Valdemar Horváth: Cením si toho, že do ligy naskočili další mladí hráči

Valdemar Horváth: Cením si toho, že do ligy naskočili další mladí hráči

B r n o - Šéftrenér mládeže Valdemar Horváth má za sebou první půlrok v nové funkci. Jaký byl? Nejen o tom jsme si povídali v tradičním bilančním rozhovoru.

Máš za sebou půl roku v nové funkci, jaký je hlavní rozdíl oproti klasické trenéřině?
Dřív jsem býval hodně na hřišti, teď jsem víc v kanceláři. V podstatě je moje role teď víc manažerská, než trenérská. Na hřišti jsem v podstatě divák a pozorovatel. Pohled na fotbal mám trochu jiný, což ale není na škodu. Důležité je, abych veškeré poznatky dokázal použít a předat dál, abychom se s trenéry dál posouvali.

Aklimatizace proběhla bez problémů?
Naskočil jsem do toho poměrně rychle, v podstatě jsem se přesunul o dvoje dveře dál. Ještě jsem si všechno nedokázal zmapovat tak, jak by bylo potřeba. Konkrétně třeba kategorii přípravek.

Jaký je tvůj záběr, co se sledování zápasů týče?
Sleduju hlavně domácí zápasy, venkovní tolik ne. Může to být třeba pět, šest zápasů za víkend. Při souběhu termínů to někdy vypadá tak, že vidím třeba poločas žáků a poločas dorostu. K tomu samozřejmě turnaje. Potkávám se s dalšími trenéry, kteří fungují zároveň jako skauti, máme pravidelné schůzky. A nesmím zapomínat na juniorku a áčko, kde sleduju, jak se kluci z mládeže posouvají. Těší mě, že se dokáží prezentovat vesměs úspěšně, to je hlavní cíl naší práce.

Mohl bys v kostce shrnout a ohodnotit průběh podzimu?
Letos máme štěstí v tom, že se daří kategorii U19, která je z mládeže nejsledovanější a s nadsázkou jediná, u které výsledky hrají roli. Jsme samozřejmě rádi, když vyhrávají i hráči jiných kategorií, ale dorostu se daří opravdu enormně, což nás těší. Dokazuje to, že když se dohromady sejdou kvalitní hráči, jejich dobré vedení a práce x trenérů, kteří se podílejí na jejich vývoji, tak se výsledky dostaví. Jinak jde samozřejmě hlavně o výchovu, o to dostat největší talenty do profesionálního fotbalu. To je hlavní cíl a úkol trenérů a všech lidí okolo mládeže. Není to o zaprášených pohárech, byť jsou samozřejmě také důležité a přinášejí radost. Do ligy letos naskočili další mladí hráči, toho si nesmírně cením. Ať už jde o Martina Zikla, nebo o hráče ročníku 98 Dominika Janoška a Davida Gáče.

Nadále platí, že základem tvé role je komunikace?
Je to v zásadě tak. Hned na začátku jsme komunikaci nastavili tak, že je potřeba zvládat řešení příjemných i nepříjemných věcí. Aby to nebylo jen o plácání po ramenou, ale na druhou stranu aby nevznikl dojem, že chceme jen trestat. Nebojíme se hledat a pojmenovávat chyby, bavíme se o nich, snažíme se je minimalizovat. To vše s ohledem na danou kategorii. Komunikace je dobrá, vše jde samozřejmě vždy zlepšovat. Znovu zmíním přípravky, které bych rád propojil víc s žáky a naopak. Proto třeba na nedávných Coerver trénincích byli přítomni i trenéři žáků a dorostu. A naopak trenéry přípravek bychom rádi dostali na tréninky starších, na velké hřiště. Je to pro ně takřka nezbytné, zvlášť pro ty, kteří budou chtít pokračovat dál a v budoucnu se realizovat u vyšších kategorií.

U zmíněných Coerver tréninků bych se ještě zastavil. Jde o hlubší spolupráci a určitě to stojí za širší zmínku.
Už v létě jsme hledali projekt, do kterého bychom se mohli zapojit. Bereme ho jako podpůrný projekt pro rozvoj dovedností, znamená to také možnost přeškolení pro trenéry. Máme nebo budeme mít zaštítěny všechny kategorie – přípravky touto formou, žáci jsou pod Regionální fotbalovou akademií, se kterou úzce spolupracujeme, a dorost bude pokrytý vznikající klubovou dorosteneckou akademií. To vše v souladu s koncepcí klubu, která je nastavena tak, aby hráči byli systematicky připravováni pro profesionální fotbal.

