Z Budějovic si vezeme remízu

Z Budějovic si vezeme remízu

První jarní bod se urodil v Budějovicích, poločasové vedení domácích smazal v 50. minutě Mezlík. Zbrojovka byla celý zápas lepším týmem, od vítězství ji však dělila neproměněná penalta i skvělý brankář Daněk.

Důležitost utkání si oba celky uvědomovaly už od prvních minut a na první vyloženou příležitost jsme tak museli dlouho čekat, ani jeden z celků nechtěl být tím, kdo v předehrávce 20. kola nejvyšší soutěže udělá první chybu.

V úvodní dvacetiminutovce to ale byla přeci jen Zbrojovka, kdo prahnul po bodech více a postupně začala mačkat Jihočechy až do hlubin jejich pokutového území. Poprvé se brněnští diváci mohli chytat za hlavu při rohu Zavadila, po kterém se ke střele dostal nejprve Škoda a posléze i Pernica, jejich zblokované pokusy však resultovaly pouze v další roh, který málem proměnil ve vedení Zbrojovky Brabec - hlavičkoval ale těsně mimo.

Domácí se sice probouzeli dlouho, když se tak však ve dvaatřicáté minutě konečně stalo, hned udeřili. Javorkův centr ze strany se po vzdušném souboji brankáře Petra s Táborským dostal až k Hrayru Mkoyanovi a arménský rodák tváří v tvář odkryté brance nezaváhal.

Brněnští se po obdržené brance nepoložili a znovu zamkli Dynamo na jejich polovině, velkou příležitost jsme ale viděli znovu na druhé straně, to se hnal na Petra domácí Řezníček, jeho lob se naštěstí pro Brno neujal. Otravné pořekadlo "nedáš - dostaneš" tak chtěl Budějovicím pořádně připomenout Zavadil, skvělý Hyčkův centr ale hlavou poslal pouze do břevna.

Zbrojovka začala aktivněji i druhý poločas a už v padesáté minutě se svěřenci kouče Čuhela poprvé radovali. Pavel Mezlík byl tím nejrychlejším, kdo se po chybě domácí obrany dokázal ve vápně Dynama zorientovat a svou pohotovou střelu nasměroval přesně k tyči.

Skóre 1:1 v následujících minutách reflektovalo i stav na hřišti, neboť byla hra po dlouhé minuty vyrovnaná a k vyloženým příležitostem nedocházelo, okolo sedmdesáté minuty však Zbrojovka znovu začala tahat za delší konec provazu - důkazem budiž i pět rohů během tří minut. Svou převahu navíc mohla v 71. minutě přetavit ve vedení, autor první branky Mkoyan totiž v pokutovém území zahrál rukou a sudí Proske ukázal na značku pokutového kopu. Co čert nechtěl, svou porci smůly si vybral jinak klidný penaltový exekutor Petr Švancara - nastřelil totiž nohu brankáře Daňka.

Hráči "flinty" cítili, že po předvedeném výkonu jim bod ke spokojenosti stačit nebude a v poslední desetiminutovce zmáčkli bíločerné znovu do jejich šestnáctky. Velké chvíle si však na závěr utkání nachystal i devětadvacetiletý gólman domácích a z rukávu tahal jeden životní zákrok za druhým. Nejprve kočičím skokem zneškodnil krásnou střelu Škody, materializoval se i do velké šance Mezlíkovi a Zbrojovce tak nic víc než bod z Budějovic odvézt nedovolil.

"Právě mluvíte s idiotem," hořce poznamenal krátce po utkání směrem k novinářům Petr Švancara. "Chtěl jsem penaltu kopnout doprostřed, ale měl jsem ji dát výš, pak by to byl gól. Klukům jsem se už omluvil, je to obrovská chyba," pokračoval v popisu jednoho z klíčových momentů.

Ohlasy trenérů

Petr Čuhel (Zbrojovka Brno): "Chtěli jsme získat první jarní body, což se nakonec povedlo. Dostali jsme laciný gól, poté měl soupeř další šance. Ve druhé půli jsme utkání měli rozhodnout, šancí na to bylo dost, ale na gól se nadřeme. Dnes jsme tu měli vyhrát."
Neproměněná penalta mě mrzí kvůli týmu, ne kvůli sobě, říká Petr Švancara
18.03.2013 | Jan Hrabálek

Neproměněná penalta mě mrzí kvůli týmu, ne kvůli sobě,...

V pondělí ráno se chystal normálně na tréninkovou jednotku. V jeho hlase byl cítit ještě smutek ze...
Druhé venkovní utkání jarní části odehraje Zbrojovka v Českých Budějovicích
12.03.2013 | Lucie Hromádková

Druhé venkovní utkání jarní části odehraje Zbrojovka v...

B R N O - Čtvrtý zápas jarní části nejvyšší české fotbalové soutěže čeká na brněnskou Zbrojovku už...