Dvě třetiny ligy za námi - přinášíme statistické shrnutí

Dvě třetiny ligy za námi - přinášíme statistické shrnutí

Zbrojovka má za sebou dvacet ligových zápasů a tím pádem dvě třetiny ligové soutěže, což je opět prostor pro menší bilancování, do kterého se pouštíme tradičně vždy po pěti odehraných kolech.

V minulém článku (10. až 15. kolo) jsme konstatovali, že toto období bylo pro Zbrojovku nejméně úspěšným, neboť získala jen čtyři body (v prvním období to bylo sedm bodů, ve druhém – nejúspěšnějším – pak deset). Bohužel mezi 16. a 20. kolem byla bilance úspěchů ještě hubenější – Brňané získali bod za remízu v Českých Budějovicích, zbylé duely (Teplice a Jablonec venku, Plzeň a Slavia doma) prohráli.

To ve výsledku znamená 22 získaných bodů a propad ze šesté na dvanáctou příčku. Dvě domácí prohry (s Plzní a Slavií) znamenají posun směrem dolů i v „domácí“ tabulce, kde je Zbrojovka se 13 získanými body předposlední (má ale odehraných jen devět utkání). Venku je zatím osmá (9 bodů).

Gólová bilance

Ve sledovaném úseku se Zbrojováci gólově prosadili dvakrát – proti Plzni se trefil Glaser (jednalo se o jeho druhý gól v sezoně) a v Budějovicích zařídil bod Mezlík (taktéž druhý sezónní zásah). V Teplicích, Jablonci a se Slavií vyšli Brňané brankově naprázdno.

Celkově vstřelila Zbrojovka 22 branek, s touto bilancí je v lize na dělené desáté příčce s Jihlavou. Nejlepším střelcem zůstává kapitán Švancara s těpi zásahy, druhý je třígólový stoper Pernica, pět hráčů se prosadilo dvakrát a tři jednou. S nadsázkou tak platí, že Zbrojovce zatím stačí jedna branka na bod.

Co se nahrávek týče, Zavadil s Mezlíkem jich mají evidovaných pět, Husár, Škoda a Glaser připravili dvě trefy.

Obrana oproti tomu inkasovala devětkrát, z toho třikrát proti Plzni. V tomto ohledu bylo nejhorších prvních pět kol (dvanáct inkasovaných gólů, v čemž hrály hlavní roli duely s Jabloncem a na Slavii). 34 inkasovaných branek je nejvyšším číslem v soutěži.

Gólmani Brna (Doležal a Petr) odchytali shodně po deseti utkáních. Petr inkasoval čtrnáctkrát, Doležal dvacetkrát, ovšem na druhou stranu udržel dvakrát čisté konto.

Odehrané minuty - vládne Zavadil

Zde došlo k jedné zásadní a avizované změně. „Železný muž“ Zbrojovky Pernica chyběl pro žluté karty v duelu s Plzní, a tak pozici lídra této statistiky převzal Pavel Zavadil. Nastoupil do všech 20 utkání a na kontě má 1781 minut (do „plného počtu“ mu tak chybí 19 minut). Špílmachr Zbrojovky je s touto bilancí osmý v celé lize.

Pernica je aktuálně hned za ním (1710 minut, chybí tedy jen onen zápas s Plzní).

Další hráči v pořadí (Mezlík 1473 minut, Husár 1458 minut, Lutonský 1387 minut) už pak mají čísla ovlivněná většími absencemi, ať již vinou zranění či karetních trestů.

Zajímavostí je, že v dresu Brna jsou ještě tři hráči (vyjma zmíněných gólmanů), kteří kdykoliv nastoupili, odehráli utkání do konce. Jakub Brabec odehrál od svého příchodu vše (vyjma duelu na Spartě), to se ovšem vinou žlutých karet také změní. Miroslav Král nastoupil třikrát, zranění mu nedovolilo odehrát více duelů. Kompletní zápas pak má na kontě Lukáš Křeček, který nastoupil na Slavii.

Na opačném pólu tabulky je dvojice útočníků. Petr Nekuda již svou bilanci deseti minut ve dvou utkáních nerozšíří, Karel Kroupa si zaknihoval čtrnáct minut hry v Českých Budějovicích. Dost si v tomto ohledu polepšil Hyčka, který rozšířil svou bilanci až na 491 minut (z toho ve sledovaném období nastřádal 356 minut).

Karty

Nejvíce žlutých karet má na kontě Škoda (6), o jednu méně nasbíral Pernica. „Čtyřku“ mají na kontě čtyři hráči, další pětice se provinila třikrát. Celkový počet 54 žlutých karet řadí Zbrojovku na pomyslnou čtvrtou příčku (více karet nasbíraly týmy Teplic, Slavie a Mladé Boleslavi).

Co se červených karet týče, tam zůstává bilance stejná. O deseti mužích dohrávala Zbrojovka třikrát. Stejně jsou na tom další čtyři týmy, hůře pak dva (Mladá Boleslav a Liberec – pět červených karet).

Lepší byly první poločasy

Vcelku zajímavý je pohled na poločasovou bilanci. První půli totiž Zbrojovka prohrála jen jednou – a to paradoxně v jediném bodovém utkání v Budějovicích. S Plzní, Slavií, v Teplicích i Jablonci držela po pětačtyřiceti minutách remízový stav.

A jak je tomu za celý dosavadní průběh ligy? V něm se Brnu přece jen více daří ve druhých poločasech - těch má šest vyhraných, šest remízových a osm prohraných. Bilance prvních částí zápasů je čtyři vyhrané, osm remizových a osm prohraných.

Návštěvnost

Průměrná domácí návštěvnost 4435 diváků řadí Zbrojovku na sedmou příčku v lize. Venku jsou Brňané třetí (5481), celkově šestí (5010).

další články

Program týmů Zbrojovky v týdnu od 22. do 28. dubna
Ostatní
22.04.2024 | Martin Lísal

Program týmů Zbrojovky v týdnu od 22. do 28. dubna

B r n o - Během posledního dubnového víkendu se "áčko", rezerva i dorostenecké týmy představí na...
U12: Zbrojovka zdolala Zlín
Mládež
21.04.2024 | Martin Lísal

U12: Zbrojovka zdolala Zlín

B r n o - Mladší žáci Zbrojovky (U12) přivítali o víkendu v Horních Heršpicích mužstvo Zlína. V...
U13: Zbrojovka remizovala se Zlínem
Mládež
21.04.2024 | Martin Lísal

U13: Zbrojovka remizovala se Zlínem

B r n o - Mladší žáci Zbrojovky (U13) hostili v utkání finálové nadstavby. Z převahy a řady šancí...