U16: Musíme se naučit zvládat i zápasy proti dobře bránícím soupeřům, říká trenér "šestnáctky" Borák

U16: Musíme se naučit zvládat i zápasy proti dobře bránícím soupeřům, říká trenér

B r n o – Dorostenci Zbrojovky (U16) mají za sebou zajímavý podzim. Během patnácti soutěžních duelů nepoznali jako jediný tým hořkost porážky. Na druhou stranu šestkrát remizovali, v tabulce jim tak po podzimu patří čtvrtá pozice.

Na vedoucí duo Baník – Sigma ztrácejí Brňané čtyři body. Třetí pak je Opava, která má dvoubodový náskok.

Do hry zasáhlo v průběhu podzimu osmnáct hráčů v poli a tří gólmani. Plný počet patnácti duelů odehrála čtveřice Roman Darebník, Lukáš Kiesel, Daniel Pokorný a Oldřich Prágr. Největší minutáž si připsal Pokorný (1152).

V individuálních statistikách dominoval Lukáš Kiesel, který nasázel třináct branek a dokázal skórovat v sedmi duelech za sebou. O dvě méně má ve statistikách Marek Ševela.

Trenére, jak hodnotíte podzimní část, co se týče výsledků a předvedené hry?
Výsledky pro nás v této kategorii nejsou to primární, ale můžeme s nimi být z větší části spokojeni. Tím, že jsme věděli dopředu, že tým převezmeme, jsme se mohli důkladně připravit, skautovat hráče. Odpadlo tak poznávání týmu ze strany trenérů a byli jsme dobře nachystaní, s Davidem Juklem jsme měli dobrou představu a dobře nastavený model. Důležité je, když kluci pracují, jak mají, a prezentují se tím stylem, který chceme hrát. Že jsme neprohráli, je pěkné, na druhou stranu nás může mrzet řada remízových zápasů, které jsme měli vyhrát.

Čím si ty časté remízy vysvětlujete?
S týmy jako Slovácko, Sigma nebo Baník jsme byli hladovější, lepší. Ale soupeře, kteří to proti nám klasicky zavřeli, jsme dobývali jen těžko. Na tom musíme zapracovat, protože jako Zbrojovka takové zápasy musíme zvládat. Navíc se často jednalo o týmy, které mají v soutěži áčka a hráči jsou o rok starší a fyzicky vyspělejší. To je v tomhle věku hodně znát. My máme ve Zbrojovce kreativní hráče, technické, jsou to hráči budoucnosti. Fyzicky ale pochopitelně nejsou tak vyspělí.

Dá se tedy říct, že se vám na hřišti lépe dýchalo v zápasech se špičkovými týmy, které mají v soutěži béčka?
Na rovinu – dobrý fotbal se hrál se Slováckem, Sigmou či Baníkem, jinak toho moc nebylo. Zkrátka přijela Zbrojovka, tak to zavřeme. To, že se i v této kategorii hraje často primárně na výsledek, rozvoji fotbalu moc neprospívá. Kluci každopádně vědí a cítí, že tohle je čeká i v dalších letech, velcí borci se proti tomu zkrátka musejí naučit hrát. Je to o trpělivosti a schopnosti využít každé šance.

Kladete si před jarní částí nějaký konkrétní cíl?
Cíle si dávají kluci mezi sebou, což je dobře. Nejradši by vyhráli úplně všechno, tak jsou nastavení. My na ně tlak v této podobě nevytváříme. V každém utkání chceme vidět věci, které trénujeme a pracujeme na nich. Není to ale rozhodně tak, že když proti Slovácku vedeme 1:0, vydáme pokyn hrát beton.

A jak byste zhodnotili konkrétně kádr týmu?
Dva hráči byli posunutí do vyšší kategorie – David Jambor a Lukáš Endl. Další vypomáhali. Kádr jsme ale měli poměrně široký. Nerad bych hovořil o individualitách, v týmu ale rozhodně jsou zajímaví hráči a věřím, že ročník 2003 o sobě dá ještě vědět.

další články

Věřím, že je v našich silách tým pozvednout, hlásí nový trenér Kříž
A-tým
15.04.2024 | Martin Lísal

Věřím, že je v našich silách tým pozvednout, hlásí...

B r n o – V neděli dovedl mužstvo k důležité výhře v Lanžhotě, ve středu se o něco podobného pokusí...
Zbrojovku povedou trenéři Kříž a Zúbek
A-tým
15.04.2024 | Martin Lísal

Zbrojovku povedou trenéři Kříž a Zúbek

B r n o – Představenstvo klubu FC Zbrojovka Brno dnes jednomyslně rozhodlo o odvolání hlavního...
VIDEO: Trenér Polách po utkání ve Varnsdorfu
A-tým
14.04.2024 | Martin Lísal

VIDEO: Trenér Polách po utkání ve Varnsdorfu

V a r n s d o r f – Ani cesta na sever Čech kýženou bodovou vzpruhu nepřinesla. Ba co víc,...