Jsem přesvědčen, že se nám podaří tým kvalitně posílit, říká sportovní ředitel Zbrojovky

Jsem přesvědčen, že se nám podaří tým kvalitně posílit, říká sportovní ředitel Zbrojovky

Bylo to nezvykle otevřené povídání. Žádné chození kolem horké kaše. „Nemám důvod něco skrývat,“ řekl při debatě s redakcí klubového webu, deníkem Rovnost a MF Dnes sportovní ředitel klubu ZDENĚK KUDELA. O čem byla řeč?

O CELKOVÉM POHLEDU: Nechci být jako ve škole a dávat známku týmu na vysvědčení. To nikdy nebývalo objektivní. Na začátku sezony jsem si myslel, že budeme mít klidnější půl rok. Teď nechci, aby to vyznělo jako nějaké vymlouvání na subjektivní potíže. Jsou to ale lehce doložitelná fakta, že v Brně je stále moc neúměrně zraněných hráčů. Proto jsme se rozhodli s panem Bartoňkem, majitelem klubu, do toho zásadně sáhnout. Relativně máme o bod víc, než jsme měli loni. Ale samozřejmě nejsme spokojeni a nastává doba, kdy si musíme říct, co bude dál. Nejsme v komfortní situaci, ale jestliže chceme Brno posunout, budeme muset tým posílit.

O MARODECH: Už jsem to naznačil, že těch marodů je neúměrně dost. Budeme do toho investovat, aby se situace neopakovala. Neříkám, že se něco dělá špatně, ale musí se něco udělat zásadního. Péče v klubech je relativně všude na stejné úrovni, jde jen o to, jak se využívá. Jde o to, jak se k tomu postaví hráči. Není možné, aby hráč na čtrnáct dní zmizel doma na regeneraci, vrátil se zpět v katastrofálním stavu. Nastavili jsme pravidla diagnostika lékaře, jasný výstup k hráčům a potažmo k trenérům. Tohle nefungovalo, ale nebyli jsme ve stavu, kdy jsme měli přetržené křížové vazy, přetrhané kotníky, nebo narušená kolena. Naším problémem je strašně pomalý návrat hráčů po zranění. Pašek, Markovič, Mezlík, to jsou jasné příklady. Nás to bude stát další peníze, ale my to uděláme.

O MLADÝCH HRÁČÍCH: Víte, co je největší problém této generace? Že na sobě nepracuje! To není jen můj názor, říkají mi to i jiní trenéři, potvrdil mi to i náš kondiční trenér Honza Cacek. Uvedu případ jednoho našeho mladého hráče. Když bojoval o smlouvu u nás, dřel jako kůň, makal na plné pecky. Dostal smlouvu a byl konec. Po tréninku honem do kabiny a domů. Žádné přídavky jako dřív. A takových hráčů máme v základní sestavě šest. Tedy těch mladých, kteří se na sobě dále nepracují. Odtrénují si svoje povinné a konec, hotovo. My jsme v kabině vylepili rozhovor s Jardou Jágrem, jak je potřeba mladé honit policajtem. Bude to tak i u nás, když si to sami neuvědomí, budou mít za prdelí drába (omlouvám se za to slovo). Současná generace se totálně změnila. Po tréninku na kafíčko, zahrát si na play station a dost. Mluvil jsem na toto téma nedávno s Jakubem Dovalilem trenérem reprezentační jedenadvacítky. Mimochodem, Zbrojovka má v jeho širším kádru čtyři hráče. A on měl úplně stejný názor na ty mladé. Jsou uspokojení, stačí jim smlouva v prvoligovém klubu.

O ROLI TRENÉRŮ: Každý trenér má svůj plán, zažil jsem jinde kouče, který přišel do kabiny půl hodiny před tréninkem a po něm byl jako první doma. My máme v Brně erudovaného trenéra, který toho hodně prožil. Neustále spolu diskutujeme, bavíme se o zápasech, o hráčích, o tréninkových jednotkách. A taky o tom, co s těmi mladými, většinou talentovanými hráči. Co z toho vyplývá? Musíme tým posílit, protože jen konkurence a nic než konkurence ty mladé nemůže probrat.

O POSÍLENÍ: Musím začít pár let zpátky, kdy se klub zachránil. A nebýt pana Bartoňka, tak by tady Zbrojovka nebyla, to je třeba si uvědomit. Klub se oddlužil a já se vás hned zeptám: šli byste hned do dalších dluhů? Nebo půjdete cestou, kdy věříte vlastním hráčům, jejich trenérovi a schopnosti vzájemně vše sladit tak, aby to klapalo? Bavme se o financích na chod mužstva. Abyste byli schopni hrát o evropské poháry, potřebujete cirka 70 milionů korun. My se pohybujeme v rámci 55 milionů, ale nás stojí obrovské peníze pronájem ploch pro mládež a cestování za hřišti. K těm posilám obecně: nikdo není zadarmo, nikdo! I hráči, kterým končí smlouva, něco stojí, je třeba do nich investovat. A my potřebujeme posily do všech řad, do obrany, zálohy i útoku. Protože mladí to nezvládají, ale o tom jsem už mluvil.

O VZTAHU S MAJITELEM: On pan Bartoněk nemá rád, když mu říkám „majiteli“, ale musím opět s plnou zodpovědností říct, že bez něj by tady fotbal nebyl. On má ze své bývalé profese stavaře pohled technokrata, ale já mu říkám, že fotbal je jiný, že se na to nemůže takto dívat. Dá se ledasco naplánovat, ale ne všechno. Ale jsem přesvědčen, že se nám to podaří společně posílit kvalitou a tím pádem se zvednou i mladí hráči.

další články

Novým majitelem klubu se stává Libor Zábranský
A-tým
25.04.2024 | Klub

Novým majitelem klubu se stává Libor Zábranský

B r n o - Fotbalový klub FC Zbrojovka Brno mění svou vlastnickou strukturu. Novým majoritním...
U18: Remíza v Opavě
Mládež
24.04.2024 | Martin Lísal

U18: Remíza v Opavě

O p a v a - Dorostenci Zbrojovky (U18) remizovali v dohrávce na hřišti Opavy 2:2. V první půli...
U16: Bodová série skončila v Opavě
Mládež
24.04.2024 | Martin Lísal

U16: Bodová série skončila v Opavě

O p a v a - Mladší dorostenci se ve středu vydali k dohrávce na hřiště Opavy. V divoké přestřelce...