Švédská reprezentace v Brně - doposud oboustranná spokojenost

Švédská reprezentace v Brně - doposud oboustranná spokojenost

B r n o - Pokud zaslechnete slovní spojení "Švédové v Brně", vybaví se vám většinou období třicetileté války. Pobyt švédské reprezentace U21 na brněnském stadionu po dobu mládežnického EURA tak pochopitelně vzbuzuje úsměvné konotace. Nutno ovšem dodat, že mladí Švédové se v Brně chovají jako nejvzornější návštěva.

Do Brna přicestovali Seveřané v pondělí 15. června s drobným zpožděním. Prakticky okamžitě se pak vydali na Srbskou, kde na čerstvě pokropeném trávníku absolvovali první trénink. Další je čekal v úterý, dril evidentně nesl ovoce - čtvrteční zápasová premiéra proti Italům vyšla švédskému týmu skvěle (2:1). Již předtím provázel výpravu samý úsměv, vžité představy o severské zádumčivosti záhy zmizely.

Každý trénink probíhá pod dozorem novinářů a fotografů (převažují pochopitelně ti švédští, kterých se do Brna vydal četný houf). Většinou mají k dispozici úvodních patnáct minut tréninku, pouze páteční pozápasový trénink mohli sledovat celý. Hráči trénink zahajují v kruhu, stvrzují tím sílu kolektivu a týmový duch. Trenér většinou žádný pokyn nemusí říkat dvakrát, ani zvyšovat hlas.

Ubytování? V hotelu Barceló

Ohledně dalšího pobytu Švédů na Srbské se rozhodne v nejbližších dnech, vše bude pochopitelně záviset zejména na výsledcích.

Slibný rozjezd by naši hosté rádi potvrdili dnes proti Anglii (18 hodin). "Ostatní týmy mají více individualit, my ale držíme při sobě, naší zbraní je týmový duch a nikdy se nevzdáváme," upozorňuje Staffan Stjernholm, tiskový mluvčí švédské reprezentace. Jeho slova ostatně potvrzuje zmíněné utkání s Italy - Švédové hráli o deseti, prohrávali, což je situace pro Italy jako stvořená - duel ale dokázali otočit a zvítězili.

Pokud výprava zrovna netrénuje, přebývá v hotelu Barceló na Šilingrově náměstí. "Na hotelu i stadionu jsou lidé velmi ochotní a přátelští. Brno je velmi hezké město, pokud mohu soudit z toho zlomku, který jsem zatím měl možnost vidět. Podrobnější průzkum máme ještě v plánu," prozradil Stjernholm, pro něhož to ostatně není první pobyt v České republice. "Několikrát jsem tu byl jako hráč v osmdesátých letech. V Praze jsme s týmem sídlili v době přípravy na jarní sezonu, ještě před pádem železné opony a mám na zemi skvělé vzpomínky, stejně tak jsem už navštívil i Brno. Dobře znám i sílu českého týmu, který navzdory malé rozloze země patří ke špičce Evropy."

Na tréninku nechybí vlajka

Zbrojovka - jako správný hostitel - poskytuje Švédům vše, oč požádají, a zatím se ve spolupráci nevyskytl žádný zádrhel. To potvrdili zástupci týmu i na páteční oficiální tiskové konferenci. "Hřiště je na velmi dobré úrovní," zaznělo ze Stjernholmových úst a jeho slova potvrdil i jeden z hráčů, Oscar Hiljemark: "Stadion je perfektně vybavený a má skvělý trávník. Přiznám se, že takový nemají ani mnohé slavné evropské kluby."

Kromě plnění tradičních požadavků (například kropení trávníku, a to i po dešti) čeká na Švédy při každém tréninku i drobné překvapení. Jednou suvenýrová taška (obsahující i povídání o obléhání Brna Švédy, samozřejmě v angličtině), jindy švédská vlajka. Na jeden z tréninků dorazili i rodinní příslušníci švédské výpravy, s hráči tak mohli oslavit čerstvou výhru s Italy. "Co se oslav týče, nebylo to nic divokého. Navíc se jednalo o dílčí úspěch a máme ještě dost práce před sebou," upozornil Stjernholm s úsměvem, že švédská výprava tu při vší své skromnosti má další cíle.

Nechme se tedy překvapit, kde se švédská cesta zastaví.





další články

Novým majitelem klubu se stává Libor Zábranský
A-tým
25.04.2024 | Klub

Novým majitelem klubu se stává Libor Zábranský

B r n o - Fotbalový klub FC Zbrojovka Brno mění svou vlastnickou strukturu. Novým majoritním...
U18: Remíza v Opavě
Mládež
24.04.2024 | Martin Lísal

U18: Remíza v Opavě

O p a v a - Dorostenci Zbrojovky (U18) remizovali v dohrávce na hřišti Opavy 2:2. V první půli...
U16: Bodová série skončila v Opavě
Mládež
24.04.2024 | Martin Lísal

U16: Bodová série skončila v Opavě

O p a v a - Mladší dorostenci se ve středu vydali k dohrávce na hřiště Opavy. V divoké přestřelce...