Pavel Zavadil: Klub miluju, jsem odhodlaný a moc se těším

Pavel Zavadil: Klub miluju, jsem odhodlaný a moc se těším

B r n o - Za Zbrojovku odehrál 118 zápasů, vsítil 17 branek a zaznamenal 28 gólových asistencí. Špílmachr, oblíbenec fanoušků a bývalý kapitán Pavel Zavadil je zpět. „Je to skvělý pocit, protože jsem tu strávil šest let hráčské kariéry. Ten klub jsem vždycky miloval a miloval jsem za něj hrát. Jsem strašně rád, že jsem tady, že můžu klukům pomoct. Jsem odhodlaný a moc se těším,“ hlásí staronová posila.

Pavel Zavadil navlékl dres Zbrojovky naposledy v roce 2022. Od té doby už se věnuje výhradně trénování. Teď rozšířil realizační tým Jaroslava Hynka. „Převládají ve mně příjemné pocity. My jsme už dlouho debatovali před tréninkem, takže se postupně začleňuji. Člověk to nějak vnímá, dokáže se vžít do jejich situace. Máme reprezentační přestávku, tak ji musíme využít ke kvalitnímu tréninku a lepšímu mentálnímu nastavení. Tvrdou prací se to dá všechno otočit do pozitivna,“ povídal na úvod.

Dnes Pavel absolvoval kompletní program prvního týmu. Ráno se seznámil s kabinou a vedl i část tréninku přímo na Srbské. „Přijetí je v pořádku, už včera jsme seděli s trenérem a dneska jsem poznal všechny ostatní. Moje pocity z kabiny jsou fakt příjemné. Potřebuji co nejdřív všechno nasát. Některé věci jsou tu odlišné, ale je to dobře, protože člověk se potřebuje pořád rozvíjet a nabízet na fotbal různé pohledy. Věřím, že každým dnem to bude lepší a lepší,“ hlásil nadšeně.

Pro Zavadila může být znalost brněnského prostředí výhodou, stejně jako přátelský vztah s trenérem Hynkem, jenž pochází ze stejného regionu. „My jsme spolu začínali kariéru. Jarda je trošku starší. V Uničově jsme spolu ve třetí lize odehráli skoro dva roky, takže to bylo první poznání. Potom se ty cesty rozdělily, kariéry jsme měli oba úplně odlišné. Líbí se mi jeho vidění fotbalu, tohle je mi strašně sympatické. Chtějí jít nějakou cestou, která může být pro někoho velmi specifická a náročná. Teď jsme po letech na jedné lodi a mám z toho fakt radost,“ usmíval se.

Angažování bývalého záložníka v trenérském týmu se upeklo poměrně rychle. „Oslovil mě Martin Jiránek, se kterým se známe. Po pár schůzkách jsme se shodli, že máme hodně společného. Trénování mě doposud strašně bavilo. Pokud Zbrojovka potřebuje v téhle roli pomoct, jsem plně k dispozici,“ tvrdil odhodlaně.

Aktuální situace ho velmi mrzí. „Zbrojovku jsem sledoval a absolutně jsem s tím nebyl ztotožněn. To říkám úplně na rovinu. Proto jsem šťastný, že jsou lidé, kteří chtějí klubu a té značce pomoct, protože každý ví, že Zbrojovka byla historicky plná úspěchů. Je to velký klub v nádherném městě a tohle asi oslovilo i majitele, což se mi moc líbí.“

Do konce podzimní části zbývají čtyři zápasy. Z toho dva na novém trávníku, který vyhlášený technik ocenil. „Já si přeji, ať to z nás spadne. Už jenom pro sebevědomí kluků je to strašně důležité. Musíme vyhrát každý zápas a uděláme pro to maximum. Když vidím to nové hřiště, tak si říkám, že to musí jít,“ burcuje hráč, který v Brně nosil číslo 7.

„Je tady spousta práce, od zázemí a tréninkového centra. To všichni víme. U toho je potřeba rozvíjet i fotbal jako takový. Věřím, že půjdeme krůček po krůčku a budeme znova úspěšní,“ říkal jednoznačně.

