Tomáš Požár: Zbrojovka má velký potenciál, i proto tu jsem

Tomáš Požár: Zbrojovka má velký potenciál, i proto tu jsem

B r n o - Jak jsme již informovali, novým sportovním manažerem Zbrojovky se stává Tomáš Požár. Muž z funkcionářskými zkušenostmi z Bohemky či Sparty má před sebou náročné úkoly - poznat prostředí a začít skládat tým, který bude schopen splnit cíl v podobě návratu do první ligy. Také o tom je první rozhovor, který jsme s Požárem pořídili.

Prozradíte, jak dlouho probíhaly debaty ohledně příchodu do Brna?
Od prvního setkání neuběhla moc dlouhá doba, je to v řádech pár týdnů. Bavili jsme se o tom, že by spolupráce mohla být pro obě strany přínosná, a výsledkem té komunikace je, že jsem dneska tady.

Jakou roli hrálo to, zda Zbrojovka zůstane v první lize?
V té době ještě kluci hráli o naději a nebylo jasné, jak to dopadne. Bohužel pro Brno to nedopadlo dobře, ale my se na spolupráci dohodli. Už z toho je vidět, že to nebyl ten nejzásadnější atribut pro rozhodování.

A co osoba trenéra Pivarníka?
Před takovým životním krokem je běžné, že si vyhodnocujete minulost, tradici i současný stav klubu, odhadujete budoucnost, vyhodnocujete zázemí, infrastrukturu a stav mládeže. To, že jsem trenéra znal, roli také hrálo. Jsem rád, že zůstává, protože jsem přesvědčený o tom, že to pro klub je výhodné. Měnit před startem přípravy nejen sportovní vedení, ale i realizační tým by bylo pro klub ještě složitější. Trenér zná prostředí a tým, pro mě je zásadním partnerem. Nebylo to ovšem z mojí ani jeho strany provázané, souhlas nebyl podmíněn tím, aby tu byl ten druhý. Spolupracovali jsme spolu v Bohemce, takže už nějakým způsobem dokážu diagnostikovat jeho odbornost a filozofii. Svou práci ovládá a považuju ho za jednoho z nejlepších trenérů v republice. Jsem přesvědčen, že má klubu a týmu co dát.

Preferoval jste v jednání dlouhodobější spolupráci?
Dohoda je o dlouhodobé spolupráci, což je také jeden ze zásadních důvodů, proč mě ta nabídka zaujala. Cítím, že je zde ochota něco začít, budovat a neuhýbat z toho.

A co finanční situace klubu, i tu jste sondoval?
Samozřejmě, i na tohle téma jsme vedli debaty. Z nich jsem pochopil, že klub nepatří k těm, které by měly mít existenční starosti.

Jak vnímáte z minulosti Brno?
Zbrojovka na mne působila vždy jako seriózní klub, což je ostatně jeden z důvodů, proč tu sedím. Vím, že tu v minulosti byla jeden rok druhá liga, pak došlo v jedné sezoně k výraznému progresu, co se týče umístění, a poslední dvě sezony zase nebyly stabilní. To je ale poměrně běžný vývoj klubu na tuzemské scéně. Klub je tradiční, neprožívá jednoduché období, má ale potenciál a to je pro mne zásadní. Osobně v něm neznám asi nikoho, jen s šéftrenéra přípravek Laďu Chaloupku, s nímž jsem hrával v Jablonci.

Vedení klubu si stanovilo základní cíl v podobě návratu do první ligy, jste s tím srozuměn?
Brno patří do první ligy, říkat cokoliv jiného by bylo špatně. Musíme se pokusit postoupit, ne ale za cenu sebedestrukčních rozhodnutí.

Můžete už konkretizovat nějaké informace stran hráčského kádru, nebo je to zatím předčasné?
S trenérem jsme na tohle téma pochopitelně mluvili, ale v podstatě tu jsem pár hodin a potřebujeme to rozpracovat. Tým určitě zaznamená změny, ale je ještě brzy na to být konkrétní. Vím, že trenér měl nedostatek variant zejména v ofenzivní fázi. A vím také, že přicházím do týmu se slušným potenciálem, co se týče mládeže. Kostra týmu by měla být složená z hráčů se zkušenostmi a prokazatelnou kvalitou, a na to bychom měli citlivě nabalovat hráče z klubové líhně. Není to jednoduché, ale pokusíme se to zvládnout. Už se pochopitelně bavíme i o konkrétních jménech, ale je to zatím předmětem jednání. Pokud by ti hráči měli příslušnost k regionu, je to výhoda, ale nikoliv zásadní element. Tím je kvalita a potenciál přínosu na hřišti a v kabině.

