Junioři navštívili trénink nevidomých futsalistů Avoy MU Brno

Junioři navštívili trénink nevidomých futsalistů Avoy MU Brno

B r n o - Kvarteto juniorů brněnské Zbrojovky navštívilo ve čtvrtek 2. listopadu nevidomé futsalisty z týmu Avoy MU Brno. Společný trénink snímaly i kamery TV Nova, výslednou reportáž si můžete prohlédnout v magazínu Víkend dnes ve 21:30.

Pro Zbrojovku nebyl kontakt s týmem Avoy MU Brno novinkou, první návštěva proběhla již v roce 2014. Tehdy se na Základní školu Bednářova, kde futsalisté trénují, vydal celý tým. Letos se tréninku zúčastnila čtveřice Marek Vintr, Patrik Šustr, Lukáš Zukal a Filip Krula.

"Trenér nám o minulé návštěvě vyprávěl, takže jsme trochu tušili, do čeho jdeme. Bylo to hodně náročné, hlavně orientace. Při hře máte nápovědu, ale okolo je hodně hluku, takže bylo těžké se soustředit," popisuje zážitek Marek Vintr. "Je něco neuvěřitelného a obdivuhodného, co kluci dokáží. Obdivuju jejich nadšení," smekl pomyslný klobouk před hráči Avoy MU Brno.

Reportáž z tréninku i s rozhovory si můžete prohlédnout dnes ve 21:30 na TV Nova v magazínu Víkend. V dalších dnech bude k vidění také v internetovém archivu televize.

Stručný popis futsalu pro nevidomé

Futsal pro nevidomé se (jakožto paralympijský sport) řídí pravidly stanovenými Mezinárodní asociací nevidomých sportovců (IBSA). Pravidla vycházejí z těch tradičních, týmy jsou složeny ze čtyř hráčů a brankáře, o výhře rozhodují góly.

Míč je v každé hře pomůckou zcela zásadní, ve futsale pro nevidomé to platí obzvlášť. Obsahuje vnitřní zvukový systém, díky němuž je při pohybu slyšet. Druhým důležitým prvkem, který má trochu odlišnou roli, jsou brankáři. Ti totiž vidí, kromě tradiční role (zabránit soupeři vstřelit gól) navigují slovně spoluhráče – klíčová je schopnost rychle, stručně a srozumitelně napomáhat spoluhráčům v orientaci.

Ve hře jsou v pohybu omezeni prostorem brankoviště. Nejsou ovšem jediní „dirigenti“ – každý tým má navíc tzv. pasivní účastníky hry, trenéra a navigátora za brankou. Brankář diriguje hráče na obranném území, trenér v prostřední části hřiště a navigátor u branky soupeře (za kterou se nalézá).

Hráči mají při utkání nasazené neprůhledné klapky, aby i při rozdílnosti zrakových poruch byly zaručeny stejné podmínky pro všechny. Zásadním pravidlem je to, že hráč, pohybující se směrem k míči, musí zřetelně vyslovit slovo „voy“ (španělsky, český ekvivalent přibližně „jdu“). Borec, který aktuálně drží míč, tak má přehled o tom, zda se k němu někdo blíží. Neužije-li hráč onoho slůvka, měl by rozhodčí odpískat faul.

Posledním důležitým prvkem hry jsou mantinely, ty napomáhají plynulosti hry (míč se odrazí zpět do pole, nejde o aut) a v neposlední řadě jsou také dalším prvkem, který přispívá ke snazší orientaci.

První světový šampionát v tomto sportu se konal roku 1998, do programu paralympijských her byl futsal pro nevidomé zařazen v Aténách 2004. Oba turnaje vyhrála Brazílie, která je spolu se Španělskem hlavním průkopníkem tohoto sportu a doposud vyhrála všechny paralympijské turnaje. Na světovém šampionátu se ovšem dvakrát musela sklonit před Argentinou.

další články

VIDEO: Vítězství jsme moc potřebovali, těší Granečného
A-tým
17.04.2024 | Martin Lísal. FOTO: Petr Nečas

VIDEO: Vítězství jsme moc potřebovali, těší Granečného

B r n o – Zápas s Jihlavou už pozvolna spěl k remízovému výsledku – pět minut před koncem jej ale...
VIDEO: Trenér Kříž po utkání s Jihlavou
A-tým
17.04.2024 | Martin Lísal. FOTO: Martin Tajč

VIDEO: Trenér Kříž po utkání s Jihlavou

B r n o – Kouzlo nového trenérského týmu proti Jihlavě zafungovalo. Zbrojovka vydřela výhru s...
První jarní výhra! Proti Jihlavě rozhodl v závěru Granečný
A-tým
17.04.2024 | Daniel Kinc. FOTO: Petr Nečas

První jarní výhra! Proti Jihlavě rozhodl v závěru...

B R N O - Anglický týden vyplnili fotbalisté Zbrojovky pod vedením nových trenérů domácím soubojem...