ROZHOVOR: Patrik Siegl se vrací do Zbrojovky, trénuje mladší žáky

ROZHOVOR: Patrik Siegl se vrací do Zbrojovky, trénuje mladší žáky

B r n o - 420 ligových zápasů, z toho 267 v dresu Zbrojovky. Zažil rekordní diváckou návštěvu, zažil i Pohár UEFA - zažil toho zkrátka hodně. A teď se do Brna vrací, aby předával své zkušenosti talentovaným fotbalistům. Patrik Siegl bude totiž od nové sezóny trénovat mladší žáky! "Vždycky mě to do Brna táhlo," prozrazuje.

U týmu U12 stojí po boku trenéra Jiřího Tichého. Žáci mají za sebou úspěšnou premiéru, v níž zdolali Znojmo. O víkendu je pak čeká prestižní Future Cup v Maďarsku, kde jejich předchůdci skončili v minulých letech druzí a třetí. "Turnaj je dobře obsazený - Galatasaray, Borisov, Sturm Graz a tak dále. Věříme, že si dobře zahrajeme a uděláme Brnu dobré jméno, tak jako naši předchůdci," doufá Siegl.

V jeho návratu hrál významnou roli také Nadační fond Zbrojovák, který má za cíl pomáhat bývalým hráčům Zbrojovky v zapeklité situaci. "Když se naskytla tahle možnost, neváhali jsme. Nadační fond Zbrojovák pomohl Patrikovi s aklimatizací a bydlením, nabídl mu možnost trénování, domluva byla rychlá," říká k tomu předseda správní rady fondu a Sieglův spoluhráč ze slavných let Petr Švancara.

Rozhovor s Patrikem Sieglem

Jaké máš zatím s trenéřinou zkušenosti?
Zatím jsem fungoval jen jako hrající trenér u dospělých, ať už v Rakousku, nebo u nás.

Nyní kromě trénování ve Zbrojovce hraješ za Vilémovice, na život bez aktivního fotbalu ještě nemyslíš?
Vůbec, nedovedu si to představit a hrozím se toho, až to jednou přijde a třeba pro zdravotní důvody budu muset skončit. Zdraví mi většinu kariéry drží, měl jsem na to štěstí. Fotbal mě baví a dokud to tak bude, budu hrát.

Jaký post ti jakožto vyhlášenému univerzálovi aktuálně říká pane?
Hraju středního záložníka, tam nikoho nepustím (smích).

Bude těžké skloubit zápasy s trenéřinou?
Hrajeme na podzim třináct zápasů, souběh je asi čtyřikrát. Teď vynechám Vilémovice, jedeme na turnaj. Pak to bude vždy o domluvě, věřím, že se to nějak skloubit povede.

Věděli mladí hráči, kdo před nimi stojí?
Když jsem přišel na první trénink, jeden z kluků řekl jako nápovědu jméno Horst (úsměv). A hned dva další vyskočili: ´Ne, to je jiný, on nehrál za Spartu, ale za Brno.´ Teď už to pochopitelně vědí všichni, a jelikož jsou to mluvkové, tak se hodně ptají. Je to už hodně dávno, ale vyprávíme si o tom. Můžu jim povídat o rekordním utkání proti Slavii, o velkých zápasech z té doby. Kluky to zajímá a také je to může motivovat, mohou chtít taky hrát takové zápasy.

Jak dlouho už jsi znovu Brňákem?
V Brně bydlím nějaké tři týdny, už mám douklizeno, dostěhováno. Vždycky jsem věděl, že tu chci skončit, do Brna mě to zkrátka táhlo. Něco jsem tu prožil, k městu tíhnu. Teď se ta možnost naskytla. Jsem rád, že se mi to splnilo a že tu navíc můžu předávat zkušenosti mladším hráčům.

U mládeže - a mladších žáků především - platí, že výsledek není tou absolutní prioritou. Souhlasíš s touhle klubovou filozofií?
To je dané, touhle cestou klub jde a souhlasím s tím. Je jasné, že kluci v tomhle věku chtějí vyhrávat, a je to tak správně. Ale vštěpujeme jim do hlavy, že výsledek není v téhle kategorii to nejdůležitější, že klíčový je hlavně jejich rozvoj. To, že dostanou gól ze standardky, nemůže být nadřazeno tomu, že se v nějaké dovednosti zdokonalili. Tréninkový cyklus vrcholí zápasem, ale nejdůležitější je samotný tréninkový proces a rozvoj hráčů.

U brněnské mládeže budeš patřit k trenérům, kteří zanechali v devadesátých letech výraznou stopu na ligových trávnících. Už jste se stihli potkat i mimo tréninky?
Třeba Šusťu (Pavla Šustra) jsem potkal hned první den, okamžitě mi říkal, ať se připravím, že tu trenéři chodí občas posedět, probrat různé otázky. Je tu Kalda (Petr Maléř), Radim Vlasák a další, k tomu mladí trenéři. Je to dobrý mix, vzájemně to funguje ideálně.

O synovi už byla řeč, hraje za Sigmu?
Je to tak, je v Sigmě a navíc ve stejné kategorii. Je tak jasné, ře se letos potkáme. Už proběhla hecovačka, každý bude chtít vyhrát. Hráli jsme proti sobě už v přípravě, to jsme vyhráli my a syn to těžce nesl. Teď nám to bude chtít vrátit (smích).

Díky za rozhovor a ať se daří!

další články

Program týmů Zbrojovky v týdnu od 22. do 28. dubna
Ostatní
22.04.2024 | Martin Lísal

Program týmů Zbrojovky v týdnu od 22. do 28. dubna

B r n o - Během posledního dubnového víkendu se "áčko", rezerva i dorostenecké týmy představí na...
U12: Zbrojovka zdolala Zlín
Mládež
21.04.2024 | Martin Lísal

U12: Zbrojovka zdolala Zlín

B r n o - Mladší žáci Zbrojovky (U12) přivítali o víkendu v Horních Heršpicích mužstvo Zlína. V...
U13: Zbrojovka remizovala se Zlínem
Mládež
21.04.2024 | Martin Lísal

U13: Zbrojovka remizovala se Zlínem

B r n o - Mladší žáci Zbrojovky (U13) hostili v utkání finálové nadstavby. Z převahy a řady šancí...