Béčko čeká domácí premiéra, v neděli hostí Lanžhot

Béčko čeká domácí premiéra, v neděli hostí Lanžhot

B r n o - Brněnské "béčko" čeká po sedmi letech obnovená domácí premiéra. Na hřišti v Bystrci vyzvou svěřenci Richarda Dostálka od 10:15 rozjetý Lanžhot.

Oba soupeři na úvod soutěže bodovali naplno a figurují na prvních pozicích v tabulce. Zbrojovka zvítězila v Tasovicích 5:1, Lanžhot doma rozstřílel Havlíčkův Brod 9:0. Tým z Břeclavska ovšem touto kanonádou zdaleka neskončil, v 1. kole MOL Cupu si vyšlápl na třetiligové Znojmo a po penaltách postoupil dál. Ještě předtím vyřadil v předkole Hodonín.

V kádru soupeře se zatím nejvíce činil Dovhanyuk, který konto Brodu zatížil čtyřmi góly, dvakrát skóroval i proti Hodonínu. 80 minut odehrál v divizní premiéře někdejší Zbrojovák Jakub Krejčíř, který nastupoval pod Ríšou Dostálkem v juniorce. Také on se proti Hodonínu gólově prosadil. "Lanžhot je kvalitní soupeř, dobře nastartoval sezónu a má ambice hrát na špici. Pro diváky by to mohl být zajímavý zápas a pro nás další užitečný test," zve Dostálek na nedělní mač.

Utkání se hraje v Bystrci od 10:15 (mapa), vstupné stanovili pořadatelé na 40 korun. V areálu je k dispozici i občerstvení.

Stručná historie soupeře

V uplynulých letech se Brňané s týmem z moravsko-slovenského pomezí příliš nepotkávali, pouze v loňské přípravě zvítězilo "áčko" 6:1. Rezerva se s Lanžhotem střetla naposledy v krajském přeboru v sezóně 1985/86 a třeba v padesátých letech docházelo k lítým bojům prvních mužstev. Tehdy se Lanžhot stal dvakrát přeborníkem kraje a postoupil do druhé ligy. Nikdy předtím se nestalo, že by tuto soutěž hrál tým z tak malého města.

Ba co víc, Lanžhot soutěž dokázal v další sezóně udržet. Až v roce 1956 přišel pád. Deváté místo z dvanácti týmů nenasvědčovalo ničemu zlému, ale s ohledem na rozdělení sestupujících z první ligy padl Černý Petr bohužel i na Lanžhot.

Mezi další úspěchy týmu ze stadionu Na Šlajsi patří titul dorosteneckých mistrů Čech a Moravy. Není náhodou, že jej Lanžhotští získali v roce 1949 a s generací, která později hrála druhou ligu.

další články

PREVIEW: Na Velký pátek hostíme Spartu B
A-tým
27.03.2024 | Martin Lísal

PREVIEW: Na Velký pátek hostíme Spartu B

B r n o - Jediná jarní reprezentační pauza je minulostí a druhá nejvyšší soutěž pokračuje dvacátým...
SOUHRN: Jak si vedli Zbrojováci v reprezentaci?
Ostatní
27.03.2024 | Martin Lísal. FOTO: fotbal.cz

SOUHRN: Jak si vedli Zbrojováci v reprezentaci?

B r n o - Březnová reprezentační pauza je u konce, do svých týmů se postupně vracejí i hráči...
SOUHRN: Zbrojováci na hostování
Ostatní
25.03.2024 | Martin Lísal

SOUHRN: Zbrojováci na hostování

B r n o - V reprezentační přestávce je rubrika, mapující osud hráčů Zbrojovky na hostování,...