. Každý den tak musíme provádět sondy i pravidelné kontroly všech ploch. I díky nasazení všech pracovníků technického úseku ale budeme v pátek trávník předávat způsobilý ke hře, pouze s lokálním poškozením, nemajícím na způsobilost vliv. Co se dalšího průběhu týče, výrazně by nám pomohlo ochlazení,“ zakončil Číhal.

další články

Novým majitelem klubu se stává Libor Zábranský
A-tým
25.04.2024 | Klub

Novým majitelem klubu se stává Libor Zábranský

B r n o - Fotbalový klub FC Zbrojovka Brno mění svou vlastnickou strukturu. Novým majoritním...
U18: Remíza v Opavě
Mládež
24.04.2024 | Martin Lísal

U18: Remíza v Opavě

O p a v a - Dorostenci Zbrojovky (U18) remizovali v dohrávce na hřišti Opavy 2:2. V první půli...
U16: Bodová série skončila v Opavě
Mládež
24.04.2024 | Martin Lísal

U16: Bodová série skončila v Opavě

O p a v a - Mladší dorostenci se ve středu vydali k dohrávce na hřiště Opavy. V divoké přestřelce...