VIDEO: Co zaznělo na tiskové konferenci před startem jara?

VIDEO: Co zaznělo na tiskové konferenci před startem jara?

B r n o - Už jen čtyři dny zbývají do startu jarní části FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY. Ještě před výkopem utkání v Chrudimi proběhla na Srbské tradiční tisková konference se zástupci klubu.

Tu zahájil krátkým souhrnem zimního období sportovní manažer Zbrojovky Tomáš Požár. "Nemáme za sebou úspěšnou podzimní část, na což jsme okamžitě po jejím skončení reagovali nějakým pohybem v kádru. Následně byla hlavním cílem jeho stabilizace, dostatečná variabilita z hlediska postů. Ať už pomocí transferů, nebo návratů z hostování. To byl jeden směr, tím druhým pak bylo, aby trenéři přenesli na tým myšlenky a požadavky v souladu s tím, jakým stylem chceme hrát. Příprava byla dostatečně dlouhá na to, abychom tyhle úkoly a cíle zvládli splnit, a teď už je nejvyšší čas, aby začala soutěž."

Po Požárovi shrnul přípravu i trenér Pavel Šustr. "Na úvod jen v krátkosti - příprava proběhla zhruba tak, jak byla naplánována. Co se týče zápasů a podmínek pro trénink, vše bylo bez problémů. Až na zranění Petra Pavlíka se nám vyhýbaly i nepříjemnosti tohoto druhu a doufám, že to bude platit i nadále. S průběhem přípravy tak můžeme být spokojení."

A jako třetí pak promluvil kapitán a nejlepší střelec podzimu i přípravy, Lukáš Magera. "Souhlasím s trenérem, příprava splnila to, co jsme očekávali, co se podmínek a zápasů týče. Zápasy jsme zvládli, co jsme chtěli prověřit, to jsme prověřili. Věřím, že jsme dobře nachystáni na první zápas a celý ten půlrok. Cíle máme dané, ty se neměnily," připomněl Magera fakt, že se Zbrojovka i přes nevydařený podzim touží porvat o postup do první ligy.

Poté už zástupci klubu odpovídali na otázky novinářů. Hned ta první směřovala na gólmanský post. "Pavel Halouska i Jirka Floder jsou naši odchovanci, přičemž Pavel už tak úplně mladý není, má zkušenosti z druhé ligy a měl dost prostoru, aby se připravil a tu pozici zvládl. Co se týče gólmanů, nemám žádné pochybnosti a obavy," uvedl Šustr s tím, že jaro začne v pozici jedničky Pavel Halouska. "Věřím, že tu máme hráče, kteří jsou schopní se stát důležitým článkem týmu. A že nás i veřejnost přesvědčí, že to byla správná volba," doplnil Požár.

Magera: Věřím, že na jaře budeme stoupat tabulkou

Dotazy se pochopitelně týkaly i posil a změn, kterými kádr prošel. "Když si analyzujeme poslední čtyři přestupová období, vidíme tu vysoký počet hráčů, kteří přišli nově. Možná i to byl jeden z důvodů, proč tým nevypadal v úvodu sezóny kompaktně. I proto jsme nechtěli přivádět znovu vysoký počet hráčů, zaměřili jsme se spíše na stabilizaci, zlepšení součinnostních a vztahových návyků," hovořil Požár.

O konsolidaci kádru mluvil i Pavel Šustr. "Jsme spokojení s tím, že se nám až na výjimky vyhýbala zranění. O Petrovi Pavlíkovi jsem hovořil, problémy měl Dominik Kříž, jinak ten kádr bez větších změn prošel celou přípravou. Měli jsme dostatek času, abychom se mohli kvalitně nachystat. Až na jeden zápas bylo vidět, že jsme schopní se držet těch principů, o kterých hovoříme. Týmový výkon, dobrá defenziva, reakce po ztrátě míče. Celý tým ví, jak chceme hrát a jak chceme uspět. Věřím, že to bude znát i v soutěži."

Co se posil týče, ve statistikách přípravy ční nejvýš Jakub Přichystal. Se čtyřmi góly je druhým nejlepším střelcem týmu, s pěti asistencemi této statistice vládne a zároveň odehrál i nejvyšší počet minut, jako jediný naskočil do všech deseti zápasů. "Měl by pro nás být přínosem a věřím, že to bude platit i pro ligu. Svou rychlostí, dravostí a schopností dostat se do šancí rozhýbal naší ofenzivu. Su rád, že se vrátil, je připravený a plný elánu," řekl Šustr.

Tázán byl také na to, jaká je aktuálně pozice Lukáše Vraštila. "Je členem kádru. To, že v létě pravděpodobně odejde, neznamená, že se na něj dívám jinak. Jako všichni ostatní se připravuje, a pokud uvidím, že je platný a má hrát, tak hrát bude."

Lukáš Magera hovořil o tom, zda cítí rozdíl mezi týmem na startu sezóny a nyní. "V létě přišlo hodně nových hráčů a ze začátku byla vidět nesehranost. Teď jsme udělali velký pokrok v plnění a chápání toho, co po nás trenér požaduje. Nedělá rozdíly mezi mladými a starými, nikomu nic nedá zadarmo a každý hráč musí zkrátka udělat na hřišti maximum. A pokud někdo něco vypustí, pocítí to. Každý z nás hraje o místo, víme, co máme dělat a jakým způsobem to plnit. Věřím, že půjdeme nahoru a dostaneme Zbrojovku tam, kam patří," zmínil znovu vysněný postup do první ligy.

S tím souhlasil i Šustr. "Cíle jsou jasné, chceme se o to porvat. Ztráta je velká, ale je před námi čtrnáct zápasů a v každém můžeme získat tři body. Pokud zvládneme začátek, může nám to samozřejmě pomoci, poroste sebevědomí hráčů. Ale v naší situaci je zkrátka jediná možnost připravit se na všech čtrnáct zápasů, jeden po druhém. První je Chrudim a na tu se chystáme. Se vším všudy, tedy i s uzpůsobením režimu brzkému času výkopu," připomněl Šustr, že na východě Čech se hraje v 10:15.

O Chrudimi pak mluvil i Magera. "Domácí zápas jsme zvládli a vyhráli 3:0, ale nic snadného to nebylo a náročné to samozřejmě bude i v odvetě. Věřím, že naší kvalitou dokážeme soupeře přehrát a vytvořit si příležitosti. Do Chrudimi pojedeme s pokorou, ale zároveň s jasným cílem přivézt tři body. Těšíme se na start jara a věříme, že budeme stoupat tabulkou," uzavřel.

další články

PREVIEW: V sobotu proti Opavě!
A-tým
26.04.2024 | Martin Lísal

PREVIEW: V sobotu proti Opavě!

B r n o - Druhá nejvyšší soutěž si o víkendu odškrtne poslední dubnovou položku v kalendáři....
Novým majitelem klubu se stává Libor Zábranský
A-tým
25.04.2024 | Klub

Novým majitelem klubu se stává Libor Zábranský

B r n o - Fotbalový klub FC Zbrojovka Brno mění svou vlastnickou strukturu. Novým majoritním...
U18: Remíza v Opavě
Mládež
24.04.2024 | Martin Lísal

U18: Remíza v Opavě

O p a v a - Dorostenci Zbrojovky (U18) remizovali v dohrávce na hřišti Opavy 2:2. V první půli...