Zbrojovka představila nově vzniklou Klubovou fotbalovou akademii

Zbrojovka představila nově vzniklou Klubovou fotbalovou akademii

B r n o – Ve čtvrtek 9. srpna proběhlo v Kongresovém sálu Hotelu Avanti setkání představitelů klubu s rodiči mladých fotbalistů, na němž byl oficiálně představen projekt nově vzniklé Klubové fotbalové akademie. Toto setkání symbolicky posvětilo rozjezd projektu se statutem Klubové akademie FAČR, který má za cíl zkvalitnit a harmonizovat vývoj hráčů s ohledem na sportovní progres, kvalitu výchovy a vzdělávání.

Samotná akademie je v provozu od 1. července, na plné tempo pochopitelně přejde se startem školního roku. „Na představení jsme seznámili rodiče nejen s fungováním akademie a jejími cíli, přiblížili jsme jim také komplexnost celé výchovy mladých fotbalistů. Celý projekt je nadstandardní, vytváří pro hráče akademie skvělé podmínky. Většina vnímá klubovou akademii jako vylepšení podmínek výchovy pouze v jednom klubu, ale nastavenými pravidly získání statutu Klubové Akademie FAČR přináší pro daný klub především závazek vůči danému regionu. Klub má povinnost pečovat o svůj region ve smyslu vzdělávání dalších trenérů, přenášení poznatků a tréninkových metod, vytváření vztahů mezi kluby a hlavně prohloubení komunikace směrem k veřejnosti,“ řekl ke startu akademie její ředitel a šéftrenér mládeže Zbrojovky Valdemar Horváth.

Kromě samotného programu se rodičům představili také trenéři mládeže, trenéři brankářů, kondiční trenéři či fyzioterapeuti. „Akademie je formálně dorostenecká, ale propojuje a zaštiťuje všechny věkové kategorie od dorostu po přípravku, celou tu pyramidu mládeže. Napojena je samozřejmě také na již vzniklou Regionální fotbalovou akademii. Rodičům jsme měli možnost ukázat, kolik profesionálů se v akademii stará o všestranný rozvoj fotbalistů,“ pokračoval Horváth.

A jak vypadá běžný den fotbalisty v akademii? „Teď o prázdninách je režim pochopitelně trochu odlišný. Začíná se tréninkem, pak je svačina, regenerace. Pokud je ten den trénink dvoufázový, pak i oběd a druhá svačina. Pro mimobrněnské zajišťuje akademie i internát, snídaně a večeře. Se začátkem školy budou probíhat třikrát v týdnu dopolední tréninky v osm hodin, odpolední v šestnáct hodin. Naším cílem je z kluků vychovat nejen šikovné fotbalisty, ale i vzdělané lidi, v průběhu září tedy chystáme návštěvy škol, kde budeme domlouvat individuální plány,“ řekl Horváth. To se pochopitelně netýká partnerských škol akademie – Sportovního gymnázia Ludvíka Daňka a Obchodní akademie ELDO.

„Start akademie úspěšně korunoval dlouhý a finančně náročný proces, opírající se o obrovské úsilí všech, kteří se na projektu podíleli a kterým patří dík, v čele s předsedou představenstva Václavem Bartoňkem. Podobných akademií je v republice pouze deset. Díky patří i Jihomoravskému kraji, statutárnímu městu Brnu a Fotbalové asociaci České republiky. Fotbalový klub FC Zbrojovka Brno má výchovu mládeže jako jeden z pilířů, jasným signálem jsou čtyři desítky mladých fotbalistů, které klub dodal v minulé sezóně do reprezentačních výběrů U16 až U20. Nově vzniklá akademie by měla být nosným bodem celé koncepce výchovy mládeže,“ dodal Horváth.

další články

Novým majitelem klubu se stává Libor Zábranský
A-tým
25.04.2024 | Klub

Novým majitelem klubu se stává Libor Zábranský

B r n o - Fotbalový klub FC Zbrojovka Brno mění svou vlastnickou strukturu. Novým majoritním...
U18: Remíza v Opavě
Mládež
24.04.2024 | Martin Lísal

U18: Remíza v Opavě

O p a v a - Dorostenci Zbrojovky (U18) remizovali v dohrávce na hřišti Opavy 2:2. V první půli...
U16: Bodová série skončila v Opavě
Mládež
24.04.2024 | Martin Lísal

U16: Bodová série skončila v Opavě

O p a v a - Mladší dorostenci se ve středu vydali k dohrávce na hřiště Opavy. V divoké přestřelce...