Hráčem kola Juniorské ligy se jako třetí zástupce Zbrojovky stal Jan Malík

Hráčem kola Juniorské ligy se jako třetí zástupce Zbrojovky stal Jan Malík

B r n o - Jan Malík zažívá vydařené období. Proti Spartě okusil poprvé první ligu dospělých, v Juniorské lize získal s týmem titul a jako milý bonus byl včera zvolen hráčem kola.

V sezoně naskočil do 27 zápasů, počtem odehraných minut byl z kádru Zbrojovky šestý. Za celou tu dobu nastřádal jen dvě žluté karty, což svědčí o tom, že hrál (stejně jako kolegové z obrany) férově a čistě. A (stejně jako kolegové z obrany) dokázal podpořit i útok, vstřelil dvě branky - Slovácku a Jablonci.

Kdy jste se dozvěděl, že získáte cenu pro hráče kola?
Předání proběhlo po utkání. Byl jsem docela překvapený, rozhodně jsem netušil, že bych něco takového mohl dostat (úsměv). Určitě to nebyl můj nejlepší zápas v sezoně. Navíc jsem na to ani neměl moc myšlenky, spíše jsem byl v euforii z titulu a nic okolo v podstatě nevnímal.

A byl v uplynulé sezoně nějaký zápas, který byste mohl označit jako váš nejlepší?
To netuším. Mám za to, že jsem podával celkem standardní a vyrovnané výkony, nijak jsem nečněl. V úvodu sezony jsem toho moc neodehrál, pak přišlo zranění, ale v té další fázi jsem už nastupoval stabilně.

Povedlo se vám dát vstřelit i dvě branky. Obecně platilo, že obrana vašeho týmu je gólově produktivní - ať se jednalo o vás, Zezulu, Avdiće nebo osmigólového Matysku. Měl jste ohledně podpory ofenzivy nějaké speciální pokyny?
Vyplývá to z toho, že jsme my stopeři dobře fyzicky vybavení, takže při standardních situacích se snažíme soupeře ohrozit a někdy se to dařilo. Lukáš Matyska navíc zahrává přímáky a penalty, u něj to byly spíš góly z pole, má neskutečnou ránu. Ty góly po rozích nám spíše připravoval. Osobně jsem si zvedl střelecké maximum, většinou jsem za sezonu dal gól jen jeden (smích).

Oslavy máte za sebou, nebo vás teprve čekají?
Byli jsme po utkání lehce posedět, abychom ze sebe dostali tu euforii, ale jen chvilku, protože jsme dnes šli darovat krev (úsměv). To hlavní nás teprve čeká. Zatím to vypadá, že bychom to mohli spojit s oslavou stoletého výročí klubu.

Máte za sebou zajímavý rok. Titul v juniorské lize, k tomu jako bonus sedm minut za muže proti Spartě. Co řadíte výš?
Titul tu Spartu asi přebil. Je to skvělé, ale pořád jde jen o sedm minut, zatímco titul znamená celosezonní práci, je to něco, co jsme museli dokazovat dlouhodobě. Navíc je to čerstvější.

Máte nějaký fotbalový vzor, případně oblíbený klub?
Mým vzorem je už dlouho Frank Lampard, i když teď hrávám spíše na stoperu. A oblíbeným klubem je Newcastle. Známí, kteří fandí Manchesteru, Chelsea a dalším velkým klubům, se mi občas smějí, jdu v tom trochu proti proudu (smích).

A co fotbalový sen?
Rád bych se fotbalem živil, měl možnost dělat to, co mě baví. A nebylo by špatné si zahrát třeba v Anglii, to je asi největší sen.

Díky za rozhovor a ať se daří!

další články

PREVIEW: Na Velký pátek hostíme Spartu B
A-tým
27.03.2024 | Martin Lísal

PREVIEW: Na Velký pátek hostíme Spartu B

B r n o - Jediná jarní reprezentační pauza je minulostí a druhá nejvyšší soutěž pokračuje dvacátým...
SOUHRN: Jak si vedli Zbrojováci v reprezentaci?
Ostatní
27.03.2024 | Martin Lísal. FOTO: fotbal.cz

SOUHRN: Jak si vedli Zbrojováci v reprezentaci?

B r n o - Březnová reprezentační pauza je u konce, do svých týmů se postupně vracejí i hráči...
SOUHRN: Zbrojováci na hostování
Ostatní
25.03.2024 | Martin Lísal

SOUHRN: Zbrojováci na hostování

B r n o - V reprezentační přestávce je rubrika, mapující osud hráčů Zbrojovky na hostování,...