Juniorskou ligu otevře souboj loňských králů - Brno jede na Slavii!

Juniorskou ligu otevře souboj loňských králů - Brno jede na Slavii!

První Zbrojovka se představí na hřišti druhé Slavie. Juniorská liga si nemohla přát pro své úvodní kolo pikantnější souboj. Utkání dvou nejlepších týmů loňské sezony začíná v pondělí 29. července v 17 hodin, online přenos bude připraven.

Pod loňským titulem byli podepsáni trenéři Grmela a později Maléř, nyní drží trenérské žezlo další velká postava Zbrojovky - Richard Dostálek.

V generálce vyhrála juniorka nad divizními Bohunicemi 5:2, hrálo se v Bosonohách. V týmu se představili i hráči z širšího kádru A týmu – Fall, Jukl, Farmačka a Kunc. "Zkušenost to pro všechny byla skvělá, hned na úvod ligy nás čeká silný soupeř a tak se srovnání s dospělým fotbalem určitě hodilo. Do své hry musejí hráči dostat nové prvky, které se nejlépe naučí právě proti dospělým," komentoval generálku někdejší slovutný fotbalista.

Ten si je dobře vědom významu, jaký juniorská liga má. "Je to dobrá soutěž a její největší přínos spočívá v tom, že se hráči udrží u fotbalu. Přece jen úmrtnost hráčů při odchodu z dorostu je stále obrovská a takhle se snižuje. Hráči získají uplatnění v kádrech juniorských týmů a mají šanci dorůst pro dospělý fotbal," vysvětluje. "Mají rok, dva na to, aby dělali profesionální fotbal a mohli se srovnat s jeho parametry."

Role obhájců trofeje bude podle Dostálka těžká. "Titul je vždy jednodušší získat než obhájit, to je známá pravda. Uděláme vše pro to, aby Zbrojovka hrála dobrý fotbal, o výsledky se budeme rvát. Stejně jako loni ale platí, že hlavní je vychovat hráče a pomoci jim do áčka. Na příkladu Vaška Hladkého a dalších vidí, že cesta do kabiny prvního mužstva není tak dlouhá a lze to dokázat," pokračuje Dostálek.

K dispozici má deset fotbalistů se zkušenostmi z loňského roku, ale pravidla soutěže pochopitelně umožňují s kádrem různě pracovat. "Kádr byl v počátku široký, někdy jsme točili pětadvacet hráčů, což bylo poměrně náročné. Konkurenční boj je pozitivní a hráče motivuje. I proto jsme s přípravou byli spokojeni," říká Dostálek.

Těžkého losu se trenér nebojí. "Máme na úvod Slavii, hrajeme pět poměrně těžkých zápasů v rychlém sledu. Ale ty soupeře stejně musíme potkat, soutěž je dlouhodobá, takže v tom nevidím problém."

Stejně tak problémem není ani fakt, že se mužstvo bude muset obejít bez většiny opor. "Pro ty hráče je lepší, aby po roce v juniorce zkusili dospělý fotbal ve druhé, třetí lize. Tím porostou výrazně rychleji, než kdyby pokračovali dalším rokem tady," je přesvědčený. Osu týmu by měli tvořit borci jako Veselý, Zezula či Vávra.

další články

U13: Šest gólů a výhra na Sigmě!
Mládež
28.03.2024 | Martin Lísal

U13: Šest gólů a výhra na Sigmě!

O l o m o u c - Mladší žáci Zbrojovky (U13) zůstávají ve finálové nadstavbě i po třech kolech...
U12: Zbrojovka v Olomouci bez bodů
Mládež
28.03.2024 | Martin Lísal

U12: Zbrojovka v Olomouci bez bodů

O l o m o u c - Mladší žáci Zbrojovky (U12) podlehli ve třetím utkání nadstavby na hřišti Olomouce...
U17: Těsná prohra s Pardubicemi
Mládež
28.03.2024 | Martin Lísal

U17: Těsná prohra s Pardubicemi

B r n o - Také dorostenci kategorie U17 se před Pardubicemi nakonec museli sklonit. V atraktivním...