Tisková konference před startem jara

Tisková konference před startem jara

B r n o - Za pouhé čtyři dny vyběhnou Zbrojováci k prvnímu soutěžnímu utkání roku 2020. K této příležitosti proběhla na Srbské tradiční tisková konference se zástupci klubu.

Před novináře usedli sportovní manažer klubu Tomáš Požár, trenér Miloslav Machálek a kapitán týmu Pavel Eismann.

"V průběhu podzimu jsme vyměnili hlavního trenéra a už v ten moment jsme začali přemýšlet, co a jak změnit pro jarní část. Trenér dostal prostor, aby zjistil charakter týmu a posoudil individuality v něm. Než podzim skončil, měli jsme většinou jasno, a poměrně rychle jsme byli domluvení," připomněl Tomáš Požár, že noví hráči byli ve Zbrojovce prakticky od zahájení zimní přípravy. "Věříme, že noví hráči budou přínosem a že tým díky tomu bude silnější a variabilnější."

Cíle pro čtrnáct jarních zastávek jsou jasné. "Optimální by bylo jít od vítězství k vítězství, abychom na konci května byli všichni spokojení a dostáli vytčeným cílům, ale všichni víme, že nás čeká těžká zkouška. Máme stanovené určité dílčí cíle, pro začátek bychom chtěli navázat na úspěšné dohrání podzimní části," pokračoval Požár.

Krátce se poté také vyjádřil k marodce, která Zbrojováky přes zimu trápila. "U některých hráčů jsme v průběhu zimy měli krátkodobé problémy, u jiných dlouhodobější. Aktuálně je situace taková, že většinu hráčů máme k dispozici. Lukáš Kryštůfek v tuto chvíli ještě pracuje individuálně, i když už by teoreticky mohl být s týmem. Nechceme ale nic uspěchat. Tonda Růsek už pracuje s týmem a je k dispozici," uvedl Požár.

Trenér Machálek pak na téma marodky plynule navázal. "Určitý problém to byl, někteří hráči se zapojili do přípravy později, jiní z toho vypadli. Celkově jsme si řadu věcí ověřili a vyzkoušeli, můžeme být spokojení. Zápasů bylo na můj vkus až moc. Hráči vypadali dobře zejména při finále Tipsport Malta Cupu, kdy jsme podávali kvalitní kolektivní výkon. Později zákonitě přišlo období, kdy na tým padla určitá únava a krize. S tím jsme se popasovali na závěr přípravy. Myslím, že teď jsme nachystaní dobře, vyzkoušeli jsme si různé systémy hry. Zdůrazňuji ale, že hlavním cílem je hrát tak, abychom byli úspěšní. A to není o systému hry, nýbrž o práci mužstva."

Právě případná varianta se třemi obránci byla často zmiňovaným tématem. "Ze začátku to vypadalo excelentně, zejména v utkání s Dunajskou Stredou, kdy jsme ve druhé půli přepli na druhý systém a soupeře tím zaskočili. Někdy to úplně optimální nebylo, vždycky je to také o typologii hráčů.

Sestava? Osm jmen je jasných

Pak už se řeč stočila na blížící se utkání se Sokolovem. "V sestavě už mám u osmi jmen jasno, ale konkrétnější zatím nebudu," usmál se kouč. "Obecně nemám rád zápasy, kdy je celá republika přesvědčená, že to bude jasná jednička. Vždy mám respekt před hrou soupeře a v tomto případě vím, že Sokolov hodně obměnil tým, mají nového trenéra. Poskládali kvalitně a určitě od nás neočekávejte jakékoliv podcenění. Nebude to lehké utkání, ale věřím, že je v našich silách ho zvládnout. Dál momentálně příliš neuvažuju. Vždycky říkám, že jaro je válka, čeká nás čtrnáct bitev a my jdeme do té první. Nad tou momentálně přemýšlím a tu chci zvládnout. Konkurence nespí, týmy kolem nás vesměs doplňovaly kádr. A věřím, že my taky nespíme. Čekají nás tři zápasy v březnu a pak náročný duben, který podle mého bude rozhodovat."

Jako poslední odpovídal novinářům kapitán Pavel Eismann. "Začínáme doma, což je pro nás samozřejmě výhoda, v domácím prostředí jsme silní. První kola budou hlavně o bojovnosti, mužstva mají za sebou přípravu, jsou plná sil a budou se trochu hledat. Soustředíme se na první zápas. Rozhodovat bude větší chuť po vítězství, vůle a nasazení."

Eismann se kapitánem stal po odchodu Lukáše Magery, byť jako asistent pásku navlékl v řadě zápasů již v minulosti. "Není to nic nového a nevnímám to jako nějakou klíčovou věc. Každý z nás má nějakou roli v šatně i na hřišti a dohromady tvoříme fungující tým. Je pak prakticky jedno, kdo tu pásku navlékne, hlavně musíme fungovat jako mužstvo. Noví hráči zapadli dobře, znali jsme se víceméně všichni už dříve, jsou to hodní kluci a není s nimi problém," usmál se "Eisi".

On sám si v zimě prožil nezvyklou roli - ocitl se na marodce. "Nestává se mi to často. Teď už jsem ale stoprocentně připraven a zdravý, zaplaťpánbůh je to vyřešené," uzavřel.

další články

Změna otevírací doby Fanshopu
Ostatní
19.04.2024 | Martin Lísal

Změna otevírací doby Fanshopu

B r n o - Oficiální zbrojovácký Fanshop přechází od pondělí 22. dubna na novou otevírací dobu. Nyní...
PREVIEW: Béčko hostí Velké Meziříčí, hraje se v ADAX INVEST Areně!
B-tým
19.04.2024 | Martin Lísal

PREVIEW: Béčko hostí Velké Meziříčí, hraje se v ADAX...

B r n o - Brněnský B tým se podruhé v této sezóně představí na hlavním hřišti v ADAX INVEST Areně....
PREVIEW: V sobotu nás čeká Vyškov!
A-tým
19.04.2024 | Martin Lísal

PREVIEW: V sobotu nás čeká Vyškov!

B r n o - Anglický týden zakončí Zbrojovka utkáním na hřišti druhého Vyškova. Hraje se v sobotu 20....