I Momovi jsme dali čas, říká o Doumbiovi Kudela

I Momovi jsme dali čas, říká o Doumbiovi Kudela

K a p r u n - Ten příběh byl delší, než se původně počítalo. Ale dvacetiletý útočník z Pobřeží Slonoviny Ibrahim Doumbia už je v Brně a do hry by měl naskočit již v zítřejším utkání ve Zlíně. Více už o všem prozradí sportovní ředitel Zbrojovky Zdeněk Kudela.

Jakým způsobem jste hráče vytipovali?
Věděli jsme, že do útoku se nám hodí rychlý, dravý a silný útočník. Na hotového hráče a střelce spousty gólů nemáme, proto jsme se rozhlíželi s pomocí manažera, jehož prací byl i příchod Moma Traorého. Je to Francouz, se kterým je skvělá domluva, do české ligy přivedl například Mendyho, Sylvestreho či Tavarese. Nakonec z toho vyšel tento hráč.

Kde tento hráč v minulosti působil?
Pobřeží Slonoviny je pole neorané. Funguje tam systém akademií, ve kterých se připravují talentovaní hráči pro národní tým. Když ale přijde šampionát, dostanou se do přípravy hvězdy jako Drogba, a na tyto připravené kluky místo nezbyde. I proto se o něm nikde nepíše, nehraje soutěž, nebyl v Evropě. To byla také příčina komplikací s jeho příchodem.

V čem konkrétně spočívaly?
Ibrahim nemá francouzské občanství, čili to s ním není tak jednoduché, jako například s Momem. Žádost o turistické vízum se musela řešit přes cizineckou policii, hráč musel na české velvyslanectví pro tuto oblast, které je v Ghaně. Tam zase úředník řekl, že mu nestačí kopie dobrozdání od nás, chtěl originál. Ten než naknec došel, přišel zrovna svátek, který trvá pět dní. Nakonec tam Ibrahim čekal osm dní, dnes (pozn. ve čtvrtek) ho Petr Došek naložil na letišti do auta a už jsou v Brně.

Nastoupí tedy ve Zlíně?
Měl by. Ale je nutné brát v potaz, že nějakou dobu během těch zmíněných průtahů netrénoval. Není to o tom, že by musel přesvědčit v tom jediném utkání, jak si někteří myslí. Vízum má na tři měsíce, uvidíme. Ani Momo nepřišel ideálně připraven a nějakou dobu trvalo, než se prosadil. Dali jsme mu čas.

Případné další posily nevylučujete?
Letní přestupové okno je do září, nikdy nevíte, co se stane a co bude třeba řešit - zranění a podobně. Mužstvo se stabilizovalo, ale ještě máme zájem o jednoho hráče. Nemohu to zatím konkretizovat, ale týkalo by se to posílení středové řady.

Jak vlastně funguje v Brně skauting?
Nejen u nás, ale v celé České republice nefunguje tak, jak by měl. Například Sparta ke 30. červnu zrušila oddělení skautingu. A to je Sparta - největší a nejbohatší klub u nás. Skauting na doplnění mládeže u nás funguje, nyní jsme navíc angažovali Michala Sobotu, roky dělal ve Znojmě a pomáhal klubu z divize k úspěchu. Dělá vedoucího mužstva u juniorky a k tomu má v referátu i skauting mládežníků.

Jak tedy aktuálně funguje posilování kádrů tuzemských klubů cizinci?
Posily jsou o kontaktech a známostech. Je to riziko, někdy to vyjde - jako třeba Bony, který z Pobřeží Slonoviny přišel rovnou do Sparty, někdy ne. Nechci opakovat stejné chyby, které udělal klub a které jsem udělal i já. Například v Mladé Boleslavi jsme angažovali Brazilce, který přišel z vlasti během podzimu, ale nedokázal se adaptovat na středoevropské klima. Důležité nicméně je říci, že nás to mnoho nestojí, riziko je tedy akceptovatelné.

další články

Program týmů Zbrojovky v týdnu od 22. do 28. dubna
Ostatní
22.04.2024 | Martin Lísal

Program týmů Zbrojovky v týdnu od 22. do 28. dubna

B r n o - Během posledního dubnového víkendu se "áčko", rezerva i dorostenecké týmy představí na...
U12: Zbrojovka zdolala Zlín
Mládež
21.04.2024 | Martin Lísal

U12: Zbrojovka zdolala Zlín

B r n o - Mladší žáci Zbrojovky (U12) přivítali o víkendu v Horních Heršpicích mužstvo Zlína. V...
U13: Zbrojovka remizovala se Zlínem
Mládež
21.04.2024 | Martin Lísal

U13: Zbrojovka remizovala se Zlínem

B r n o - Mladší žáci Zbrojovky (U13) hostili v utkání finálové nadstavby. Z převahy a řady šancí...