Valdemar Horváth střídá na postu šéftrenéra mládeže Luďka Zajíce

Valdemar Horváth střídá na postu šéftrenéra mládeže Luďka Zajíce

B r n o - Na postu šéftrenéra mládeže brněnské Zbrojovky dochází od 1. července po pěti letech ke změně. Luďka Zajíce střídá Valdemar Horváth.

Padesátiletý Horváth má za sebou bohatou hráčskou i trenérskou kariéru. Rodák z Trnavy hrával první ligu za Drnovice, později působil v Chrudimi či v Prostějově, kde zároveň začal s trénováním. V roce 2000 přešel k dorostu olomoucké Sigmy a postupně se dostal do Vyškova, kde byl devět let šéftrenérem mládeže a zároveň učitelem na ZŠ Purkyňova. Poslední rok působil jako trenér na Regionální fotbalové akademii Jihomoravského kraje.

"Červen byl hodně hektický, dokončovali jsme celou řadu projektů v akademii a zároveň jsem postupně nabíhal do nové práce. Probíhala komunikace s trenéry, porady, doplňování kádrů. Nepřicházím do neznámého prostředí, řadu trenérů znám a s Luďkem Zajícem jsem komunikoval. Ostatně to, že přicházím na tento post, byl i jeho nápad. Známe se už z Chrudimi, kde mě trénoval, poslední rok jsme měli kanceláře na stejném patře," říká Horváth. "Práce je hodně o komunikaci; chci, aby se všichni cítili dobře a byli partnery. Je tu snaha o jednotné myšlení při výchově a výběru hráčů."

Mládež čeká v nové sezoně řada změn, tou nejzásadnější je zřízení týmů U18. V novém systému budou týmy U19 a U17 hrát celostátní soutěž, zatímco U18 a U16 moravskoslezskou. "Vítáme to, neboť konfrontace se špičkovými týmy z celé republiky je pochopitelně přínosná," komentoval Horváth.

Odcházející Luděk Zajíc se přesouvá blíže domovu, nadále bude působit u mládeže v Pardubicích. "Musím říct, že za těch pět let jsem si k Brnu vytvořil vztah a rád se sem budu vracet. A to navzdory tomu, že mnoho volného času nebylo a většinou jsem pracoval od rána do večera, včetně víkendů. Doufám, že klub bude nadále sklízet výsledky odvedené práce, naváže na ně a bude je rozvíjet a zlepšovat. Když jsem do Brna přišel, nebyla situace u mládeže úplně komfortní, dnes je výrazně důstojnější. S Valdou jsem několikrát mluvil, známe se a v podstatě jsem ho do Brna přivedl. Jsem rád, že je to právě on, kdo bude pokračovat," bilancoval zkušený kouč.

Světoběžník, který ve své kariéře navštívil i exotický Kuvajt, hodlá svým (teď už bývalým) svěřencům i nadále fandit. "Právě proto člověk tuhle práci dělá. Hlavním cílem je vychovat fotbalisty a lidi jako takové. Rád se tedy podívám, jak si vedou kluci, který systémem mládeže procházejí od prvních fotbalových let," zakončil Zajíc.

Kompletní rozhovor s novým šéftrenérem mládeže přineseme v samostatném článku.

další články

U13: Šest gólů a výhra na Sigmě!
Mládež
28.03.2024 | Martin Lísal

U13: Šest gólů a výhra na Sigmě!

O l o m o u c - Mladší žáci Zbrojovky (U13) zůstávají ve finálové nadstavbě i po třech kolech...
U12: Zbrojovka v Olomouci bez bodů
Mládež
28.03.2024 | Martin Lísal

U12: Zbrojovka v Olomouci bez bodů

O l o m o u c - Mladší žáci Zbrojovky (U12) podlehli ve třetím utkání nadstavby na hřišti Olomouce...
U17: Těsná prohra s Pardubicemi
Mládež
28.03.2024 | Martin Lísal

U17: Těsná prohra s Pardubicemi

B r n o - Také dorostenci kategorie U17 se před Pardubicemi nakonec museli sklonit. V atraktivním...