Marek Zúbek: Liga mistrů bude svátek úplně pro všechny

Marek Zúbek: Liga mistrů bude svátek úplně pro všechny

Marek Zúbek se chopil role trenéra béčka před touto sezónou. Býval vynikajícím defenzivním fotbalistou, který za Brno v lize odehrál 261 zápasů. Odchovanec našeho klubu se na začátku roku do Zbrojovky vrátil a v relativně krátké době čelí nové výzvě. „Mojí prvořadou funkcí je být hlavním trenérem B-týmu, také asistuji Jardovi Hynkovi při trénincích prvního mužstva. Teď mi přibude další funkce – povedu dorostence v předkole UEFA Youth League proti Trenčínu,“ zahájil rozhovor kouč s typickým účesem, který ho doprovázel celou hráčskou kariéru.

Teď je před Zúbkem událost, na kterou dost možná do konce života nezapomene. V zápase dorostenecké UEFA Young League proti Trenčínu povede brněnskou devatenáctku jako hlavní trenér. K ruce mu na lavičce bude řada kolegů z klubu. „V první řadě bych chtěl říct, že postup je zásluhou trenérů Radima Bubeníčka a Patrika Siegla. Loni měli fantastickou sezónu, byli druzí, a díky tomu, že Sparta je v Lize mistrů, postup spadl do klína právě Zbrojovce. Já jsem dostal za úkol vést tým ze dvou důvodů. Splňuji licenční podmínky a většina hráčů, kteří nastoupí, prošla béčkem nebo áčkem, takže máme k sobě blízko,“ vysvětlil.

Zároveň přiznal, že je před novou výzvou plný očekávání. „Samozřejmě, že je to událost. Vezeme tam ty nejtalentovanější kluky, které máme. Soutěž je sledovaná a očekávám, že v Trenčíně přijde hodně lidí. Jejich klub už to hrál, a když jsem viděl jejich utkání s Panathinaikosem Athény, bylo jasné, že je to pro kluky obrovská škola,“ uznal.

Účast trenérů i hráčů na speciálních seminářích jen umocňuje významnost zápasu. Na nervozitu prý není čas. „Zápasy jsou tak rychle za sebou, že ani nestíháme přemýšlet nad tím, jestli jsme nervózní. Jedeme v nějakém mentálním nastavení a je to dobře,“ odmítl jakékoli debaty o nejistotě svých svěřenců.

Na Slovensko vyrazí celkem dvacet nadějných hráčů. „V první řadě musíme dodržet pravidlo, že ve finální dvacetičlenné nominaci mohou být maximálně tři hráči ročníku 2005, kteří už nejsou věkově dorostenci, ale minulou sezónu mohli nastoupit, případně nastoupili v dorostenecké soutěži. Další věcí je, že jsme tým poskládali ze tří různých kategorií Zbrojovky. Potřebujeme vytvořit takový mix a zasadit to do týmové strategie, abychom mohli být úspěšní," přiblížit, jak s kolegy přemýšleli při skladbě týmu.

Do Trenčína neodcestuje Jiří Hamza, jenž dostává spoustu prostoru v A-týmu. Jeho účast v odvetě ale vyloučená není, protože na oficiální soupisce pro tuto soutěž zapsaný je. „Musím se vrátit k tomu, že áčko prochází složitým obdobím. A my prostě nemáme takové možnosti. Jura Hamza je klíčový hráč a stoperů není mnoho. Vzhledem k tomu, že hrál v neděli celý zápas na Žižkově a už v pátek bude nejspíš k dispozici doma proti Slavii, jsme si vyhodnotili, že nebudeme riskovat případné zranění. Je potřeba najít balanc. Přijít o Hamziče si Zbrojovka teď nemůže dovolit,“ objasnil Zúbek.

S nominací na první zápas i soupiskou pro Ligu mistrů je trenér jednoznačně spokojený. „Dokázali bychom tým sestavit ještě lépe, kdyby mohlo být více hráčů z ročníku 2005, ale v tuto chvíli jsem přesvědčený, že je to nejlepší mix, který jsme schopni poskládat,“ odpověděl jednoznačně. Odpoledne hráči nasedají do autobusu a odjíždí, první zápas v Trenčíně je totiž na programu už zítra. Společné tréninky se tedy stihnout zkrátka nedají. „Prostor je absolutně minimální. Zkusíme nacvičit alespoň základní principy. Áčko a béčko hrají podobný systém, dorost trochu jiný, ale musíme to vzít v potaz, protože tři nebo čtyři dorostenci nastoupí v základní sestavě. Taktické pokyny musí být pro všechny jasné a srozumitelné, abychom byli konkurenceschopní. Není to ideální, ale nedá se nic dělat. Nominace vyšla včera, dneska nás čeká společný trénink, sejdeme se po obědě, potrénujeme na Srbské, pak vyrazíme na Slovensko, kde nás ještě večer čeká menší taktická příprava. Druhý den ráno bude rozcvička, oběd, další taktické pokyny a od šesti hodin zápas. Z pohledu předzápasového harmonogramu nic neobvyklého, jen je to všechno dost rychlé,“ přiblížil program týmu před utkáním.