Co vás nyní čeká za prvotní a nezbytné úkony?
Je toho hodně. Personální obsazení na klíčových pozicích, forma komunikace a spolupráce, která by měla nastat, nastavení detailů. V tuto chvíli je pro mne prioritou dobře vykomunikovat stávající kádr, odchody a příchody, zkrátka zaměřit se na letní přestupové období. Pokud možno co nejdříve chci také navnímat mládež, její filozofii, kvalitu, trenérské obsazení. Je toho opravdu hodně, přicházím z jiného prostředí a potřebuji se zorientovat. Zvládnout se to dá, ale stojí to nějaký čas a energii. První a nejsložitější bude tým poskládat tak, aby byl konkurenceschopný i směrem k první lize. To je náš úkol a bude velmi těžký. Současný stav je takový, že kluby na přestupovém poli reagují až poté, co skončí sezona. Já bych do budoucna byl rád, abychom měli dostatek informací a možností řešit tyto věci už s předstihem a ne až v průběhu přestupního období.

Máte hodně blízko i k trenéřině, můžete toho ve své nové práci také využít?
Jednou z mých rolí samozřejmě je konzultovat, rád bych byl partnerem pro konstruktivní diskusi. Nerad bych se stavěl do role spasitele, to nejsem ani nechci být, i když ve fotbale se často osoby škatulkují jako spasitel nebo naopak viník. Já ale věřím na spolupráci, kolektiv a systém, v hierarchii jsou dané klíčové osoby a já budu jednou z nich. Ne tou hlavní a jedinou. Musím se přiznat, že ve svém fotbalovém slovníku nepoužívám výrazy jako výzva nebo zkušenost. Zkrátka mám možnost spolupracovat tady a jediné, co mě zajímá, je to, abychom to uchopili dobře. Nějaká satisfakce rozhodně není a nikdy nebyla mou motivací.

Příprava startuje 11. června, je podle vás reálné, aby se na jejím startu už sešel nově složený tým?
Optimální by samozřejmě bylo mít hráče na startu přípravy a pracovat s nimi pospolu. Přiznám se ale, že to nebude nejspíš v naší moci, všechna jednání stihnout. Věřím, že někteří hráči tu už na začátek přípravy budou, ale odhaduju to tak, že budeme muset využít celé přestupové období, abychom přivedli hráče, které přivést chceme, nikoliv jen ty, kteří jsou aktuálně volní. Pád do druhé ligy není příjemný a je pochopitelné, že pro opravdu kvalitní hráče ta soutěž není tak atraktivní.

Součástí tohoto období bývá i testování hráčů, jak se k tomu stavíte?
Přiznám se, že forma zkoušek není něco, co bych vyhledával. V rámci výběru hráčů je lepší, když jej znáte dlouhodobě, v různých obdobích a fázích sezony. Dvoutýdenní zkouška vám ukáže zkrátka jen ty dva týdny, které můžou pro hráče být hodně dobré nebo hodně špatné, nemusí to ale odpovídat standardu. Na druhou stranu pokud tyhle znalosti a informace nemáte, je to jedna z možností, jak hráče poznat alespoň nějak. Není to tedy něco, co bych upřednostňoval, ale v konkrétních případech si zkoušku dovedu představit.

Letní dovolená se vás tedy asi netýká?
Dovolenou mít nebudu, ani to nebylo v plánu. To je v tomhle období standardní záležitost.

V předchozím angažmá ve Spartě jste byl pod velkým tlakem, očekáváte, že ve Zbrojovce až takový nebude?
Fotbal obecně je činnost, kterou děláte pod tlakem. Buď jej snášíte, nebo si jej naopak na sebe ještě vytváříte. Já jsem na to zvyklý a vím, že to je součástí této práce.

Pocházíte z Havlíčkova Brodu, žijete v Praze. Máte v plánu se přestěhovat do Brna?
Chystám se přestěhovat trvale, bez toho to nejde. Pokud mám klub dobře poznat a být mu co platný, musím tu trávit hodně času, komunikovat a poznávat áčko i mládež, která je nesmírně rozmanitá. Rodinu mám v Praze, většinu času ale budu tedy trávit v Brně.

Díky za rozhovor a ať se daří!

další články

PREVIEW: Béčko hostí Velké Meziříčí, hraje se v ADAX INVEST Areně!
B-tým
19.04.2024 | Martin Lísal

PREVIEW: Béčko hostí Velké Meziříčí, hraje se v ADAX...

B r n o - Brněnský B tým se podruhé v této sezóně představí na hlavním hřišti v ADAX INVEST Areně....
PREVIEW: V sobotu nás čeká Vyškov!
A-tým
19.04.2024 | Martin Lísal

PREVIEW: V sobotu nás čeká Vyškov!

B r n o - Anglický týden zakončí Zbrojovka utkáním na hřišti druhého Vyškova. Hraje se v sobotu 20....
U16: V Marečkově memoriálu druzí
Mládež
18.04.2024 | Martin Lísal

U16: V Marečkově memoriálu druzí

Z l í n - Až v posledním utkání Marečkova memoriálu nalezli dorostenci Zbrojovky přemožitele....