Letenský tým načal Dostálkův slalom podle Masopustova vzoru a dva góly Cupáka

Letenský tým načal Dostálkův slalom podle Masopustova vzoru a dva góly Cupáka

V neděli hraje Zbrojovka se Spartou a to je pro Brno vždy velký fotbalový svátek. Ve čtyřech pokračováních se vám zde od středy do soboty budu snažit přiblížit velká vítězství brněnských fotbalistů, která jsem měl možnost osobně vidět a psát o nich do deníku Sport. Snad ani nemusím připomínat, že se hrálo za Lužánkami a zápasům přihlížely desetitisíce nadšených fanoušků. Jó, to byly časy!

Pojďme nyní do října roku 1994. Zbrojovka se nadechovala k ataku na přední příčky tabulky, tým tehdy vedl Petr Uličný a později na tuto dobu vzpomínal jako na jedno z nejlepších období své trenérské kariéry. V novinách jsme tehdy psali:

Navzdory přímému televiznímu přenosu přilákala Sparta na lužánecký stadión téměř třicetitisícovou návštěvu. V naší lize zcela mimořádnou. Šlo o fotbalový svátek se vším všudy. Se šťastným happy endem pro domácí, jimž se po dvanácti letech podařilo porazit pražský tým!

Cestu k brněnskému vítězství otevřel Richard Dostálek slalomem hodným Masopustova jména. "Dostal jsem dobrý míč do běhu, po třetí kličce chtěl vystřelit, jenže míč mi odskočil, a tak jsem raději nahrál volnému Cupákovi. Jsem rád, že z mé akce padl gól. Jinak bych si vyčítal, že jsem neudržel Novotného, jehož jsem měl při standardních situacích na starosti," pověděl ryšavý brněnský záložník. Jeho černovlasý kolega, který zaznamenal dva góly, vycházel ze šatny až mezi posledními. "Na Richarda jsem si před střelou zavolal, Kocman mi poslal centr sám. První míč byl přesnější, ale střílel jsem levačkou a v první chvíli mi blesklo hlavou, že půjde nad branku. Druhý gól jsem vstřelil pravou nohou," pověděl nám Marcel Cupák.

Fotbalisté Sparty nepospíchali tolik ze stadiónu. První odešel Zdeněk Svoboda, který v Brně vyrůstal. "Až ráno jsem se dozvěděl, že dostanu přednost před Vonáškem. Moc jsem se na zápas těšil. Trochu mě mrzelo, že lidé na tribunách mi nadávali, zatímco před pár lety mě oslavovali. Přitom vůbec není vyloučené, že se do Brna vrátím." Smutek se zračil ve tváři Jana Sopka: "První žlutá karta byla nespravedlivá. Sám rozhodčí řekl, že Valnoha to udělal šikovně. Druhý zákrok byl určitě faulem. Skluzem jsem chtěl získat míč, ale trefil nohu soupeře. Rozhodčí snad mohl v tomto případě nespravedlnost po první kartě napravit. Vždyť jsem se Valnohy ani nedotkl!" Spartané se trochu zlobili na rozhodčího.

Jozef Chovanec, kapitán a hrající trenér, však celou záležitost uzavřel: "Měli jsme hrát aktivněji od počátku zápasu. Zmrazila nás úvodní branka po změně stran, ale stejně jsme si vytvořili celou řadu šancí. Víc, než na cizím hřišti bývá obvyklé. Proměnili jsme jen jedinou."

Fakta ze zápasu

Boby Brno - Sparta Praha 3:1 (0:0)

Branky: 46. a 69. Cupák, 79. Maléř – 76. Jiří Novotný.

Diváci: 28 695

Sestava Boby: Přibyl – Kobylka, Maléř, Vidumský – Kocman, Maroši, Zúbek, Dostálek, Valnoha - Cupák, Pavel Holomek. Trenér Petr Uličný.

Video ze zápasu na kanálu Youtube

další články

PREVIEW: Na Velký pátek hostíme Spartu B
A-tým
27.03.2024 | Martin Lísal

PREVIEW: Na Velký pátek hostíme Spartu B

B r n o - Jediná jarní reprezentační pauza je minulostí a druhá nejvyšší soutěž pokračuje dvacátým...
SOUHRN: Jak si vedli Zbrojováci v reprezentaci?
Ostatní
27.03.2024 | Martin Lísal. FOTO: fotbal.cz

SOUHRN: Jak si vedli Zbrojováci v reprezentaci?

B r n o - Březnová reprezentační pauza je u konce, do svých týmů se postupně vracejí i hráči...
SOUHRN: Zbrojováci na hostování
Ostatní
25.03.2024 | Martin Lísal

SOUHRN: Zbrojováci na hostování

B r n o - V reprezentační přestávce je rubrika, mapující osud hráčů Zbrojovky na hostování,...