Zbrojovka Brno posiluje vedení. Sportovní řízení přebírá Martin Jiránek

Zbrojovka Brno posiluje vedení. Sportovní řízení přebírá Martin Jiránek

B r n o - Fotbalová Zbrojovka Brno jmenovala Martina Jiránka novým sportovním ředitelem. Bývalý český internacionál s 31 starty za národní tým oficiálně nastupuje do funkce 1. října. Toto jmenování je součástí strategie nových majitelů klubu, kteří postupně realizují kompletní proměnu a reorganizaci klubu na všech jeho úrovních.

„Avizovali jsme hned na startu našeho vstupu do Zbrojovky, že právě sportovní oblast je logicky jednou z absolutních priorit. Martin Jiránek byl v našem hledáčku od samotného začátku a jsme rádi, že jsme se dohodli na spolupráci. V posledních týdnech jsme spolu strávili desítky hodin a z našich debat jsem si odnesl skvělý pocit. Martina charakterizuje především pracovitost, obrovský fotbalový přehled, a v neposlední řadě schopnost věci racionálně zhodnotit a nabízet konkrétní řešení. Právě takový přístup nyní Zbrojovka potřebuje,“ uvedl u příležitosti představení Martina Jiránka do funkce generální manažer klubu Jan Mynář.

„Cílem sportovního vedení pod vedením Martina Jiránka je především stabilizace sportovní situace, analýza aktuálního stavu a související práce ve všech oblastech počínaje personálním obsazením, infrastrukturou, expertním a technickým zajištěním až po skauting či spolupráci s kluby napříč regionem. Jednoznačným cílem je samozřejmě vrátit Zbrojovku Brno do Chance ligy, nicméně úkoly před Martina postavené jsou výrazně širší,“ doplnil Mynář.

Martin Jiránek, bývalý český reprezentant, člen týmu mistrů Evropy v kategorii do 21 let z roku 2002 a bronzového celku z Portugalska 2004, přináší do Zbrojovky bohaté zkušenosti z mezinárodního fotbalu. Jeho kariéra zahrnuje působení v nejlepších evropských soutěžích i následnou rychlou orientaci v rámci fotbalové diplomacie.

„Vyzkoušel si pozici fotbalového skauta v seniorských i juniorských soutěžích, podílel se na nastavování pokročilých hodnotících metrik hráčů v nejvýraznější české hráčské agentuře a v neposlední řadě pak i díky svému jazykovému vybavení dokáže komunikovat s lidmi napříč sportovním světem. V mých očích je velkou výhodou i fakt, že je součástí tzv. zlaté generace českých fotbalistů, která se prosadila a aktuálně čím dál více prosazuje v rámci řídících sportovních pozic,“ vysvětlil důvody Jiránkova angažmá Mynář.

„Těším se a jsem připraven,“ říká Martin Jiránek. „Fotbalový život jsem poznal v několika zemích a především v rozmanitých rolích, které mi daly schopnost dívat se na fotbal jako na komplexní obor vyžadující stoprocentní nasazení, odbornost a také trpělivost. Zbrojovku vnímám jako historicky zásadní značku českého sportu a možnost podílet se na jejím sportovním rozvoji je pro mě obrovskou výzvou i závazkem,“ konstatoval Jiránek.

Zkušený světoběžník, který prošel ligami v Itálii, Rusku a Anglii, stojí před náročným úkolem pozvednout tradiční klub, jehož fanoušci neměli v posledních letech příliš důvodů k radosti. „Vnímám velká očekávání celé brněnské sportovní veřejnosti po nástupu nových majitelů. Tlaku ani velkého očekávání se však nebojím. Jedinou správnou odpovědi bude každodenní práce. Mým úkolem bude v první fázi klub sportovně konsolidovat. V dlouhodobém výhledu by měla Zbrojovka jednoznačně mířit mezi přední české kluby; a to jednak díky výsledkům prvního týmu a zároveň také výchovou výrazných talentů pro celý český fotbal,“ je přesvědčen Jiránek.

Slova nového sportovního ředitele potvrzuje generální manažer Zbrojovky Jan Mynář. „Naším dlouhodobým cílem je dostat Zbrojovku mezi top 6 klubů v Česku. Díky potenciálu města, mládeže a velikosti spádové oblasti, která je zhruba 1,7 milionu lidí, Brno mezi nejlepší kluby v zemi patří. Ta cesta k tomuto cíli však nebude jednoduchá. Neexistují zkratky a urychlení. Martin je zkušený profesionál, který má díky svému dosavadnímu působení výborný přehled o hráčích v českých i zahraničních soutěžích. Věříme, že ve Zbrojovce ho dokáže uplatnit a pomůže ke sportovnímu růstu našeho klubu,“ přeje si Mynář.

Jiránek dosud působil v agentuře SPORT INVEST, se kterou bude spolupracovat také v nové roli. Právě SPORT INVEST se stává poradcem vedení klubu pro sportovně strategická rozhodnutí. „Mám radost z toho, že Zbrojovka Brno dostává nový impuls směrem k fanouškům, partnerům i široké fotbalové veřejnosti. Dlouhodobě jsem přesvědčen o tom, že Brno a celý jihomoravský region skýtají obrovský sportovní potenciál. V součtu s velikostí a ekonomickou silou města, blízkostí dalších zajímavých fotbalových trhů v podobě Slovenska, Rakouska a Maďarska a v neposlední řadě obrovskou fanouškovskou tradicí by Zbrojovka měla patřit mezi základní fotbalové značky na fotbalové mapě Česka," myslí si předseda představenstva agentury SPORT INVEST Viktor Kolář, který zároveň doplňuje: „Těší mě, že noví majitelé Zbrojovky stojí o expertizu i dlouhodobé kontakty, které má SPORT INVEST vybudovány napříč Evropou.“

Jmenování Martina Jiránka sportovním ředitelem klubu je součástí širší strategie nových majitelů FC Zbrojovka Brno. Majoritním vlastníkem se stala Regionální hospodářská komora Brno. Generálním partnerem klubu je investiční skupina OneCap zkušených investorů Jaroslava Havla, Kateřiny Zychové a Jana Mynáře, který zastává post generálního manažera Zbrojovky.

další články

Zbrojovka Brno posiluje vedení. Sportovní řízení přebírá Martin Jiránek
A-tým
01.10.2024 | Klub

Zbrojovka Brno posiluje vedení. Sportovní řízení...

B r n o - Fotbalová Zbrojovka Brno jmenovala Martina Jiránka novým sportovním ředitelem. Bývalý...
PREVIEW: Ve středu nás čeká dohrávka v Prostějově
A-tým
30.09.2024 | Martin Lísal

PREVIEW: Ve středu nás čeká dohrávka v Prostějově

B r n o - Zbrojováci mají na programu poslední dva zápasy před reprezentační pauzou. Prvním z nich...
Program týmů Zbrojovky v týdnu od 30. září do 6. října
Ostatní
30.09.2024 | Martin Lísal

Program týmů Zbrojovky v týdnu od 30. září do 6. října

B r n o - Na přelomu září a října čeká na "áčko" druhý anglický týden po sobě. Dva domácí zápasy...