Zbrojovka po penaltovém thrilleru postupuje do semifinále poháru!

Zbrojovka po penaltovém thrilleru postupuje do semifinále poháru!

Zbrojovka, ačkoliv byla prakticky celé utkání lepším celkem, prohrála se Slavií stejným rozdílem, jakým se jí podařilo minulý týden zvítězit v Edenu. V následném penaltovém rozstřelu zachovali chladnější hlavu hráči Brna, když svůj pokus proměnilo všech pět exekutorů, ten rozhodující pak Jiří Skalák.

Zatím co k prvnímu pohárovému utkání nastupovaly oba celky v podobném rozpoložení, o týden později byla situace zcela jiná. Zbrojovka na výhru v Edenu dokázala navázat v Gambrinus lize ziskem tří bodů, krize Slavie se naopak prohloubila další porážkou v Mladé Boleslavi.

Rozpoložení obou celků, jako by se promítlo do úvodních minut zápasu, kdy Zbrojovka i přes jednogólový náskok začala aktivněji. Na povedený zápas s Duklou se od začátku snažil navázat aktivní Hyčka, gólovou výzvu však Šisler odmítl, když poslal z hranice vápna míč pouze do rukavic Černého. Na druhé straně se podobně prezentoval po deseti minutách hry Juhar.

Po svižném začátku se přešlo do vlažného tempa a fanoušky z letargie příliš nevytrhla ani slabá Zavadilova rána vedle brány. O něco nadějnější již byla Necidova hlavička po Juharově centru, ani ta však cestu mezi tyče nenašla. Ze vzduchu zahrozila i Zbrojovka, míč z Kroupovy hlavy se ale od země odrazil výš, než by si brněnští příznivci přáli. Na šance chudý první poločas tak skončil bez branek.

Slavii zbývala poslední čtvrtina dvojzápasu na vstřelení vyrovnávací branky, a tak logicky koncentrovala od začátku druhé půle více sil na útočnou aktivitu. Ofsajdovou past v 51. minutě přelstil Marcel Gecov, ten ale podobně jako Danny Welbeck v nedávném souboji Manchesteru s Bayernem zvolil poněkud zbytečně zakončení lobem a Martin Doležal si celou situaci pohlídal. Na druhé straně se tváří v tvář gólmanovi řítil Jiří Skalák, celou situaci však na poslední chvíli uhasil slávistický spasitel Neves. Hlavičce Košťála ke gólovým parametrům zase chyběly milimetry.

Minuty se Slavii krátily, do šancí se ale stále častěji tlačila Zbrojovka. Utěšená rána Zavadila po přiťuknutí Markoviče ale skončila vedle. Deset minut před koncem, kdy nic nenasvědčovalo tomu, že by se Slavie ještě k něčemu zmohla, přišla standardní situace, ze které Juhar poslal míč na hlavu střídajícího Milana ŠKODY a Doležal se natahoval marně - 0:1.

V situaci, kdy každému celku chyběl jeden gól k postupu, pokračovala Zbrojovka v aktivní hře. Hyčkovi chyběl jen krok k tomu, aby ve vyložené pozici zakončoval po Skalákově centru. Když se Zbrojovka neprosadila ani z jedné ze závěrečných skrumáží, došlo na loterii v podobě pokutových kopů.

V první sérii s přehledem proměnili jak Necid, tak domácí kapitán Zavadil. Ve druhé sérii Doležal vychytal Juhara a Šisler poslal Zbrojovku do vedení. Poté co vyrovnal Gecov vrátil ve třetí serii vedení Zbrojovce Miroslav Keresteš. Stejný scénář následoval po kopech Hrubého a Markoviče. Když na 4:4 vyrovnal Nitrianský, měl postup na noze Jiří Skalák. Ten tíhu okamžiku unesl a poslal Zbrojovku do pohárového semifinále! To Brno odehraje 16., odvetu následně 30. dubna.

Ohlasy trenérů


Václav Kotal (Zbrojovka Brno): "Chtěli jsme vyhrát, ale k tomu bychom potřebovali proměnit šance. Věřili jsme, že při standardkách zúročíme naši výškovou převahu, pár zajímavých momentů z toho bylo, ale gól se nám dát nepovedlo."
Alex Pastoor (Slavia Praha): "Po domácí prohře jsme měli jasný plán a ten vycházel. Hráli jsme podle mého dobře, byli trpěliví, kontrolovali hru a vedli. Bohužel se nám nepovedlo dát druhý gól a po penaltách jsme vypadli."
Chtěl jsem jít jako poslední, prozradil po penaltovém rozstřelu šťastný Skalák
04.04.2014 | Daniel Král

Chtěl jsem jít jako poslední, prozradil po penaltovém...

B R N O - Říká se, že poslední krok bývá vždy ten nejtěžší. Své o tom ví i Jiří Skalák, autor...
Postup po penaltách pomůže psychice týmu, věří Václav Kotal
03.04.2014 | Martin Lísal

Postup po penaltách pomůže psychice týmu, věří Václav...

B r n o - Zbrojovka splnila cíl - postoupila do semifinálových bojů Poháru České pošty. Zvládla to...
Soustředil jsem se hlavně na sebe, z postupu mám velkou radost, povídal hrdina zápasu Martin Doležal
03.04.2014 | Jakub Sabol

Soustředil jsem se hlavně na sebe, z postupu mám...

B r n o - Vyšlo to! Zbrojovka se raduje z postupu přes Slavii a čeká jí semifinále. Velkou měrou k...

Fotogalerie

Všechny fotografie