Na úvod vítěz Superpoháru - Zbrojovka se pokusí prolomit jablonecké prokletí

Na úvod vítěz Superpoháru - Zbrojovka se pokusí prolomit jablonecké prokletí

Dlouhé čekání končí, Zbrojovka jde opět do boje o prvoligové body! A hned na úvod čeká loňského nováčka ostrý test jeho kvalit - silný Jablonec ve svém hájemství, kde Brno naposledy loupilo v roce 2007.

Jak je úvod sezony důležitý, to Brňané vědí velmi dobře. V minulé sezoně uspěli před skvělou kulisou na Slovácku, ve třetím kole přidali výhru v Plzni a rázem se slunili v popředí tabulky. Pro nováčka to byl velmi slušný začátek a solidní odraz ke splnění předsezonního cíle - záchrany.

Letos tedy číhá na Brno ještě náročnější soupeř, ani tentokrát v tom však hráči nebudou sami. Na podporu vyrazí fanouškovský autobus, vypravený OS Zbrojováci. Již včera byl kompletně zaplněn, k tomu na daleký sever zamíří i řada osobních aut.

Duel startuje v 17 hodin, online přenos bude zajištěn.

Z tábora Zbrojovky

Brňané jsou po povedené přípravě na ligu natěšení. Respektují sílu soupeře, ale touží uspět a předvést kvalitní výkon, což se vztahuje i na celou sezonu. "Zapracovali jsme na zlepšení defenzivy, ale nechceme jen bránit, chceme předvádět atraktivní fotbal," netají trenér Grmela.

Ten sice postrádá záložníky Mezlíka a Lutonského, ovšem i tak má z čeho vybírat. "Hráči, kteří je nahradili, nám v příjemném slova smyslu zamotali hlavu," naznačuje, že variant je více. V přípravě se dobře jevil Traoré, střed zálohy posílil Kaščák, napravo se etabluje loni ještě obránce Pašek.

Daří se i útočníkům, kteří nastříleli jedenáct z patnácti přípravných branek. "Ovšem je to stále jen příprava, čeká nás hodně silný soupeř," zdvihá varovný prst Grmela. A má proč - Jablonec patří ke špičce tuzemského fotbalu.

Něco o soupeři

Je jedním z řady týmů, které se v nejvyšší soutěži zabydlely až po rozpadu federace. Letos načíná dvacátou sezonu bez přerušení a po této době již můžeme konstatovat, že se zabydlel velice dobře a patří takřka každoročně k okruhu úspěšných celků.

Posuďte sami - v lize jednou druhé a třikrát třetí místo, k tomu jano bonus dvakrát získaný tuzemský pohár (a dvakrát prohra ve finále), jednou Superpohár. V minulé sezoně skončili Severočeši čtvrtí, byť po zimní přestávce měli ambice ještě vyšší. Úvod jara se ovšem až tak nepovedl, což odnesl trenér Kotal a byl nahrazen Romanem Skuhravým, svého času jedním z pilířů Jablonce.

Co ovšem jeho svěřence dlouhodobě trápí, to je úspěšnost v Evropě. Pohárů se Jablonec zúčastnil pětkrát, ovšem jen dvakrát dokázal přes soupeře projít - v roce 1997 přes ázerbájdžánský Karabach, předloni pak přes albánský celek Flamurtari Vlorë.

Jinak byl postupně zastaven švédským Örebro SK, Apollonem Limassol, Austrií, APOELEM FC a Alkmaarem. Zejména penaltový rozstřel s Limassolem byl památný, gólman Jánoš tehdy lapil Kypřanům tři pokutové kopy, ovšem jeho spoluhráči byli v zakončování tristní a Jablonec nakonec vypadl.

Před letošní sezonou si tak vedení vytklo za cíl kromě tradičního prohánění favoritů i úspěch v Evropě v podobě postupu do dalších fází, ideálně do skupin. Vedení vcelku stabilizovalo kádr, vrátil se Vošahlík, ze Slovácka přišel Kovář. Klub naopak opustili Pázler a Štochl.

Zajímavosti

Utkání se nese ve znamení sedmiček. Jablonec neprohrál pod novým koučem Skuhravým sedm soutěžních zápasů (včetně Superpoháru, který Severočeši uzmuli Plzni po výhře 3:2). Zbrojovka zase nenašla přemožitele v sedmi přípravných duelech.

V bitvě se potkají dva kouči, kteří se navzájem dobře znají z loňské juniorské ligy. A oba během ročníku "povýšili" na pozice hlavních trenérů prvního mužstva. Čím se překvapí? Na podzim loňského roku byl úspěšnější Grmela, jeho Zbrojovka vyhrála 3:0. A byl u toho například i gólman Hladký, pravděpodobná jednička pro novou sezonu.

Oba soupeři potkali v přípravě kyperský APOEL. Jablonec jej zdolal 2:1, Zbrojovka uhrála remízu 1:1, kterou zajistil v poslední minutě proměněnou penaltou Škoda.

Pavel Zavadil odehrál proti Jablonci během loňského podzimu stý zápas v nejvyšší soutěži. Lamine Fall zase vstřelil svůj první prvoligový gól.

Vzájemné zápasy

Zbrojovce se na Jablonec poslední dobou nedaří. Z posledních osmi vzájemných zápasů vyhrálo jednou (1:0 na jaře 2009). Zatím poslední výhra na hřišti soupeře je ještě starší, datuje se do jara 2007 (mezitím ovšem Zbrojovka na severu uspěla v poháru, konkrétně ve čtvrtfinále roku 2008 vyhrála oba zápasy).

V loňském ročníku nejprve Brňané podlehli Jablonci doma 1:4, což byla první porážka v ročníku (psalo se 4. kolo a Zbrojovka předtím získala sedm bodů). Jedinou branku vsítil za stavu 0:2 Fall, za hosty skórovali postupně Eliáš, Vaněk, Lafata a Čížek. V jarní odvetě pak Jablonec doma vyhrál 2:0 (branky vstřelili Zoubek a Čížek).

Celkově vyhráli Brňané ze čtyřiceti utkání patnáct (jen dvakrát venku), šestkrát skončil duel remízou a devatenáctkrát vyhrál Jablonec.

Absence a pravděpodobné sestavy

Jablonec by měl do zápasu jít kompletní, Brňanům chybí duo Mezlík - Lutonský.


Pravděpodobná sestava Jablonce: Špit - Rossi, Eliáš, Beneš, Novák - Vošahlík, Loučka, Vaněk, Čížek - Piták - Hubník.

Pravděpodobná sestava Brna: Hladký - Janotka, Schuster, Pernica, Husár - Pašek, Kaščák, Zavadil, Traoré - Markovič, Kroupa.

další články

PREVIEW: Na Velký pátek hostíme Spartu B
A-tým
27.03.2024 | Martin Lísal

PREVIEW: Na Velký pátek hostíme Spartu B

B r n o - Jediná jarní reprezentační pauza je minulostí a druhá nejvyšší soutěž pokračuje dvacátým...
SOUHRN: Jak si vedli Zbrojováci v reprezentaci?
Ostatní
27.03.2024 | Martin Lísal. FOTO: fotbal.cz

SOUHRN: Jak si vedli Zbrojováci v reprezentaci?

B r n o - Březnová reprezentační pauza je u konce, do svých týmů se postupně vracejí i hráči...
SOUHRN: Zbrojováci na hostování
Ostatní
25.03.2024 | Martin Lísal

SOUHRN: Zbrojováci na hostování

B r n o - V reprezentační přestávce je rubrika, mapující osud hráčů Zbrojovky na hostování,...