ROZHOVOR: Tomáš Požár hovoří o trenérské změně

ROZHOVOR: Tomáš Požár hovoří o trenérské změně

B r n o - Po sobotní porážce na hřišti Prostějova sáhlo vedení Zbrojovky ke změně ve složení realizačního týmu. Trenéra Romana Pivarníka nahradil Pavel Šustr, dosavadní kouč staršího dorostu a reprezentace U17. Okolnosti tohoto kroku vysvětluje sportovní manažer Zbrojovky Tomáš Požár.

Šustrovým asistentem bude Petr Maléř, který s ním trénoval už "devatenáctku". Gólmany pak má na povel Martin Doležal. Maléř i Doležal už ve Zbrojovce dlouhé roky jako hráči a trenéři působili (více v profilech na konci článku).

Podrobnější vysvětlení těchto kroků pak nabízí sportovní manažer Zbrojovky Tomáš Požár. "Hlavním důvodem odvolání Romana Pivarníka je, že výsledky nebyly takové, jaké jsme očekávali. Sezóna se bohužel nerozjela tak, jak bychom si přáli, a proto jsme sáhli k tomuto kroku. Volba Pavla Šustra je logická. Věříme, že bude pro náš klub na této pozici přínosem, důležitou roli hrálo i to, že zná detailně nejen prostředí klubu, ale i týmu. Jeho rukama prošlo devět hráčů současného kádru prvního mužstva a nebude muset od začátku ještě poznávat tým, aby dělal správná rozhodnutí. Je plnohodnotnou volbou, chceme s ním dlouhodobě spolupracovat a věříme, že tomu tak bude."

Další dotaz směřoval na cíle klubu. Doznaly změn? "Cíle neměníme, nadále platí, že chceme v první řadě vyhrávat. Vyhrávat a postoupit. Zároveň platí, že máme v týmu mladé hráče, se kterými chceme nadále pracovat a vyslat tím i dalším talentům signál, že to myslíme vážně a že budou dostávat prostor. Věříme, že ztráta je dohnatelná, pokud se tým znovu naučí vyhrávat a ve hře se objeví atributy, které chceme. Věříme, že v síle tohoto týmu je, aby dokázal porazit každého soupeře, i když jsme se samozřejmě přesvědčili o tom, že druhá liga není jednoduchá."

Jednou z důležitých otázek je i případné posílení kádru. "Přestupní okno končí v září, máme prostor k debatám. Směrem ven i dovnitř nějaké myšlenky máme, ale nic není ve fázi, kdy by se cokoliv konkrétního dalo prozradit. Pořád platí, situace na trhu není v létě úplně jednoduchá, je to otázka kvality, dostupnosti a toho, že je Brno ve druhé lize," pokračoval Požár.

Ten byl tázán také na to, jak složité pro něj osobně bylo rozhodování o setrvání kouče Pivarníka. "Podobné rozhodnutí není nikdy jednoduché. V každodenním klubovém životě jde o těžké období, kdy vás opustí někdo, s kým se každý týden chystáte jít do války, každý den přemýšlíte nad tím, jak klub posouvat. Jednoduché to nebylo a nikdy nebude, ale i takový je fotbalový život," odpověděl. "Romana Pivarníka považuji za jednoho z velmi dobrých tuzemských trenérů. Je na nás, abychom si vyhodnotili, proč to nevyšlo, a je to na velmi dlouhou debatu," uzavřel Požár.

Stručné profily nových trenérů

Pavel Šustr začínal s kopanou v Horních Heršpicích, do velkého fotbalu se dostal ve Zbrojovce. Nikde jinde také nehrál první ligu, celkem si do statistik zapsal 118 zápasů a vstřelil 9 gólů. Zahrál si i v Poháru UEFA, nastoupil do domácí odvety s Kaunasem. V Poháru Intertoto si připsal čtyři starty. Ještě před koncem hráčské kariéry začal s trénováním mládeže, postupně se vypracoval od přípravek až k trénování výkladní skříně mládežnické kopané - staršího dorostu. Tým přebral v lednu 2016 od Rendy Wagnera, v minulé sezóně jej dovedl ke třetí příčce. Do poslední chvíle přitom Brňané válčili o titul.

V roce 2016 se Šustr také stal asistentem trenéra Kotala u reprezentace, v letošní sezóně spolu vedou tým U17. A v témže roce byl zároveň zvolen jako jeden ze tří nejlepších mládežnických trenérů v ČR.

Petr Maléř je rožnovským rodákem, do Brna přišel ve svých 24 letech a odehrál zde většinu své "dospělé" kariéry. Odehrál zde 142 ligových zápasů a vstřelil 13 branek, zahrál si finále národního poháru a nastoupil i do dvou zápasů PVP proti Leverkusenu. Kromě toho hrál za Drnovice a Karvinou. Jako trenér psůobil v Brně v různých pozicích (a s přestávkami) od roku 2001. V posledních letech vedl se Šustrem starší dorostence.

Martin Doležal spojil se Zbrojovkou většinu své kariéry, v roce 2012 se dočkal debutu v nejvyšší soutěži a celkem se mezi tyčemi objevil ve 38 zápasech. V roce 2016 ukončil pro zranění vrcholovou kariéru a stal se trenérem brankářů Zbrojovky. Od roku 2017 působil u mládeže, nyní se tedy k "áčku" vrací.

další články

Program týmů Zbrojovky v týdnu od 22. do 28. dubna
Ostatní
22.04.2024 | Martin Lísal

Program týmů Zbrojovky v týdnu od 22. do 28. dubna

B r n o - Během posledního dubnového víkendu se "áčko", rezerva i dorostenecké týmy představí na...
U12: Zbrojovka zdolala Zlín
Mládež
21.04.2024 | Martin Lísal

U12: Zbrojovka zdolala Zlín

B r n o - Mladší žáci Zbrojovky (U12) přivítali o víkendu v Horních Heršpicích mužstvo Zlína. V...
U13: Zbrojovka remizovala se Zlínem
Mládež
21.04.2024 | Martin Lísal

U13: Zbrojovka remizovala se Zlínem

B r n o - Mladší žáci Zbrojovky (U13) hostili v utkání finálové nadstavby. Z převahy a řady šancí...