PREVIEW: Zbrojovku čeká pohárové utkání v Jablonci!

PREVIEW: Zbrojovku čeká pohárové utkání v Jablonci!

B r n o - Říjnová reprezentační přestávka už pozvolna klepe na dveře, Zbrojováci mají před sebou ještě dva zápasy. Ten první z nich je pohárový - ve 3. kole MOL Cupu vyzvou Brňané 1. října Jablonec. Hraje se na hřišti soupeře od 16:30,

Po loňské domácí bitvě s Libercem Zbrojovce los už tolik nepřál, patří mezi druholigové týmy, které k utkání cestují ven. "Ale neznamená to v žádném případě, že bychom zápas jeli jen odehrát, to od nás neočekávejte. Je to zkrátka další mistrovský zápas, ve kterém chceme uspět, byť to samozřejmě bude nesmírně těžké," řekl před duelem kouč Zbrojovky Pavel Šustr.

On sám mimochodem ví, jaké to je dát Jablonci v poháru gól. Se severočeským soupeřem se totiž Zbrojovka v pohárové soutěži potkávala poměrně často. Poslední konfrontace je úspěšná - ve čtvrtfinále na jaře 2008 zvítězili Brňané v Jablonci 3:0 a v domácí odvetě 2:1. V roce 2003 podlehli v Jablonci 1:2 a právě tehdy vstřelil Pavel Šustr zmíněný gól.

A neúspěchem skončily také dvě předcházející bitvy - v roce 2001 prohrála Zbrojovka doma 0:2, v roce 1998 venku 0:1. Bilance je tak příznivější pro soupeře, což platí i pro ligové mače - ve 46 duelech se soupeř radoval ve 23 případech, zatímco Brno v 17 a 6 duelů dospělo k remíze. V poslední prvoligové sezóně Zbrojovky zvítězil Jablonec doma 1:0 a v Brně 3:0. Rok předtím se ovšem vedlo Brňanům, kteří v Jablonci zvítězili 2:1 a doma 2:0 (vzpomínáte na parádní trefu Boryse Tashchyho?).

Realizační tým bude mít k dispozici takřka kompletní kádr, jen dlouhodobě zraněný Juraj Kotula hrát ještě nemůže. Slovenský bek dnes začal s běháním. "Zápas je pro nás cennou a zajímavou konfrontací, takové zápasy nám ukáží, jak na tom jsme nejen s bojovností, ale hlavně s kvalitou v práci s míčem. Bereme to jako výzvu na porovnání toho, co už umíme, protože Jablonec je tým ze špičky první ligy," dodal Šustr.

Jeho slova potvrzuje pohled na tabulku - Jablonec je třetí za dvojicí hegemonů Slavia - Plzeň. Na kontě má dvacet bodů, vstřelil stejný počet branek. Naposledy Radova družina zvítězila ve Zlíně 1:0, předtím remizovala doma se Sigmou Olomouc 2:2.

V kádru letošního účastníka Evropské ligy nalezneme celou řadu jmen, která fanouškům Zbrojovky nejsou neznámá. Když to vezmeme od špičky statistik - nejvytíženějším mužem a se čtyřmi góly druhým nejlepším střelcem je Jan Sýkora. V Brně hrával i střelec tří branek Martin Doležal a v mládeži a B týmu působil gólman Vlastimil Hrubý. Rok na hostování pod Špilberkem strávil zadák Jakub Jugas a záložník Miloš Kratochvíl, ve stejné sezóně jako on oblékli dres Zbrojovky také Tomáš Pilík a Rafael Acosta. Vskutku bohatý výčet!

další články

PREVIEW: Na Velký pátek hostíme Spartu B
A-tým
27.03.2024 | Martin Lísal

PREVIEW: Na Velký pátek hostíme Spartu B

B r n o - Jediná jarní reprezentační pauza je minulostí a druhá nejvyšší soutěž pokračuje dvacátým...
SOUHRN: Jak si vedli Zbrojováci v reprezentaci?
Ostatní
27.03.2024 | Martin Lísal. FOTO: fotbal.cz

SOUHRN: Jak si vedli Zbrojováci v reprezentaci?

B r n o - Březnová reprezentační pauza je u konce, do svých týmů se postupně vracejí i hráči...
SOUHRN: Zbrojováci na hostování
Ostatní
25.03.2024 | Martin Lísal

SOUHRN: Zbrojováci na hostování

B r n o - V reprezentační přestávce je rubrika, mapující osud hráčů Zbrojovky na hostování,...