U18: Kluky učíme řešit situace fotbalově, říká trenér "osmnáctky" Valnoha

U18: Kluky učíme řešit situace fotbalově, říká trenér

B r n o - Mládežnické týmy Zbrojovky mají každý svůj kádr, své opory. U mužstva U18 je to trochu jiné, hráči trénují se staršími dorostenci a do zápasů naskakují také borci z mladších ročníků. A řád tomu z lavičky dává jedna z letošních trenérských posil - Zdeněk Valnoha.

Borec, který za Zbrojovku odehrál 162 prvoligových zápasů a střílel góly v lize i Poháru UEFA, nyní pomáhá vychovávat své potenciální následníky. Do organizace nastoupil v září, před utkáním 6. kola. Jeho svěřenci jsou po podzimu osmí (z "béček" jsou v tabulce výše jen dva celky).

I díky výše zmíněné (a v rozhovoru dále rozebírané) situaci se v utkáních prostřídalo 34 hráčů a 4 gólmani, nejstaršímu bylo 18 let, nejmladšímu 15. Všech 15 zápasů odehrál Petr Němec, nejvíce minut (1105) má na kontě Denis Kanabe. Nejlepším střelcem je se sedmi góly Marián Banda, Kanabe skóroval pětkrát.

Kategorie U18 je hodně specifická – trénujete společně s „devatenáctkou“ a kádr je pro zápasy hodně proměnlivý. Je to pro trenéra velká komplikace?
Většinou třeba v pátek řešíme, kdo bude hrát za devatenáctku a kdo za nás. Častá jsou zranění, nemoci, takže sestava se skládá různě a hodně se to točí. Styl je ale daný a hráči jej znají, trénují společně a mají jej zažitý.

Jak bys v krátkosti zhodnotil podzim týmu U18?
Na podzim to z naší strany herně nebylo špatné, výsledky ale tak dobré nebyly. Srážela nás zejména produktivita a prohrávali jsme i zápasy, v nichž jsme byli fotbalovější, třeba proti Olomouci.

Je těžší před zápasy hráče motivovat, když nelze sázet na jádro týmu jako u jiných kategorií?
Ti starší hrají o místo v devatenáctce, mohou si dobrým výkonem říct o šanci. Motivací jsou samozřejmě také výhry, zejména proti týmům, které v soutěži nasazují „áčka“ a jsou starší. Mladší hráči se každým takovým zápasem učí a zlepšují. Je to pro ně škola, protože čelí důraznému fotbalu a fyzicky vyspělejším hráčům.

Takže to je často střet dvou fotbalových filozofií?
Týmy často hrají jednoduchý styl, nakopávané míče na vysoké hráče a důrazný fotbal. My touhle cestou jít nechceme, kluky učíme řešit situaci fotbalově. Z toho občas pramení chyby, ale jsem přesvědčen, že do budoucna je to pro hráče lepší.

Jak bys uplynulou půlsezónu zhodnotil z trenérského hlediska?
Jsem tu tři měsíce a v podstatě prostředí a proces pořád poznávám. Systém jsem se učil za pochodu, ale hodně mi pomohlo to, že i Tom Polách přišel pár dní přede mnou jako nový. Dostávali jsme se do toho spolu za přispění Radima Bubeníčka a dalších. Komunikace mezi trenéry a s šéftrenérem je velice dobrá, i to nám hodně pomáhá. Učím se nové věci a nesmírně mě to baví. Rád předávám hráčům své zkušenosti a ve Zbrojovce to má smysl.

další články

Novým majitelem klubu se stává Libor Zábranský
A-tým
25.04.2024 | Klub

Novým majitelem klubu se stává Libor Zábranský

B r n o - Fotbalový klub FC Zbrojovka Brno mění svou vlastnickou strukturu. Novým majoritním...
Program týmů Zbrojovky v týdnu od 22. do 28. dubna
Ostatní
22.04.2024 | Martin Lísal

Program týmů Zbrojovky v týdnu od 22. do 28. dubna

B r n o - Během posledního dubnového víkendu se "áčko", rezerva i dorostenecké týmy představí na...
U12: Zbrojovka zdolala Zlín
Mládež
21.04.2024 | Martin Lísal

U12: Zbrojovka zdolala Zlín

B r n o - Mladší žáci Zbrojovky (U12) přivítali o víkendu v Horních Heršpicích mužstvo Zlína. V...