Stejně tak s kolegy dávají dohromady taktiku, s níž se za řeku Moravu vydají. „Trenčín má kvalitu, už jen to, že obstáli v konkurenci Slovanu, Trnavy a obzvláště Žiliny, která má fantastickou akademii, něco znamená. Čelíme soupeři, který se ze své ligy do evropské soutěže už probojoval a má s ní zkušenosti. Dorostenecký tým Trenčína hraje dobře už několik let, takže to bude zajímavá konfrontace. Těším se,“ uznal kvalitu trenčínského dorostu.

Domácí zápas 6. listopadu na Srbské může být v této těžké době příjemným osvěžením pro fanoušky i pracovníky klubu. Cílem vedení je přilákat spoustu mladých sportovců, kteří na stadion běžně nechodí. „Bylo by to skvělé. Dokážu si představit, jak by se klukům hrálo, kdyby byl stadion plný. Když nad tím přemýšlím, naskakuje mi husí kůže a říkám si, že bych to chtěl znovu zažít. Plné ochozy si pamatuji z devadesátých let. Když přijde hodně mladých lidí a dětí, kteří budou fandit vlastně svým vrstevníkům, pozitivní atmosféra se přenese na kluky a klidně to může výkon zvednout až o třicet procent. A to by mohl být ten rozhodující faktor,“ zadoufal.

Fotbalový svátek by podle něj mohl dodat novým majitelům, hráčům i fanouškům potřebnou energii do další práce. „Doufám, že to bude co největší svátek. Pamatuji si, že když jsem byl ve věku kluků, na starý stadion Zbrojovky na nás chodilo 40 000 lidí, prostě plné tribuny. Ta atmosféra překračovala hranice naší republiky. Moc to přeji klukům, jejich trenérům i všem fanouškům v regionu, protože plný stadion a pozitivní atmosféra je to nejlepší, co může fotbalistu potkat,“ zasnil se.

Odhadovat délku tažení Zbrojovky v evropské soutěži si netroufá, přesto nabízí svůj soukromý tip. „Přál bych si, abychom postoupili přes Trenčín. To by byl obrovský úspěch. Dívám se hlavně na zítřejší střetnutí v Trenčíně, ale myslím, že podle mě není nereálné, abychom se podobné soutěže zúčastnili vícekrát. Mládež produkujeme fantastickou. Pracovat s úspěšnou mládeží je radost. Tím, že tohle zažívám v klubu mého srdce, je to pro mě skutečně úžasné,“ zářil.

Zúbek zároveň vede B-tým v třetí nejvyšší soutěži, kam rezerva letos postoupila po více než deseti letech. Podle kouče je Moravskoslezská fotbalová liga pro šestnáctileté a sedmnáctileté hráče ideální soutěží. „Mužstva v ní jsou skvěle organizovaná a fyzické parametry jednotlivých hráčů poskytují mladým výraznou možnost rozvoje. Když jsem ve Zbrojovce začínal, třetí liga nás skvěle připravila na dospělý fotbal v první lize. Divize tohle moc nenabízí, takže je skvělé, že se nám podařilo pod vedením Lukáše Kříže dostat béčko tam, kde jsme ho chtěli mít,“ usmíval se.

Vstup do sezóny se mladým zbrojovákům vydařil. Brňané vyhráli 2:0 v Uherském Brodě a doma předvedli ofenzivní smršť proti silnému Zlínu, když zvítězili 4:0. Pak ale přišel střet s realitou a série krutých výsledků. Po 13 zápasech je rezerva Zbrojovky na 11. pozici se 17 body spolu se Startem, Hlubinou a Frýdkem-Místkem. „Chtěli jsme hrát v klidném středu tabulky, což se nám zatím daří. V prvních zápasech byli kluci v euforii z minulé sezóny, kdy v divizi neustále vítězili a povedlo se postoupit. Jenže pak jsme narazili. Jsou tu organizované a kvalitní týmy, na které nestačí jen nadšení. Je potřeba dát do toho něco víc. A to je skvělé, že si kluci ověřili, že výkon musí být komplexnější. Podařilo se nám to teď stabilizovat. Hrajeme otevřený fotbal proti všem týmům, i přestože některé z nich proti nám tak odmítají hrát, což nám to ještě více komplikuje. Ale kluky to posouvá dál.“

Navíc je v některých utkáních na svěřence Marka Zúbka radost pohledět. Chtějí hrát dopředu, aktivně a dovolí si parádní kousky. Když se dostanou do šance, nebojí se lahůdkově zakončit, přestože třeba v tu chvíli prohrávají vyšším rozdílem. „Ano, to je cíl. Požadujeme po nich určitou míru odvahy, bez ní nelze hrát tak, jak bychom chtěli. Někdy je to riskantní, počítáme s tím, že kvůli tomu občas dostaneme gól. Hráči si tohle musí vyzkoušet a přijít na to, že i když udělají chybu, nic se neděje. Je dobře, že si něco dovolí a zkouší věci nejen v útoku, ale i před naší brankou. Dostanou se pod tlak a musí tím projít. Hrozně moc jim to dá. Mohli bychom zavřít střed hřiště, zatáhnout se a jen to nakopávat, ale to není náš záměr,“ vysvětlit Zúbek.