Kromě vizáže se Zavadil změnil i lidsky. Jako trenér už prý působí jinak než dřív. „Byl jsem hodně energický, ale postupem času si člověk začne vážit toho, že vůbec může hrát tak dlouho jako já. S věkem jsem ale klidnější, komunikuji víc konstruktivně, říkám pravdu, ale už nejsem tak impulzivní. Vždy jsem ale měl obrovskou vůli. To mi zůstalo,“ popsal svůj současný přístup.

Zavadil je bezesporu novodobou legendou klubu. Za jeho působení Zbrojovka pod vedením trenéra Kotala před osmi lety vybojovala v lize šesté místo a poprvé od přesunu z Lužánek oficiálně vyprodala stadion v Králově Poli. „Strašně rád na to vzpomínám. Když sem přijdu, vybavuje se mi spousta zážitků. Vyhovovalo mi to, jako kapitán Zbrojovky jsem se našel a bylo to skvělé. Angažmá venku mě hodně naučila, zocelila mě a jako pětatřicetiletý jsem potom věděl, jak přistupovat ke spoluhráčům. I když tenhle stadion nemá nikdo moc rád, tak já jsem se tady vždycky cítil fantasticky,“ rozhlížel se zasněně po tribunách.

O rok později si užil i rozlučku s fanoušky. „Fandové asi věděli, že jsem normální kluk, který si oblíbil tento klub. Měl jsem s nimi skvělý vztah, vždycky jsme si všechno vyříkali. A fanoušci za námi vždycky stáli, takže z tohoto pohledu to pro mě bylo krásné. Asi mi pomohl můj přístup k fotbalu,“ zamyslel se.

Do Brna se jako třiačtyřicetiletý veterán ještě na rok vrátil. Na konci sezony se spoluhráči slavil postup do první ligy. „Já jsem rok nehrál, pak jsem dostal nabídku odsud. Ten začátek byl fajn, ale po asi pěti kolech už tělo úplně vypínalo, přibývala zranění. Ale odehrál jsem dost, dal jsem i nějaký gól. Cením si, že jsem mohl být u postupu do ligy, ale hrát bych ji už nezvládl. Moje působení tady bylo vždy na profesionální úrovni. Asi to tak mělo být,“ culil se populární Zavoš.

Ocenil, že i v těžké době klub má klub pořád kvalitní mladežnickou základnu. Zbrojovka totiž v tomto týdnu vyslala na srazy reprezentací hned sedm Zbrojováků. „Tady byli vždycky mladí reprezentanti. Brno je vždy mělo a je to obrovská chlouba. Myslím, že ti mladí borci vidí, že šance budou dostávat. Já udělám všechno pro to, aby se zlepšovali, aby hráli ligu. Ti, kteří budou šikovnější, aby šli ještě dál,” slíbil rodák z Olomouce.

Při dopoledním zveřejnění Zavadilova příchodu ho někteří fanoušci prostřednictvím sociálních sítí vyzývali, aby ještě obul kopačky a stal se hrajícím trenérem. Na to Pavel odvětil s úsměvem. „Tohle je velmi dobrý nápad. Já bych si to moc přál, ale bohužel už to nejde. Zdraví mi to nedovolí. Vyždímal jsem hráčskou kariéru úplně do maxima. Už dva roky mám jasno, tělo by to nedalo. Teď Zbrojovce pomůžu jiným způsobem,“ uzavřel jak jinak než s úsměvem svůj první rozhovor v roli kouče.

další články

Pavel Zavadil: Klub miluju, jsem odhodlaný a moc se těším
A-tým
08.10.2024 | Jakub Sabol, Martin Lísal

Pavel Zavadil: Klub miluju, jsem odhodlaný a moc se...

B r n o - Za Zbrojovku odehrál 118 zápasů, vsítil 17 branek a zaznamenal 28 gólových asistencí....
Novým asistentem se stává Pavel Zavadil!
A-tým
08.10.2024 | Martin Lísal

Novým asistentem se stává Pavel Zavadil!

B r n o - Hlásíme jeden velký návrat! Realizační tým Zbrojovky rozšiřuje někdejší kapitán týmu...
Zbrojovce po dlouhých letech skutečně věřím, hlásí legenda Mikloš
Ostatní
07.10.2024 | Jakub Sabol

Zbrojovce po dlouhých letech skutečně věřím, hlásí...

B r n o - Jan Mynář, Michal Havlík a Čeněk Absolon si se zbrojováckými legendami povídali bezmála...