Galapředstavení na Srbské! Zbrojovka nasázela Spartě tři branky a zajistila si záchranu!

Galapředstavení na Srbské! Zbrojovka nasázela Spartě tři branky a zajistila si záchranu!

Nervydrásající podívanou přinesl předposlední domácí zápas Zbrojovky na domácím hřišti. Brno vedlo již o tři branky, v závěru se o výhru ještě muselo strachovat, ale nakonec slaví mimořádně cenné vítězství, které pro Zbrojovku znamená jistotu záchrany!

Opačné starosti měly oba celky z dvou největších měst ČR před společným soubojem ve 28. kole Gambrinus ligy. Sparta potřebovala nutně zvítězit, aby zůstala na dostřel vedoucí Plzni, Zbrojovka si pak proti pražskému rivalovi přála definitivně zajistit místenku pro příští ročník nejvyšší soutěže.

I když postavení obou celků v tabulce předpovídalo opačný obraz hry, Zbrojovka se do Sparty pustila bez bázně a v prvních deseti minutách dokázala letenské zatlačit hluboko na jejich polovinu. První šance se však dočkala Sparta a Lafatova příležitost hned nesla přívlastek vyložená. Hušbauer patičkou efektivně připravil Lafatovi míč do ideální pozice, Doležal však nejlepšího střelce Gambrinus ligy vychytal. Hned o minutu později již Lafata míč do sítě propašoval, radost hostí však utnul zdvižený prapor pomezního.

Zbrojovka se s přibývajícím časem čím dál častěji bránila, samotné se jí však dařilo dostávat do zajímavých situací. V brněnské hře však často chyběl kvalitní finální centr z křídla.

Zdaleka nejaktivnějším domácím hráčem byl v první půli Pavel Mezlík a právě jeden z jeho průniků přinesl v 36. minutě velkou šanci. Přetažený centr z levé strany propadl až na osamoceného Paška, ten se však unáhlil a hlavou poslal míč vedle Vaclíkovy brány. Tahle situace odstartovala útočný uragán domácích. Hned o minutu později se ocitl Pašek v další šanci, tentokráte již zakončoval mnohem lépe, ale jeho rána se pouze otřela o břevno sparťanské svatyně.

Zbrojovka v poslední desetiminutovce přidala na obrátkách a začaly se dít opravdu nevídané věci. V životní formě hrající PAVEL MEZLÍK pronikl do vápna tentokrát po pravé straně, prvním pokusem sice Vaclíka nepřekonal, ale z dorážky nekompromisně napálil míč do brány! 1:0 pro domácí!

A to ještě nebylo v první půli vše! Ve 45. minutě korunoval Martin Husár svůj skvělý výkon přesným centrem na hlavu KARLA KROUPY, který poslal Zbrojovku již do dvougólového vedení! Poločas snů tak pro Zbrojovku skončil vedením 2:0!

Hostující lodivod Lavička, nejspíš již s vědomím plzeňského vítězství v Olomouci, vsadil ve druhé půli vše na jednu kartu, když Hybše nahradil Bednářem. O správnosti svého rozhodnutí však zapochyboval již ve 47. minutě. Do brejku se řítil Frejlach, jeho jedovku Vaclík vyrazil do tyče, od ní se míč odrazil k DAVIDU PAŠKOVI, ten neváhal a přidal již třetí branku Zbrojovky, svou první ligovou!

Veškeré snahy Sparty pak v 52. minutě ještě přibrzdil David Lafata, který celou situaci neunesl, loktem sestřelil Frejlacha a byl po právu vyloučen.

Sparta již opravdu musela hrát vabank a Zbrojovce se tak otevíraly další možnosti ke zvýšení skóre. Druhou branku po přiťuknutí Mezlíka mohl v 63. minutě přidat Pašek, ve své další šanci však rozvlnil pouze boční síť. Další z ukázkových kontrů Brna zakončoval Mezlík, ale po Vaclíkově zákroku se ani on druhé branky nedočkal.

Brno mohla řada nevyužitých šancí mrzet, když v 71. minutě snížil Hušbauer a vykřesal pro Spartu poslední jiskřičku naděje. Síly na hřišti se vyrovnaly v 81. minutě, kdy po druhé žluté zamířil do kabiny Frejlach.

Na Srbské však přišel hitchcockovský závěr, když v 88. minutě snížil Kadlec na 3:2 a o minutu později zachránila domácí spojnice. Ani to však nebylo Zbrojovce dostatečným varováním. V nastaveném čase dostal míč do sítě Švejdík, již podruhé však gól nemohl platit pro ofsajd.

Konec dobrý, všechno dobré! V infarktovém závěru Zbrojovka uhájila vedení, překročila třicetibodovou hranici a definitivně si tak zajistila setrvání v Gambrinus lize i pro příští ročník.

Ohlasy trenérů

Ludevít Grmela (Zbrojovka Brno): "V týdnu jsme říkali, že se Spartou můžeme uspět, pokud se sejde všechno pozitivní, a to se také stalo. V závěru jsme výhru uskákali a myslím, že ta výhra o gól byla nakonec zasloužená. To, že se zachráníme zrovna proti Spartě, bychom možná před pár týdny nedoufali, ale o to je to cennější."
Vítězslav Lavička (Sparta Praha): "Prvních patnáct minut jsme nebyli důslední, pak jsme nevyužili řadu šancí a přišel trest. Nejprve jsme nezvládli závěr první půle, poté přišel třetí gól a červená karta. Nevzdali jsme se, ale na body to nestačilo. Boj o titul nevzdáváme, ale zkomplikoval se nám a je už jen teorií."
Trochu nervózní jsem byl, přiznává ligový debutant Malík
25.05.2013 | Martin Lísal

Trochu nervózní jsem byl, přiznává ligový debutant...

Když Jan Malík nastupoval v 84. minutě duelu proti Spartě na trávník, mnozí z diváků zuřivě...
Vynikající týmový výkon, rozplýval se hrdina Pašek
23.05.2013 | Martin Lísal

Vynikající týmový výkon, rozplýval se hrdina Pašek

B r n o – David Pašek prožil famózní večer. Na kraji zálohy předvedl životní výkon, vstřelil svůj...
Spartě se nestřílí branky každý den, raduje se Karel Kroupa
23.05.2013 | Lucie Hromádková

Spartě se nestřílí branky každý den, raduje se Karel...

B R N O - Blížil se konec prvního poločasu a fanoušci se ještě radovali z čerstvého vedení 1:0....

Fotogalerie

Všechny fotografie