Co zaznělo na pondělní besedě s trenérem Pivarníkem?

Co zaznělo na pondělní besedě s trenérem Pivarníkem?

B r n o - Ještě před odjezdem na zimní soustředění uspořádala Zbrojovka pro fanoušky besedu s trenérem Pivarníkem. Do tiskového střediska na Srbské si našlo cestu zhruba třicet fanoušků, kteří s koučem Zbrojovky diskutovali hodinu a půl.

Dotazy se týkaly řady témat - taktických prvků, konkrétních hráčů i ambicí klubu a trenéra. "Podobné neformální debaty mají přínos v tom, že může zaznít to, co při oficiální příležitosti nikdy řečeno nebude," zahájil Pivarník a poté už přišel první dotaz.

Byl hned poměrně konkrétní - proč Zbrojovka při obranných standardkách nesahá k postavení hráčů na půlicí čáře? "Jsou různé pohledy, jak defenzivní situace zahrávat. Já jsem jeden z mála trenérů, kteří brání prostorově. Každý má v šestnáctce své místo a snažíme se koncentrovat na míč. Pokud bychom měli tři hráče navrchu, soupeř by je měl stejně obsazené a zajištěné, v prázdné šestnáctce by se mu navíc fantasticky hlavičkovalo. Vždy je jednodušší rychlý protiútok, kdy vyšší trojice startuje sprintem a gólman může vyhazovat," odpověděl kouč obšírně.

Níže pak najdete výběr dalších témat, které fanoušci s trenérem na setkání řešili. Jelikož formát besedy byl opravdu neformální,

O Koném "Snažím se, aby se ofenzivní hráči opírali o nějaké statistiky. Francis do toho nespadá, to jsou věci, které se nedají oklamat. Buď tu statistiku máte, nebo ne. Že jednu sezonu góly nedáváte, to se stává, ale dlouhodobě to nejde. A je jasné, že ve fotbale jde hlavně o práci celého mužstva, ale někdo ji musí zúročit góly. Tlačím hráče do toho, aby jich góly dávalo co nejvíc, ale ti nejblíž bráně je zkrátka musejí dát. Francisova práce končí v poli, proto jsme se rozhodli, že se mu budeme snažit najít nové angažmá."

O Škodovi "To je hráč, který tu statistiku naopak má. V létě bohužel neabsolvoval přípravu a vinou zranění zatím neabsolvoval ani tu zimní. Dnes trénoval s týmem. Během podzimu došlo k přetížení úponu ke stydké kosti a následnému zánětu. Je to něco, co před novináři, fanoušky a soupeřem tajíte, protože jim nechcete dávat návod nebo zprávu o tom, že někdo z vašich hráčů má zdravotní problém. Podobné trable měl házenkář Filip Jícha, těžko se to léčí. Je to i důvod, proč u nás pro jaro zůstane kromě Zikla také Růsek. Michal je pro nás důležitý hráč, přirovnal bych ho k Marku Heinzovi. Někdy na hřišti působí laxně, zdá se, že mu je vše jedno, ale vnitřně tomu tak není, je to bojovník."

O Šuralovi "Byl na kontrole, koleno je ve výborném stavu, trénuje individuálně a ode dneška začíná běhat. Zhruba za měsíc se budeme snažit jej připojit k týmu s výhledem na to, aby stihl letní přípravu. Hlavním problémem zranění křížového vazu není to, kdy se vrátíte do tréninku, ale kdy se vám vrátí forma. Souvisí to i s psychikou třeba v soubojích. Zhruba se dá říci, že jak dlouhá je tréninková pauza, tak dlouho pak musíte formu chytat. Když vypadnete z fotbalu na půl roku, není to jednoduché."

O mladých talentech "Jak již zaznělo, Zikl s Růskem zůstávají. Nechtěli jsme riskovat, že se nevrátí Škoda, po druhém kole se třeba zraní Bazeljuk a my zůstaneme pro zbytek jara s jedním útočníkem. Vím, že mladí potřebují hlavně hrát, ale primární je tým. Navíc se jedná o hráče do ofenzivy, které prakticky vždy prostřídáte, proto prostor dostanou."

O podobě kádru "To, co jsme chtěli realizovat, se nám podařilo. Není to ještě uzavřené, může dojít k hostování mladých hráčů, konkrétně Gáče a Přichystala. Do ligy ještě vše může být stokrát jinak, čekají nás další přípravné zápasy, které napoví, jak kdo bude vypadat. Je to i otázka soupeře, někdo z našich hráčů je lepší do ofenzivy, jiný do defenzivy."

