Padesátník Holomek: Gól s bráchou mám ve vzpomínkách nejvýše

Padesátník Holomek: Gól s bráchou mám ve vzpomínkách nejvýše

B r n o - Dát v prvoligovém utkání gól, na který vám přihraje bratr? To se nepoštěstí každému. Vstřelit branku ve všech soutěžích od první ligy po třetí třídu? I tohle dokázal. Někdejší útočník Zbrojovky Patrik Holomek dnes slaví kulaté padesáté narozeniny!

Psal se srpen roku 1999, Bobíci doma přivítali Žižkov. A už v sedmé minutě se Patrik Holomek poprvé v kariéře trefil do sítě v prvoligovém utkání. Přihrával mu druhý z bratrů, Pavel. "To mám samozřejmě ve vzpomínkách nejvýš. Brácha se v tom zápase pak i sám trefil, takže jsme měli gól oba. A vyhráli jsme, takže to i pro tým, i pro nás dopadlo dobře," vybavuje si dnešní jubilant.

Že by dali dva sourozenci gól v jediném prvoligovém utkání? To naposledy dokázali ještě v barvách SK Židenice bratři Stloukalové. Tím paradoxnější je, že na podzim 1999 to kromě bratrů Holomků svedli ještě Tomáš a Lukáš Doškové ve Slavii. "Brácha byl starší, lepší a navzdory tomu, že musel kariéru skončit kvůli zdraví brzy, toho dokázal strašně moc. Já jsem byl především hrozně rád, že můžu ve Zbrojovce hrát. Kromě toho Žižkova si samozřejmě vzpomenu i na druhý gól proti Blšanům. A taky hlavně na divácký rekord se Slavií, kde jsem šel do hry jako střídající. Tolik lidí, takový rachot, to vám nedalo vydechnout. Hned z prvního doteku jsem po bráchově autu nastřelil břevno," usmívá se při další vzpomínce mladší z bratrů Holomků.

Kromě gólů ve Zbrojovce sázel spousty branek ve druhé lize, dvakrát se stal nejlepším střelcem. "V Poštorné a ve Starém Městě. I díky tomu jsem pak dostal šanci za Zbrojovku zase hrát. A že jsem dal góly ve všech soutěžích, to se zkrátka tak sešlo," poukazuje Holomek na fakt, že je dokonce zapsán v knize rekordů. "Ale ze všech těch soutěží mám pořád na prvním místě Zbrojovku," zdůrazňuje. "Že těch gólů v první lize nemám víc, to tak zkrátka beru. Nebylo snadné se tehdy prosadit, hrál tu brácha, Marcel Cupák, Laďa Chaloupka, Renda Wagner, později Švanci s Liborem Doškem, bylo těžké se prosadit."

Čerstvý padesátník zůstává i nyní fotbalu věrný, v rodných Bosonohách provozuje restauraci u místního hřiště. "Z Bosonoh se nás do Zbrojovky vydalo víc. Karel Kroupa, Jura Hamřík, Zdena Cihlář," vypočítává. "S bráchou teď bydlíme kousek od sebe, on je v Troubsku. Hrajeme spolu tenis. Rád si ještě zahraju za starou gardu, když je čas."

Patriku, ještě jednou všechno nejlepší a do dalších let přejeme hodně štěstí, zdraví a spokojenosti!

další články

U19: Zbrojovka zvítězila na hřišti pražské Slavie!
Mládež
14.09.2024 | Martin Lísal

U19: Zbrojovka zvítězila na hřišti pražské Slavie!

P r a h a - Dorostenci Zbrojovky (U19) získali v sobotu cenný skalp pražské Slavie. Na hřišti...
U17: Zbrojovka v Edenu prohrála
Mládež
14.09.2024 | Martin Lísal

U17: Zbrojovka v Edenu prohrála

P r a h a - Dorostenci Zbrojovky (U17) cestovali o víkendu do Prahy, kde je v Edenu čekal duel se...
Kubr: V reprezentaci jsem si musel zvyknout na jiný systém
A-tým
13.09.2024 | Martin Lísal

Kubr: V reprezentaci jsem si musel zvyknout na jiný...

B r n o – Jedním z hráčů, kteří Brno v uplynulých dnech dočasně opustili, byl i Lucas Kubr. Ten si...