U17: Dnes začíná Haraštův memoriál

U17: Dnes začíná Haraštův memoriál

B r n o - V několika obcích na Jižní Moravě dnes začíná dvaadvacátý ročník Memoriálu Františka Harašty. Do boje o trofej se zapojí i náš tým U17, který dnes zahajuje turnaj pikantním soubojem se Slavií.

Oba soupeři se (ještě v kategorii U16) potkali v jarním finále Marečkova memoriálu. Zbrojovku povede do bojů trenér Tomáš Chuchma, neboť Valdemar Horváth je asistentem u národního týmu U16, který se turnaje také zúčastní.

"Jedná se o prestižní turnaj, hraný navíc v atypickém formátu na dvakrát pětadvacet minut, takže intenzita je od začátku do konce velká a je to zase trochu jiné, než mistrovské zápasy. Obsazení turnaje je tradičně hodně silné, hned úvodní souboj se Slavií je pro kluky pikantní. Týmy se samozřejmě mírně obměnily, ale kluci určitě mají v hlavách, že mají soupeři co vracet. Zásadní nicméně pro nás je udržet principy naší hry," řekl před turnajem Tomáš Chuchma.

Ten letos vede výběr U18, ještě před rokem byl nicméně v roli asistenta právě u svých dočasných svěřenců. "Volba proto byla logická, kluky znám. Bude tu navíc se mnou Zdena Valnoha, který s týmem byl těch prvních čtrnáct dní přípravy. Pikantní by bylo, pokud bychom narazili na reprezentaci, zajímavé by to bylo hlavně pro Valdu Horvátha, ale tohle zatím vůbec neřešíme a v hlavách máme jen první zápas," doplňuje Chuchma.

Po dnešním utkání se Slavií (16.30, Velké Pavlovice) se Zbrojováci zítra utkají s Bratislavským futbalovým zväzem (9.30, Moravský Žižkov) a Olomoucí (16.00, Přítluky). Ve vedlejší skupině je národní tým U16, v němž kromě zmíněného Horvátha figuruje ještě jako další trenér Martin Doležal a nominován byl také Lukáš Staněk. Dalšími účastníky jsou Sparta, Baník a Pardubice. Ve čtvrtek pak proběhnou zápasy o umístění, do finále postupují vítězové skupin.

Turnaj nese jméno dlouholetého funkcionáře brněnského klubu, dočasného trenéra prvního mužstva a hlavně úspěšného mládežnického kouče, který se svým dorosteneckým výběrem pětkrát ovládl mistrovství republiky. Také objevil a vychoval řadu talentů, jeho rukama prošli například Kukleta, Wagner, Kolomazník, Holomek či Záleský. Kompletní výčet by ale byl mnohem, mnohem delší.

František Harašta zemřel 22. srpna 2001 ve věku nedožitých 58 let.

další články

Martin Jiránek: Moc se na tu práci těším, protože Zbrojovka Brno je pro mě obrovská fotbalová značka
A-tým
17.10.2024 | Jakub Sabol

Martin Jiránek: Moc se na tu práci těším, protože...

B r n o – Poprvé v tiskovém středisku, poprvé v novém formátu. V exkluzivním rozhovoru pro klubový...
SOUHRN: Jak se dařilo Zbrojovákům v reprezentaci?
Ostatní
16.10.2024 | Martin Lísal

SOUHRN: Jak se dařilo Zbrojovákům v reprezentaci?

B r n o - Do Brna se postupně vracejí hráči a trenéři, kteří se zúčastnili reprezentačních srazů....
Jan Polák posiluje sportovní úsek Zbrojovky Brno
A-tým
15.10.2024 | Jakub Sabol

Jan Polák posiluje sportovní úsek Zbrojovky Brno

B r n o - Do Zbrojovky se vrací další výrazné fotbalové jméno. Sportovní úsek klubu rozšíří...