O Bazeljukovi "V CSKA Moskva vyrostl jako mladý hráč, měl tam ale těžkou pozici, spíše zaskakoval. Mladé hráče musíte podržet, i takového Schicka jsem musel v Bohemce hodně podržet, a to už nebyl věkem dorostenec. Určitá nevýhoda je, že přichází pozdě a má trochu deficit. V Machačkale dva měsíce nehrál a trénoval s kondičním trenérem, takže na tom pracujeme a musí to vydržet. Na tréninku ale při cvičení vidím, kdo dává góly spíše náhodně a kdo je dávat opravdu umí. Právě Bazeljuk a zmíněný Škoda míče umějí zkrátka uklízet. Konstantin má vynikající levačku, umí střílet i pravou, má neskutečnou ránu a dokáže pálit i zpoza šestnáctky. K tomu je technicky zdatný, zahrává třeba přímé kopy. Všechno bude záležet na tom, jak ho dokážeme připravit. Proto jsem vše chtěl mít dotažené co nejdřív a na nic nečekat. Nikdo vám nepomůže a nejde se pořád spoléhat na to, že nám někdo někoho pustí. Nejdříve je to jasné, pak se najednou objeví čtyři zájemci a všechno je jinak. Takto máme kádr vyřešený a můžeme pracovat."

O herním projevu obecně "Za stavu 0:0 jsou karty nějak rozdané, postupem doby se ale každý zápas postupně mění. Někdy je výhodou prohrávat, někdy vedení zúročíte a soupeře takzvaně zabijete druhým gólem, jindy se naopak soupeř třeba ještě v oslabení semkne, riskujete a tím vás dostane pod tlak. Hra má hodně sinusoid, nevydržíte hrát nátlakový fotbal 45 minut. Nedáte gól, soupeř převezme iniciativu a zápas se láme. V tom je fotbal neskutečně krásný a zajímavý."

O Kratochvílovi a opcích na hostující hráče "Miloš je hráč, který může růst. V kariéře ho občas brzdilo zranění, ne vždy absolvoval celou přípravu. Teď ale ano a my věříme, že jeho výkony na jaře ještě porostou. Chtěli bychom, aby pokračoval dál. Už v Bohemce jsem vždy říkal, že pokud mám hráče na hostování, chci jej s reálnou opcí. To je i případ Bazeljuka a Acosty. Opce nejsou nízké, ale jsou pro nás reálné. Pokud je do konce května využijeme, hráči mohou být naši."

O své pozici a ambicích "V našich podmínkách se těžko buduje, protože fluktuace trenérů je vysoká. Já se snažím pracovat tak, že vůbec nepřemýšlím nad časovým rámcem funkce. Chci být v práci od rána do večera, aby to mělo hlavu a patu a aby se vše zlepšovalo. Já byl trochu paradoxně vyhozen dvakrát v době, kdy se týmu dařilo. Se Sigmou jsme byli čtvrtí, s Plzní první. Většinou jsem odešel sám, ale třeba v Prešově jsem vydržel čtyři roky navzdory nabídkám z Baníku i Sigmy."

O cílech pro jaro "Tento rok se o tom nechci moc bavit. Sami víme, v jaké situaci jsme přišli, kdy měl tým po devátém kole čtyři body. Nyní máme na sestupové pozice náskok, ale vyhráno není. Čeká nás poměrně těžký los a bude potřeba z něj vytáhnout maximum, co se dá. Patnáct bodů je sakramentsky málo, i když je spodek letos hodně vyrovnaný a obligátních 30 bodů možná ani nebude nutných. Po našem příchodu bylo mužstvo psychicky hodně ubité, situace nebyla růžová. Proto klobouk dolů před hráči, jak dokázali i oni změnit atmosféru. Není to zásluha moje, ale hráčů. Byl bych rád, kdybychom na jaře vyhrávali jako teď v zimě, nebo navázali alespoň na ten závěr podzimu. A co nejdříve se zachránili."

další články

ROZHOVOR Z PROGRAMU: Peter Štepanovský
A-tým
18.04.2024 | Martin Lísal. FOTO: Martin Tajč

ROZHOVOR Z PROGRAMU: Peter Štepanovský

B r n o - Součástí včerejšího zápasového programu byl i rozhovor s Peterem Štepanovským, hrajícím...
VIDEO: Vítězství jsme moc potřebovali, těší Granečného
A-tým
17.04.2024 | Martin Lísal. FOTO: Petr Nečas

VIDEO: Vítězství jsme moc potřebovali, těší Granečného

B r n o – Zápas s Jihlavou už pozvolna spěl k remízovému výsledku – pět minut před koncem jej ale...
VIDEO: Trenér Kříž po utkání s Jihlavou
A-tým
17.04.2024 | Martin Lísal. FOTO: Martin Tajč

VIDEO: Trenér Kříž po utkání s Jihlavou

B r n o – Kouzlo nového trenérského týmu proti Jihlavě zafungovalo. Zbrojovka vydřela výhru s...