Milan Lutonský: Ve Zbrojovce su de facto doma

Milan Lutonský: Ve Zbrojovce su de facto doma

K a p r u n - Zbrojovák Milan Lutonský patří ve Zbrojovce spolu s Radkem Buchtou ke služebně nejstarším hráčům. Je mu sice teprve třiadvacet let, v první lize ale odehrál už 111 zápasů a pamatuje i roční druholigovou anabázi. V Brně před letošní sezonou podepsal novou smlouvu.

Autor šesti ligových tref je v Brně od svých čtrnácti let. "Člověk samozřejmě vždycky přemýšlí, jestli něco změnit, ale ve Zbrojovce su de facto doma. Byl bych rád, kdyby se nám povedlo hrát ve vyšších patrech tabulky, věřím a doufám, že vše půjde správným směrem. A třeba časem se i dostaneme do nějaké kvalifikace o evropské poháry. Všechno je to v nějakém časovém horizontu a uvidíme, jak to bude," povídal Lutonský v rozhovoru, který jsme pořídili na soustředění v rakouském Kaprunu.

V kabině jsi aktuálně služebně nejstarší, máš díky tomu i větší slovo?
Co se týče nastavení pravidel, od toho jsou v kabině spíše starší kluci – Honza Polák, Dušan Melichárek, Peťa Pavlík. Já osobně v kabině nemám problém s nikým, snažím se dělat dobrou náladu a pomoci tím týmu. Takže su spíš ten, co dělá srandu.

Ještě déle je součástí týmu Radek Buchta, byť ten si na rok a půl odskočil do Znojma. Máte díky tomu k sobě blíž?
Jasně, s Radkem se znám hodně dlouho, asi nejdéle z celého týmu, jsme tu spolu už od druhé ligy. Srandu si tím pádem děláme ze sebe navzájem. Jsme dobří kamarádi.

Co říkáš na jeho rozhodnutí skloubit hráčskou kariéru s trenérskou?
Asi to teď pro něj bude náročné, ale jak sám říkal v rozhovoru, čeká rodinu a všechno pečlivě uvážili, dali si dohromady pro a proti. Kdyby se chtěl pořád naplno věnovat hráčské kariéře, třeba by sáhl po jiném angažmá, ale rozhodl se takhle, s trénováním má zkušenosti z minulosti. A když se to vezme z druhé strany – pokud se mu bude dařit a vše bude fungovat, je to i pro něj velké plus do života po kariéře. Bude mít zkušenosti a může v tom pokračovat dál.

Přejděme k letošní sezoně. Jak aktuálně vidíš boj o místo v základní jedenáctce? Na krajích hřiště je konkurence solidní.
Vnímám to tak, že je potřeba se ukázat. Není to ale tak, že pokud bych neměl konkurenci, dával bych tomu míň. Za tu dobu, co jsem tedy, se na mé pozici vystřídalo hodně hráčů a vždycky jsem se přes těch dvacet zápasů za sezonu dostal, navzdory zranění. Já se snažím pořád makat naplno a pokud někdo bude lepší a bude se mu dařit, tak to vezmu. A když se dostanu na hřiště třeba v závěru zápasu, udělám vše pro to, abych ho dokázal zastoupit a co nejlépe pomohl tak týmu.

V přípravě se zatím cítíš jak?
V zápasech jsem se cítil docela dobře, škoda jen, že místo dvou tyček s Trnavou jsem nedal gól nebo dva. Mohli jsme vyhrát a na zápas by se nahlíželo zase jinak. Na druhou stranu je to příprava, hlavní je, abychom v lize dokázali ty šance zopakovat a tentokrát je proměnit. Ideálně tak, aby z toho byly tři body proti Baníku.

Když jsme u toho Baníku, co říkáš na los? Atraktivní soupeř s fanouškovskou základnou, navíc tým, proti kterému jsi v lize poprvé skóroval.
To bylo ještě na Bazalech, v první prvoligové sezoně. Co se jejich aktuální síly týče, těžko říci, ve druhé lize soupeře válcovali, ale jejich úroveň přesně odhadnout nedokážu. Ale každý tým, který postoupí, jede na vítězné vlně a v euforii. Před rokem se takhle dařilo Karviné. Baník je klub s velkou tradicí, chodí hodně lidí a bude to určitě zajímavý a těžký zápas. Je to první kolo, takže doufám, že vyjde i počasí a dojde hodně lidí. Atmosféra bude dobrá, snad to bude i dobrý zápas.

Jak zatím hodnotíš letošní soustředění? Prostředí už po těch letech znáš jako své boty, liší se něco od minulých let?
Jsem tu už asi počtvrté, chyběl jsem jen první rok. Prostředí je tady pěkné, to se nemění, v hotelu vše funguje a máme pěkné hřiště. Pozitivní je, že letos nemusíme jezdit na tréninky, ono když dvakrát denně někam jedete, v součtu to spolkne hodně času. Snad bude soustředění probíhat v pohodě a zápasy zvládneme s dobrou hrou i výsledkem, abychom se před ligou naladili.

S kým letos bydlíš na pokoji?
Bydlím s Ondrou Vintrem. Dřív jsem bydlíval s Petrem Buchtou, ten už tady není. Potom s Davidem Paškem, taky odešel. A naposledy s Radkem Buchtou, který už taky do Kaprunu nejel. Tak snad neodejde i Ondra (smích).

Díky za rozhovor a ať se daří!

další články

U12: Zbrojovka v Olomouci bez bodů
Mládež
28.03.2024 | Martin Lísal

U12: Zbrojovka v Olomouci bez bodů

O l o m o u c - Mladší žáci Zbrojovky (U12) podlehli ve třetím utkání nadstavby na hřišti Olomouce...
U17: Těsná prohra s Pardubicemi
Mládež
28.03.2024 | Martin Lísal

U17: Těsná prohra s Pardubicemi

B r n o - Také dorostenci kategorie U17 se před Pardubicemi nakonec museli sklonit. V atraktivním...
U19: Zbrojovka nestačila na Pardubice
Mládež
28.03.2024 | Martin Lísal

U19: Zbrojovka nestačila na Pardubice

B r n o - Dorostenci Zbrojovky ve čtvrtečním utkání dorostenecké ligy přivítali Pardubice. Na...