Trenér Pivarník na startu přípravy

Trenér Pivarník na startu přípravy

B r n o - Dovolená už je minulostí, hráči Zbrojovky dnes zahájili zimní přípravu. Na jejím startu pohovořil s novináři také trenér Roman Pivarník. Řeč byla nejen o skladbě kádru, ale také o formě přípravy a její náročnosti.

Trenére, můžete v úvodu shrnout stav kádru na startu přípravy?
Kádr je stabilizovaný, z toho podzimního skončil jen Tomáš Jablonský, zbytek zůstává. K týmu přibyl Lukáš Kryštůfek, který by měl pomoci vyřešit stoperský post v krátké i delší budoucnosti. Rozjednaného máme dalšího hráče do obrany, což by měla být otázka příštího týdne. Další místa si necháme ještě volná, nabídky jsou a máme portfolio hráčů, které bychom chtěli. Přes svátky to trochu ustrnulo, nedalo se toho udělat tolik, takže to budeme řešit v lednu. K tomu je zpátky Růsek, u kterého chci, aby navnímal styl, který tu je, a dostal se do systému hry. Pak se rozhodneme, jak pokračovat. U mladých hráčů obecně chceme – pokud je ta možnost – aby hostovali ve druhé lize. To je otázka nějakých dvou týdnů. A vrací se také Ashiru jako křídelní hráč.

A další případné přestupy či hostování?
Jednalo by se o dva hráče, hroťáka a krajního hráče. A to je všechno. Věřím, že dokážeme s tímto kádrem zvládnout to, co je potřeba. Závěr podzimu ukázal, že to jde. Chci, aby kádr byl stabilizovaný a možnost dostali ti, co tu jsou. Aby byl prostor na zabudování mladých. Na podzim se tu vytvořila nějaká parta, se kterou jsme byli spokojení, příliš mnoho příchodů harmonii narušuje. U posil často nevíte, jak charakterově zapadnou.

První posilou se tedy stal Lukáš Kryštůfek, jak byste jej charakterizoval?
Je to hráč, kterého znám ještě z Jihlavy, tehdy začínal v áčku. Ligu hrával, potenciál má. Je to rychlostně dobře vybavený stoper s dobrou hlavou a má nejlepší roky před sebou. Věříme, že ten potenciál dokáže ještě rozvinout. U hráčů, které znám, je navíc minimalizované riziko, že se v nich zmýlíme. Tenhle přestup neznamená, že bychom nebyli spokojení s obranou, ale v závěru podzimu jsme měli problémy s alternativami. V utkání se Zlínem jsme v podstatě nemohli reagovat na zranění Gomese. Jako prioritu tedy řešíme posty, kde nám počtově hráči chyběli. Víme, že Kijanskasovi v létě končí smlouva, a chtěli jsme, abychom byli připravení reagovat a zároveň to bylo dlouhodobé řešení. Nikoliv hostování na půl roku, které problém jen oddálí. Přemýšlíme hlavně o tom, co je pro klub prospěšné. Co se hry obrany týče, v sedmi zápasech jsme dostali šest gólů, z toho tři v Plzni. S ohledem na rozpoložení, v jakém jsme byli, to je vynikající. Jak už jsem říkal, řešíme hlavně posty, kde jsme měli méně hráčů.

Jste nadále nakloněn tomu, aby někteří z příchozích hráčů došli v rámci hostování z klubů užší špičky?
Platí to, u hostování ale nemáte situaci ve svých rukách. Kluby kolikrát samy neví, koho chtějí či nechtějí pustit, navíc finanční nároky těch hráčů jsou často vysoké a není jednoduché vše doladit tak, aby to pro klub bylo výhodné a akceptovatelné.

Jak by se dal v kostce shrnout plán přípravy?
Potřebujeme udělat kondiční stránku, u které jsme měli deficity; silovou stránku a pochopitelně také herní stránku. Příprava není výrazně jiná než jinde, není to o tom, že jdete a hráče zničíte. Náročná je hlavně v tom, že je pravidelná a ty záběry se střídají; posilovna, herní trénink a tak dále.

Pro zápasy zvolíte standardní model, tedy odlišné sestavy pro každý poločas?
Do zápasů jdeme v plné zátěži, je to vlastně součást herního tréninku. Minimálně v prvních týdnech tedy sestavu opravdu rozdělíme na poločasy, pokud to půjde. Jen když bude větší marodka, odehraje třeba někdo zápas celý. Primárně to ale nechceme, protože pokud hráč odehraje celý zápas, musí se tomu uzpůsobit tréninkový režim a nemůžete trénovat, jak byste chtěli.

Co se herní stránky týče, máte už třeba v hlavě konkrétní rozestavení, jaké byste chtěli praktikovat?
Rozestavení je hodně variabilní věc. My na podzim hodně spadávali do rozestavení 4-4-2, kdy Michal Škoda hrál druhého útočníka. Dobře vidět to je třeba na InStatu. Hodně se to prolíná a důležité nakonec je hlavně to, jak plníte své úkoly na hřišti. Jiné rozestavení je, když jdete do útoku, při presinku, zkrátka je to variabilní a mění se to od situace, která na hřišti je.

Fotogalerie

Všechny fotografie

další články

Zápasový bulletin na utkání se Spartou B
A-tým
29.03.2024 | Martin Lísal

Zápasový bulletin na utkání se Spartou B

B r n o - V den utkání je tu samozřejmě i čerstvý zápasový bulletin, který je k přečtení online na...
U13: Šest gólů a výhra na Sigmě!
Mládež
28.03.2024 | Martin Lísal

U13: Šest gólů a výhra na Sigmě!

O l o m o u c - Mladší žáci Zbrojovky (U13) zůstávají ve finálové nadstavbě i po třech kolech...
U12: Zbrojovka v Olomouci bez bodů
Mládež
28.03.2024 | Martin Lísal

U12: Zbrojovka v Olomouci bez bodů

O l o m o u c - Mladší žáci Zbrojovky (U12) podlehli ve třetím utkání nadstavby na hřišti Olomouce...