Jak je na tom Zbrojovka ohledně podpory mládeže, třeba co se stravování týče?
Pro klub je důležité, aby měl stravovací a pitný režim hráčů pod kontrolou. Dřív během klasického dne šli kluci ze školy na trénink, něco do sebe naházeli, po tréninku pak taky. Teď se hráči stravují podle speciálního jídelníčku, který sestavuje nutriční specialista. Klub hráčům zajišťuje balíčky s jídlem, jejichž složení odpovídá tomu, jak má stravovací režim mladého sportovce vypadat. Za ten rok se nám tento model nesmírně osvědčil a pochvalují si jej hlavně samotní hráči. Obrovský dík za spolupráci patří kuchařskému týmu našeho partnera Tripoli, který nám balíčky dodává.

Daří se nadále zlepšovat i další servis, konkrétně například zvyšovat počty specialistů u mládeže?
Pro hráče máme připraveny služby kondičních trenérů, masérů, fyzioterapeutů. Vážíme si práce všech, kteří to pro nás dělají, časově je to hodně náročné. Zejména starší kategorie hrávají zápasy po celé republice, hlavně o víkendech. Jsem rád, že vedení klubu je ochotné do toho investovat, bez toho by celá koncepce nemohla fungovat. Máme v tomto ohledu trochu náskok, protože takový nadstandard bude vstupem do projektu klubových akademii nutností.

Součástí trenérské práce je i neustálé vzdělávání, ani v tomhle asi Zbrojovka nebude výjimkou, že?
Je v zájmu trenérů mít co nejvyšší vzdělání. Licenční manuál nařizuje, kolik trenérů a s jakou licencí minimálně musíme mít. Aktuálně se ke studiu A licence dostali Martin Doležal, Libor Došek a Jirka Huška, který je asistentem u U12. Výhledově uvažujeme o dlouhodobějších stážích v klubech, které mají nastavenou koncepci podobně jako my – kategorie jsou propojené a všichni pracují s jednotnou filozofií.

Dojde přes zimu k nějakým změnám ve složení realizačních týmů?
U dorostenců skončil Marek Zúbek, kterému tímto děkujeme za odvedené služby. Už teď víme, že přijde Lukáš Kříž, který naposledy působil ve Znojmě. Dále hledáme dva asistenty k dorostu, dolaďujeme dohody, ke zveřejnění to zatím není.

Jaká je situace ohledně talentovaných mladších dorostenců Adama Stejskala, Tondy Svobody a Lukáše Vorlického, kolem kterých krouží zahraniční zájemci?
Co se týče prvních dvou jmenovaných, jsou to oba nesmírně talentovaní hráči. Ve Zbrojovce mají smlouvy, vše další je otázka jednání, je to o hráčích a klubech. Salzburgu pochopitelně v možnostech konkurovat nemůžeme, to nemůže Sparta ani Slavia, vlastně málokdo vůbec v Evropě. Skautují talenty z celého světa a jejich možnosti jsou obrovské. Lukáš Vorlický je na dlouhodobé stáži v Bergamu, jinak patří Zbrojovce.

Co je aktuálně nejpalčivějším problémem – stále hrací a tréninkové plochy?
Ano, nedostatek hřišť je nadále handicapem, který se – jak věříme – v blízké budoucnosti podaří vyřešit.

Vzkázal bys na závěr rozhovoru něco zbrojováckým fanouškům?
Všem lidem se zbrojováckým srdcem bych v tento čas popřál klidné a pohodové Vánoce a do nového roku 2018 hodně zdraví a štěstí. Ať vám další rok dělá Zbrojovka jen radost!

Díky a ať se daří!

další články

PREVIEW: Na Velký pátek hostíme Spartu B
A-tým
27.03.2024 | Martin Lísal

PREVIEW: Na Velký pátek hostíme Spartu B

B r n o - Jediná jarní reprezentační pauza je minulostí a druhá nejvyšší soutěž pokračuje dvacátým...
SOUHRN: Jak si vedli Zbrojováci v reprezentaci?
Ostatní
27.03.2024 | Martin Lísal. FOTO: fotbal.cz

SOUHRN: Jak si vedli Zbrojováci v reprezentaci?

B r n o - Březnová reprezentační pauza je u konce, do svých týmů se postupně vracejí i hráči...
SOUHRN: Zbrojováci na hostování
Ostatní
25.03.2024 | Martin Lísal

SOUHRN: Zbrojováci na hostování

B r n o - V reprezentační přestávce je rubrika, mapující osud hráčů Zbrojovky na hostování,...