Jakub Brabec: Proti Plzni jsem hrál první ligový zápas, na to se nezapomíná

Jakub Brabec: Proti Plzni jsem hrál první ligový zápas, na to se nezapomíná

Zbrojovku čeká hned na úvod fotbalového jara hodně těžká zkouška - do Brna přijede lídr tabulky z Plzně. Pro Jakuba Brabce bude mít utkání ještě jiný náboj - právě proti Plzni totiž odehrál svůj první zápas v první lize.

Psal se 30. květen roku 2009, Žižkov doma podlehl Plzni 0:2 a mladičký Jakub Brabec odehrál celých devadesát minut. "Na to se nezapomíná. Byl jsem hodně nervózní, ale zároveň šťastný, že můžu hrát. Plzeň už měla tehdy pomalu najeto na ty aktuální výkony, hráli tam Horváth, Kolář nebo Limberský," vzpomíná Brabec.

Nyní se tedy stejnému soupeři postaví znovu, ovšem v jiné roli - jako šéf mladé brněnské obrany, jejíž nezkušenějším členem by měl být Hyčka s 19 prvoligovými duely na kontě. "Mělo by to tak být, ale snažím se si to moc nepřipouštět, abych nebyl nervózní. Čeká nás velký zápas a právě proto, že máme tak mladý kádr, to bude obrovská zkušenost."

Jeho spoluhráči na podzim dokázali, že se proti Plzni uspět dá (on u toho ale ještě nebyl). "Musíme eliminovat jejich přednosti, a pokud možno být aktivní, znepříjemnit jim život. Jsou silní takřka ve všem, takže se nedá připravit na jedno konkrétní řešení situace. Horvi může posílat dlouhé míče na Tecla, dávat si balon do nohy s Bakošem, mají i silná křídla," naznačuje Brabec, že taktická příprava před duelem musí být hodně pečlivá.

Jako její součást lze brát i to, čím se zbylí fotbaloví diváci mohli jen bavit - sledování zápasu Plzně v Evropské lize. "Neapol nám moc slabin soupeře neukázala. A to si troufám tvrdit, že do Plzně nejeli odevzdaní, nechtěli prohrát, na to jsou hodně hrdí. Svědčila o tom i jejich podrážděnost s narůstajícím časem," domnívá se.

Z kádru soupeře zná Davida Štípka z mládežnických reprezentací, jinak nikoho. Chystá se na duel nějaká speciální návštěva z řad příbuzenstva? "Dojde přítelkyně, kamarád z Prahy. Rodiče nemohou, jsou v práci, ale podívají se na televizi."

Brabec zatím nemusí řešit, komu by rodiče případně fandili, kdyby nastoupil proti Spartě - to mu klauzule ve smlouvě neumožňuje. "Ani na Žižkově jsem proti Spartě nehrál. Ale pokud k tomu někdy dojde, asi rodičům trochu zamotám hlavu," směje se.

V Brně už si blonďatý stoper zvykl. "Líbí se mi tu, máme tu byt. Je tu opravdu příjemně, a to i ve fotbalovém životě. Hraju, nic mi nechybí," libuje si. "Ze spoluhráčů si asi nejvíc rozumím s Vaškem Hladkým, padli jsme si do noty," dodává mládežnický reprezentant.

Jeho další budoucnost v národním dresu je zatím nejasná. "Na podzim jsem byl v jednadvacítce, tak počkám, co vymyslí kouči teď na jaře. Mluvili jsme o tom a já věřím, že když budu mít formu a budu pravidelně hrát, tak pozvánka přijde."

další články

Změna otevírací doby Fanshopu
Ostatní
19.04.2024 | Martin Lísal

Změna otevírací doby Fanshopu

B r n o - Oficiální zbrojovácký Fanshop přechází od pondělí 22. dubna na novou otevírací dobu. Nyní...
PREVIEW: Béčko hostí Velké Meziříčí, hraje se v ADAX INVEST Areně!
B-tým
19.04.2024 | Martin Lísal

PREVIEW: Béčko hostí Velké Meziříčí, hraje se v ADAX...

B r n o - Brněnský B tým se podruhé v této sezóně představí na hlavním hřišti v ADAX INVEST Areně....
PREVIEW: V sobotu nás čeká Vyškov!
A-tým
19.04.2024 | Martin Lísal

PREVIEW: V sobotu nás čeká Vyškov!

B r n o - Anglický týden zakončí Zbrojovka utkáním na hřišti druhého Vyškova. Hraje se v sobotu 20....