ROZHOVOR: Trenér Pivarník na startu přípravy

ROZHOVOR: Trenér Pivarník na startu přípravy

B r n o - Dovolená skončila, Zbrojováci se včera oblékli do tréninkového a zahájili letní přípravu. Jsou v tomto ohledu první ze všech tuzemských profesionálních klubů, což pochopitelně vyvolalo i zájem novinářů.

"Asi jsem udělal chybu, že jsem neobvolal ostatní mužstva, kdy začínají, a nesledoval noviny," usmíval se kouč Pivarník při otázce na to, proč Zbrojovka začíná přípravu takto časně. Pak už zvážněl: "Na přípravu samozřejmě může být pět týdnů, ale šest je ideálních. Hráče čeká dlouhé volno v zimě, druhá liga se v prosinci nehraje a na jaře začíná později. Na jaře jsme navíc hráli čtrnáct zápasů, což není tak velká vytíženost. Máme trošičku víc času se nastartovat a zkonsolidovat. Všichni víme, že musí dojít k nějakým zásahům, a to můžeme dělat v průběhu přípravy," vysvětloval.

První změny už začaly. V kabině se nově hlásili tři dorostenci, dva navrátilci z hostování - a chyběl naopak kvartet hráčů, kteří už ve Zbrojovce pokračovat nebudou. "U Kijanskase jsme věděli, že se prodlužovat nebude. U Bazeljuka to záleželo na tom, jak nás přesvědčí, a nebylo to takové, jak bychom očekávali. Tohle nás nebolí. A pak tu jsou dva hráči, které jsme tím, že došlo k sestupu, nebyli schopní udržet. To je určitý zásah, Kratochvíl a Acosta patřili do základu."

Ani současná skladba kádru není pochopitelně definitivní. "Bude docházet k zásahům. Vydali jsme se dvěma cestami - tou první je pokračování v práci s mládeží. Víme, že dorost hrál na špici, a chceme postupně zabudovat do kádru další hráče. Jsou to šikovní kluci, kteří to mají před sebou; chceme je rozvíjet a postupně uvidíme, kteří z nich se dokáží prosadit do základu. A pak je tu druhá cesta - víme, že kádr je potřeba doplnit, a to zejména v ofenzivě. Mladí hráči zatím nejsou tahouni a nemůže jich hrát jedenáct vedle sebe, potřebujeme vytvořit osu týmu ze zkušených hráčů, co by dokázali mladé táhnout. Ideálně by se jednalo o pět hráčů, minimum jsou tři. Uvidíme, jak se nám to podaří," pokračoval Pivarník.

Dle jeho slov defenziva týmu tak významné zásahy nepotřebuje. "Obrana zůstává pohromadě. De facto se nám vrací Šural. Dlouho nehrál a není to jednoduché, sám jsem zažil, že hráč po tak dlouhé pauze potřebuje určitou dobu, ale věřím, že Kuba to zvládne, povahově na to má. Vrátil se nám Gáč, dál je to tedy otázka maximálně jednoho stopera nebo obránce. Spíš bych se ale koncentroval na hru dopředu, s tou obranou jsme schopní pokračovat dál."

Dovolená? Fotbal jsme řešili každý den

Nejistá je zatím budoucnost odchovance a někdejšího reprezentanta Honzy Poláka. "Smlouva mu končí, zdravotně bohužel není v pořádku a je to otázka možná až měsíce. Tím pádem je to zatím otevřené a uvidíme, jak se to vyvine," komentoval to trenér.

Ten přítomným novinářům vzápětí prozradil něco málo ke svému rozhodování, zda pokračovat ve Zbrojovce. "Měl jsem dvě ligové nabídky z Česka, něco ze zahraničí. V průběhu jara jsem ale dal určitý příslib panu Bartoňkovi, líbila se mi vize, ve které chceme pokračovat, a v neposlední řadě jsem si Brno oblíbil. Na konci jsem se tedy rozhodl takhle. Souvisí to i s ambicemi, ty pochopitelně máme. Uvědomujeme si ale, že druhá liga je těžká soutěž. Kádr máme, musíme jej ale rozšířit, zkvalitnit do ofenzivy a trošičku změnit v charakteru. V ofenzivě se rozhoduje a to nás stálo ligu," připomněl Pivarník tristní střeleckou bilanci Zbrojovky na jaře.

Sám kouč po skončení sezony odjel na krátkou dovolenou, od fotbalu se ale pochopitelně neodstřihl. "To nešlo. Jednalo se hlavně o změnu prostředí, kdy se člověk věnuje rodině souvisle. Nebylo to ale tak, že bych vypnul telefon a nechtěl nikoho slyšet, telefonicky jsme fotbal řešili opravdu každý den," netajil.

Fotogalerie

Všechny fotografie

další články

PREVIEW: Na Velký pátek hostíme Spartu B
A-tým
27.03.2024 | Martin Lísal

PREVIEW: Na Velký pátek hostíme Spartu B

B r n o - Jediná jarní reprezentační pauza je minulostí a druhá nejvyšší soutěž pokračuje dvacátým...
SOUHRN: Jak si vedli Zbrojováci v reprezentaci?
Ostatní
27.03.2024 | Martin Lísal. FOTO: fotbal.cz

SOUHRN: Jak si vedli Zbrojováci v reprezentaci?

B r n o - Březnová reprezentační pauza je u konce, do svých týmů se postupně vracejí i hráči...
SOUHRN: Zbrojováci na hostování
Ostatní
25.03.2024 | Martin Lísal

SOUHRN: Zbrojováci na hostování

B r n o - V reprezentační přestávce je rubrika, mapující osud hráčů Zbrojovky na hostování,...