Jiří Floder: Přeji si, aby se životy nás všech zase brzy vrátily do normálu

Jiří Floder: Přeji si, aby se životy nás všech zase brzy vrátily do normálu

B r n o - V zimní přípravě obhájil Jiří Floder pozici jedničky, což podpořil v úvodním jarním utkání několika těžkými zákroky a čistým kontem. Poté ovšem Evropu definitivně sevřel záludný koronavirus, třiadvacetiletý gólman nyní stejně jako zbytek týmu trénuje individuálně a čeká, jak se situace vyvine.

Dlouhá příprava, jeden povedený zápas a pak najednou tohle. Je to pro psychiku hodně náročné?
V první řadě se snažím myslet pozitivně a nezatěžovat se okolnostmi, které stejně neovlivním. Po dlouhé přípravě jsme se všichni těšili na začátek jarní části, bohužel po prvním utkání přišlo to, co přišlo. Fotbal mi samozřejmě chybí a všechno okolo něj taky, ale respektuju plně nastalá opatření. Soutěž byla přerušena a řeší se aktuálně důležitější věci, než je fotbal.

Liší se individuální režim gólmanů od zbytku týmu?
Máme trochu jiný režim, než hráči z pole, i když instruktážní videa se neliší. Nemáme takové objemy běhání, naopak děláme víc věci do rychlosti, třeba výběhy schodů. Taky skáčeme víc přes švihadlo.

Co všechno může gólman bez míče dělat?
Snažím se hledat různá cvičení na posílení těla, flexibilitu a rozsah končetin. S přítelkyní jsme si stáhli nějaké aplikace, podle kterých společně cvičíme. Některé cviky a cvičení mi radí kondičák Pepa Mlčuch, který i na dálku s každým pracuje individuálně.

A dostaneš se přece jen občas i k balónu?
Řešíme to, jak se dá. Třeba s bývalým parťákem Davidem Záleským jsme už dokonce zkusili udělat improvizovaný gólmanský trénink, zkoušeli jsme i výkopy. Podmínky ale byly při dodržení všech nutných opatření dost bojové.

Jak odhaduješ další vývoj?
Věřím, že se ročník nějakým způsobem dohraje. Pro tým i fanoušky by to byla škoda, kdyby se sezóna zrušila úplně. Nezbývá nám, než čekat, jak se situace vyvine. Přeji si, aby to bylo správným směrem a životy nás všech se zase brzy vrátily do normálu.

Trávíš nucené volno v Brně, nebo někde mimo město?
Přes týden bývám v Brně. Jezdím pouze za přítelkyní, která bydlí v Náměšti nad Oslavou. Tam jsem většinou dva až tři dny a pak se vracím domů.

A čím kromě tréninku se zabýváš?
Zahraju si na PlayStationu, nějaký čas věnuju studiu. Dál sleduju filmy, seriály a občas dokumenty. Poslední dobou jsem si oblíbil i poslouchání podcastů.

Jak jsi na tom vlastně se školou? Taky v nejistotě?
Nedokončil jsem ještě poslední předmět, který mi zbývá do státnic, takže ty se mi posunuly na letní termín. Vzhledem k současné situaci je možné, že i zkouškové se bude posouvat, stejně jako termíny bakalářských zkoušek. Takže i tady čekám, jak se to všechno vyvrbí.

Co říkáš Zbrojovácké výzvě, která si dala za cíl virtuálně zaplnit Lužánky?
Celé to hodnotím jako výbornou akci. Částka poputuje na důležitou a nejvíc potřebnou věc, tedy na podporu zdravotnického personálu. A navíc všem fanouškům, kteří zažili atmosféru Lužánek, to vráti pěkné vzpomínky na památné bitvy, které se tu odehrály.

Díky za rozhovor a ať se daří!

další články

Novým majitelem klubu se stává Libor Zábranský
A-tým
25.04.2024 | Klub

Novým majitelem klubu se stává Libor Zábranský

B r n o - Fotbalový klub FC Zbrojovka Brno mění svou vlastnickou strukturu. Novým majoritním...
U18: Remíza v Opavě
Mládež
24.04.2024 | Martin Lísal

U18: Remíza v Opavě

O p a v a - Dorostenci Zbrojovky (U18) remizovali v dohrávce na hřišti Opavy 2:2. V první půli...
U16: Bodová série skončila v Opavě
Mládež
24.04.2024 | Martin Lísal

U16: Bodová série skončila v Opavě

O p a v a - Mladší dorostenci se ve středu vydali k dohrávce na hřiště Opavy. V divoké přestřelce...