V posledním zápase se béčku nepovedla první půle, na tradičním hřišti u řeky Svratky v napínavém brněnském derby těsně podlehli Startu 1:2. „Soupeř byl velice dobře připravený. Zatím se neumíme poprat s tím, že jsme v roli papírového favorita. Když to shrnu, chyběla mi tam určitá míra pokory a organizace, která je proti tabulkově lepším týmům samozřejmá. Zlepšilo se to až ve druhé půlce, kdy jsme prohrávali 2:0, což už bylo pozdě. Start si vítězství uhájil cílevědomým výkonem. Je ale dobře, že tímto procházíme. Na hráče je i v tomto ohledu vyvíjen tlak,“ připomněl vývoj duelu, který se v Brně hrál ve stejný čas jako zápas A-týmu Zbrojovky na Žižkově.

Zúbkův návrat do Zbrojovky se rodil ve smutném duchu. „Trénoval jsem asi čtyři roky ve Velké Bíteši a koncem loňského roku jsem dodělal profesionální licenci. V rodině jsme měli těžké období, umírala mi maminka, takže jsem musel být v Brně. Oslovil jsem Zdeňka Psotku a domluvili jsme se. Trénoval jsem U12, potom jsem byl povolán k áčku, kde jsem strávil zbytek jara, a po sezóně jsem se stal hlavním koučem rezervy,“ popsal svůj návrat do klubu, kde fotbalově vyrůstal.

Zúbek je od nové sezóny součástí nově sestaveného realizačního týmu. V rámci béčka spolupracuje s Karlem Kroupou mladším, Vlastimilem Hrubým, Josefem Hronem a hrajícím trenérem Peterem Štepanovským. Všichni včetně Zúbka jsou s fotbalovým Brnem neodmyslitelně spjatí. „Je to úžasné, nemohu si stěžovat. Realizační tým pracuje velmi dobře. Kluci dokážou tým usměrňovat sami, jak na trénincích, tak v zápasech. Máme na fotbal stejný názor, líbí se nám stejný styl a víme, jak dosáhnout svého. Pro mě ideální začátek a jsem vděčný, že můžu pracovat s těmito borci.“

V Brně dochází k velké rotaci hráčů mezi prvními třemi týmy. Hodně kluků dorosteneckého věku je nyní v áčku. Jak způsob spolupráce mezi kouči Zúbek pohotově vysvětluje. „Podřizujeme se potřebám prvního týmu. Situace tam není ideální, protože je hodně zraněných a někteří hráči hrají se sebezapřením, což se do fungování béčka promítá. Sezónu jsem začínal s určitým kádrem, ale teď mám o šest kluků méně, protože už jsou plně zapracovaní v prvním týmu. To není ideální ani pro áčko, protože kluci jsou nesmírně talentovaní, ale chybí jim zkušenosti. Každopádně si jako trenéři vždycky vycházíme vstříc tak, aby se kluci zlepšovali a profitoval z toho celý klub. Snad se to projeví i v premíérové účasti v UEFA Youth League," uzavřel s úsměvem legendární obránce či defenzivní záložník.

další články

LUCAS KUBR: Věřím, že po dnešku to zlomíme a budeme lepší a lepší
25.10.2024 | Jakub Sabol

LUCAS KUBR: Věřím, že po dnešku to zlomíme a budeme...

Odehrál téměř 90 minut. Předvedl bojovný a poctivý výkon. Po levé straně lítal nahoru a dolů,...
JAROSLAV HYNEK: Sice jenom bod, ale věřím, že teď využijeme potřebnou energii
A-tým
25.10.2024 | Jakub Sabol

JAROSLAV HYNEK: Sice jenom bod, ale věřím, že teď...

B R N O – V zápase po třiadvaceti minutách prohrávali, ještě před koncem prvního poločasu se ale...
Zbrojovka bere s rezervou Slavie bod. Trefil se Kubr
A-tým
25.10.2024 | Daniel Král. FOTO: Martin Tajč

Zbrojovka bere s rezervou Slavie bod. Trefil se Kubr

B r n o - Zbrojovku čekal v rámci 14. kola Chance Národní ligy další pražský soupeř. Do Brna...