Fantazie! Zbrojovka otočila utkání s Baníkem v poslední desetiminutovce

Fantazie! Zbrojovka otočila utkání s Baníkem v poslední desetiminutovce

Kdo si v pondělí našel i přes televizní přenos cestu na Srbskou, rozhodně nelitoval. Baník v Brně dlouho bránil vedení, nakonec však podlehl ustavičnému tlaku a odjíždí s prázdnou. Brnu body vystřelili Zavadil a Škoda.

S neustále se snižující sestupovou propastí byla dohrávka 25. kola zápasem pravdy jak pro Zbrojovku, tak pro hostující Baník. Pikantní souboj přilákal na Srbskou tentokrát početnou návštěvu a vše tak bylo přichystáno k bitvě dvou sousedů tabulky, kterým se podařilo nasbírat zatím shodný počet pětadvaceti bodů. V sestavě Zbrojovky se místo distancovaných Mezlíka a Husára objevila jména Aloise Hyčky a Daniela Přerovského.

Za bouřlivé atmosféry zahájila lépe Zbrojovka a Frejlachova střela z 8. minuty skončila jen těsně nad Bártovou bránou. O pět minut později o sobě dal vědět ostře sledovaný a těsně bráněný Baroš, jeho pokus placírkou však postrádal přesnost. I přes umístění obou celků ve spodních patrech tabulky se hrál atraktivní fotbal ve vysokém tempu. Frejlach byl v první půli hodně při chuti, jeho dalekonosné pokusy však znamenaly nebezpečí pouze pro kotel hostí a informační LED tabuli.

Územní převaha Zbrojovky začínala s postupujícími minutami nabývat platonického charakteru a Baník o sobě dával vědět. Ve 29. minutě zaskočený Baroš výhodného postavení nevyužil, ve 37. minutě však již Srbská utichla. Hyčka při snaze odhlavičkovat míč podklouzl a Stožický za pomoci teče propasíroval míč do brány - 0:1. Brněnští po inkasované brance přidali na obrátkách, šance na vyrovnání však před závěrečným hvizdem první půle nepřišla.

Trenér Ludevít Grmela neváhal a poslal do druhé půle od první minuty Traoreho a za bouřlivého potlesku Švancaru. Změna na hřišti byla okamžitě vidět. Švancara však status hrdiny ve 48. minutě odmítl, když v jasné gólové šanci jen napálil míč mimo bránu. Brno od začátku druhé půle Baník svíralo kolem jeho vápna a šance přicházely jako na běžícím pásu. Ani jeden z výčtu Kroupa, Frejlach, Lutonský však nedokázal rozveselit nabuzené publikum.

Baník se prakticky celou druhou půli jen těžko dostával do hry, na ukazateli však pořád svítilo skóre nepříznivé pro domácí. Nic na tom nezměnila ani další rána Buchty z 65. minuty. V 71. minutě mohl z ojedinělého protiútoku Ostravy rozhodnout Baroš, jeho hlavička však postrádala razanci.

Zbrojovka opravdu předváděla svůj nejlepší výkon sezony a za svou trpělivou snahu byla přece jen odměněna. V 82. minutě se po faulu na Švancaru postavil přímému kopu Pavel Zavadil a ranou do šibenice nedal Bártovi šanci - 1:1.

Flinta byla po vstřelené brance v ještě větším laufu a fantastičtí fanoušci ji tlačili k rozhodující brance. V 88. minutě přišla další z akcí Petra Švancary. Ten se protáhl po pravé straně do vápna, krásným zpětným obloučkem našel hlavu Michala Škody a ten do protipohybu hostujícího gólmana dokonal pohádkový obrat.

Zbrojovka tak dvěma góly v poslední desetiminutovce za bouřlivé kulisy vybojovala existenční tři body a odskočila svému dnešnímu soupeři na rozdíl tří bodů!

Ohlasy trenérů

Ludevít Grmela (Zbrojovka Brno): "Úvod zápasu jsme odehráli slušně, pak Baník díky zvýšené aktivitě vstřelil šťastný první gól. Do druhé půle nastoupilo jiné mužstvo, střídáním jsme oživili hru a dostali soupeře pod tlak. Ten vyústil v zasloužený obrat."
Martin Pulpit (Baník Ostrava): "Přestáli jsme úvodní tlak domácích a vstřelili po teči obránce gól. Ve druhé půli jsme také v úvodu zvládli čelit náporu Brna, ale bohužel naše záloha nedokázala vyvézt a držet míč, proto tlak rostl a po dvou fatálních chybách domácí nakonec utkání otočili."
Ve druhém poločase jsme hráli dobrý fotbal, říká spokojeně Pavel Zavadil
30.04.2013 | Lucie Hromádková

Ve druhém poločase jsme hráli dobrý fotbal, říká...

B R N O - Kromě koučů a útočníka Petra Švancary zhodnotili pondělní výhru Zbrojovky nad Baníkem...
Druhý poločas jsme konečně hráli fotbal, pochvaluje si Švancara
29.04.2013 | Lucie Hromádková

Druhý poločas jsme konečně hráli fotbal, pochvaluje si...

B R N O - V důležitém souboji týmů ze spodní poloviny tabulky Gambrinus ligy dokázala Zbrojovka...
Moravskoslezské derby je tu! Zbrojovka přívítá Baník
27.04.2013 | Jakub Sabol

Moravskoslezské derby je tu! Zbrojovka přívítá Baník

Pondělní dohrávka nabízí souboj tradičních prvoligových celků a také velkých rivalů. Zbrojovka si z...

Fotogalerie

Všechny fotografie