Zbrojovka nevyužila dlouhou přesilovku a prohrála i v Jihlavě

Zbrojovka nevyužila dlouhou přesilovku a prohrála i v Jihlavě

Důležité utkání na hřišti Jihlavy Zbrojovka bohužel nezvládla. V úvodu utkání to přitom vypadalo nadějně, domácí přišli v 7. minutě o vyloučeného Marka. Brňané ale nedokázali proměnit ani jednu ze šancí, zatímco domácí se trefili dvakrát. Jediným jarním bodovým ziskem Brňanů tak zůstává remíza v Budějovicích.

Zbrojovka nastoupila v brance s Doležalem a v útoku se poprvé od začátku objevil Markovič. Úvodní slovo si vzal jeho parťák Švancara, který zkusil štěstí z dálky, ale branku minul.

První šance domácích byla o poznání nebezpečnější. Šimonek využil nedůslednosti obrany a vypálil, jeho tečovaný pokus Doležal vyrazil konečky prstů na rohový kop. Vzápětí ve středu pole poslal Marek hodně bohorovnou malou domů, k míči se dral Lutonský a domácí hráč jej musel faulovat, za což viděl červenou kartu. V právě probíhající 7. minutě dostal zápas nový rozměr.

Standardní situace nebezpečí nepřinesla, naopak – Jihlava dokázala, že i v deseti bude nebezpečná a Jungr nechal opět vyniknout Doležala. Hra se přelévala ze strany na stranu, poté převzala iniciativu zase Zbrojovka a na branku vyslali míč postupně Mezlík se Zavadilem. První byl zblokován, druhý minul. Neujala se ani hlavička Lutonského.

Zbrojovka držela míč, ale do zakončení se dostávala sporadicky. Domácí tým hledal optimální taktiku a v této fázi míče spíše odevzdával. Výjimkou byla Kolouškem zahraná standardní situace, kterou si ale pohlídal Doležal. Po dvaceti minutách hry napřáhl po nakrátko zahraném rohovém kopu Husár, jeho polovysoká štiplavá rána nadělala Blažkovi starosti.

Na hře Zbrojovky bylo znát nadšení a elán, ale na skvěle organizovanou hru soupeře to nestačilo. Navíc ve 28. minutě přišla standardka Jihlavy a z ní smrtící úder. Vaculíkův centr obrana přizvedla a Šourek hlavou otevřel skóre – 1:0.

To pochopitelně nahrávalo Jihlavě, která se věnovala zodpovědné defenzivě, hosté měli problém dostat se blízkosti branky a tak to zkoušeli z velké dálky podobně jako Pašek. Ke skórování nevedly ani rohové kopy, které jihlavská obrana ubránila. Elán z brněnské hry pozvolna vyprchával.

Ve 40. minutě se opět dostal ke slovu Koloušek, jihlavskému špílmachrovi byla nabídnuta hodně zajímavá pozice, ale přímý kop se mu nepovedl. Na druhé straně šel neohroženě do souboje Markovič, vybojoval roh, po něm Brňané dlouho obléhali jihlavskou branku.

Těsně před půlí přišel na hřiště Traoré, který nahradil Paška, ale to již nic nezměnilo na poločasovém výsledku 1:0. Což bylo pro Brno ještě dobře, neboť Vaculíkův centr našel Šimonka a zakročit tak musel reflexivně Doležal.

V úvodu druhé půle hledal Mezlík Švancaru, ten ale v dobré pozici na míč nedosáhl, nevyšel ani individuální průnik Lutonského. Jihlava nadále pozorně bránila a číhala na možnosti vyzkoušet nepříliš jistou brněnskou obranu. Při jednom z útoků Koloušek hledal Jungra a Pernica musel míč odehrát na rohový kop.

I Brno mělo velkou šanci, ve 49. minutě se do vápna vřítil Husár, zbavil se protihráče a místo střely zvolil zpětnou přihrávku na Mezlíka, ten ovšem branku minul. Dobývání jihlavské branky tak muselo pokračovat. Ba co víc, v 56. minutě Masopust skvěle odcentroval a úplně volný Šimonek zvýšil na 2:0. Pro Brno už tak situace byla kritická.

Odpovědět mohl bleskově Markovič, vnikl do vápna, ale v ideální pozici těsně minul pravou Blažkovu tyč. Srbský útočník měl možnost i o pár minut později, ale jeho ránu zkrotil Blažek. Do třetice se pokoušel o snížení v 70. minutě, kdy po Lutonského centru hlavičkoval nad branku.

Utkání nezadržitelně spělo ke svému konci a domácí nadále soustředěným výkonem drželi dvoubrankový náskok. Na tom nic nezměnil ani šikovný Mezlíkův pokus, míč si jako magnet přitáhly Blažkovy rukavice. Brňané drželi míč, ale do šancí se dostávali sporadicky. Nebezpečná byla naopak Jihlava, která naštěstí pro hosty nedokázala zakončit ani jeden z nadějných kontrů.

V posledních minutách už byli Brňané natlačeni před brankou, Lutonský z voleje trefil jen Škodu, vytáhlý útočník okamžitě vystřelil, ale Šourek jeho ránu zblokoval na roh. To byla také poslední možnost utkání. Brňané bohužel v Jihlavě prohráli a prohloubili tak svou krizi.

Ohlasy trenérů

František Komňacký (Jihlava): "V sedmé minutě jsem si připadal jak nahý v trní. Veškerá příprava přišla vniveč. Naštěstí mohu kluky pochválit, poprali se s tím a předvedli nejen dobrou defenzivu, ale připravili si i šance. Proměnili dokonce dvě, což na výhru stačilo a věřím, že nám tento výsledek hodně pomůže."
Petr Čuhel (Zbrojovka): "Nám dnes chybělo všechno, zejména v druhém poločase to byl ostudný výkon. Ve druhé půli jsme nějaké šance měli, ale obecně si pochvalu zaslouží jen fanoušci, kteří nás podporovali do poslední minuty. Výkon potvrdil a prohloubil to, co nás trápilo. Ohrožená samozřejmě vnímám, ale ohrožená je hlavně Zbrojovka."
V pondělní dohrávce se Zbrojovka představí v Jihlavě
06.04.2013 | Jakub Sabol

V pondělní dohrávce se Zbrojovka představí v Jihlavě

Zbrojovka se nenachází zrovna v příjemné situaci. Na jaře získala pouze bod a výrazně se propadla...
Do čeho jsme kopli, to tam spadlo, vzpomíná Mezlík na podzimní zápas a vyhlíží odvetu
06.04.2013 | Martin Lísal

Do čeho jsme kopli, to tam spadlo, vzpomíná Mezlík na...

B r n o - Pavel Mezlík patří v kabině Zbrojovky k nejzkušenějším hráčům, svými góly letos pomohl k...