Tomáš Kolouch: Hlavní je, aby hráči zvládli přechod o kategorii výš

Tomáš Kolouch: Hlavní je, aby hráči zvládli přechod o kategorii výš

V dnešním rozhovoru si tentokrát zrekapitulujeme podzimní část sezony brněnské "sedmnáctky", ale nakousneme samozřejmě i další témata. Na naše otázky tentokrát odpovídal trenér Tomáš Kolouch.

Začali jsme pochopitelně u shnutí podzimní části. "Obecně panuje spíše spokojenost. Evidujeme de facto jen jediný zápas, který se nám opravdu zásadně nepovedl, a to ten ve Znojmě," připomíná Kolouch prohru 0:3. "Zbylé dvě porážky přišly v utkáních, ve kterých jsme nebyli horším týmem, spíše naopak. V této kategorii je pro nás směrodatné hlavně to, aby se hráči kvalitně připravili pro vyšší kategorie," nastiňuje někdejší aktivní fotbalista, kterému kariéru ukončilo zranění kolene, trenérskou filosofii u mladšího dorostu.

Sedmnáctka je momentálně pátá, ale čelo tabulky je vcelku vyrovnané. "I to pramení z faktu, že v téhle kategorii se ještě klade důraz na individuální rozvoj hráčů. Pro nás je dobré, že jsme herně nepropadali, rozložili vstřelené branky na větší množství hráčů a řada našich svěřenců dostala šanci o kategorii výš," připomíná Kolouch fakt, že například Štrombach, Weber či František Svoboda nastoupili i za starší dorost, posledně jmenovaný se v něm už usadil takřka natrvalo, navíc dlouhodobě "okupuje" reprezentaci. "Pro nás je prioritní to, aby ti kluci mohli za dva roky běhat na Srbské, to by potvrdilo smysl naší práce," znovu opakuje priority.

Sám Kolouch si pochvaluje i prostředí, které v současné době v Brně panuje. "Pan Zajíc, který přišel v létě, nás hodně obohatil, skvělá spolupráce je s asistentem Petrem Zoufalým. I hráči už mají pocit, že se vyplatí v Brně zůstat, o čemž svědčí i fakt, že se nám je daří navzdory různým nabídkám udržet. Jen je důležité, aby vydrželi ten náročný přechod o další kategorie výš, nezbláznili se z toho a byli z nich hotoví fotbalisté," přeje si kouč, pod jehož rukama prošla řada známých jmen brněnského fotbalu.

"Třeba Ondra Mazuch nám už v době, kdy byl v Bruselu, zajistil prohlídku stadionu a všeho okolo. Trénoval jsem i Marečka, Šurala, z hráčů, kteří jsou v současnosti ve Zbrojovce, to byli třeba Sus, Pašek, Pernica, Buchta," vzpomíná a zároveň dokazuje, že v Brně to v současnosti, co se odchovanců týče, není vůbec špatné.

Kdo ze současných členů "sedmnáctky" by se těmto jménům mohl přiblížit? "To je těžké předjímat, ale většinou se jedná o hráče, kteří už naskočili i za starší dorost - Tomáš Weber je hodně komplexní hráč a povedlo se nám ho získat natrvalo. František Svoboda už je spíš hráčem dorostu, kde se zabydlel. Dále to jsou mladý Šural, Štrombach. Hodně nás teď překvapil Erik Sedláček, hraje hodně vyrovnaně. A zapomenout nesmím na gólmana Záleského, který toho kvůli zranění na podzim tolik neodchytal," jmenuje Kolouch.

Toho čeká pochopitelně hodně práce i přes zimu. "Máme porady, řeší se hráčské přesuny, nová jména do přípravy. Posilám je třeba zajistit internáty, školy, takže je stále co dělat. A v lednu nám už startuje příprava, respektive její další část, kluci pochopitelně dřeli i po konci podzimní části," přibližuje Kolouch práci kouče v době, kdy se nehraje.

Důležitá je úzká spolupráce mezi jednotlivými týmy. "Třeba s šestnáctkou jezdíme na zápasy, takže trenér Mlaskač kouká na naše duely a pak to probereme, a zase naopak. Není to tak, že by se jeden kouč rozhodl pro něco a to se stalo, musíme to probírat, shodnout se na tom, vše si vysvětlit. Například zdánlivě jednoduchá otázka posilovny - kolikrát týdně by měli chodit hráči devatenáctky, kolikrát hráči sedmnáctky, aby to na sebe navazovalo."

Sedmnáctka má na programu přípravné duely s řadou soupeřů z tuzemska i Slovenska. "Kromě toho budeme hrát s rakouským Mattersburgem. Chceme, aby soupeři byli pestří a zároveň kvalitní," komentuje.

Opomenout ale nechce ani herní prvky. "Musíme zapracovat na tom, že se nadřeme na gól. Soupeře přehrajeme, výjimkou není držení míče mezi 70 a 80 procenty, ale na gól potřebujeme čtyři střely a oni pak utečou jednou do brejku a srovnají," vypisuje jednu z věcí, na které by rád zapracoval.

Určitá změna čeká jeho svěřence, i co se týče herního rozestavení. "Před sezonou jsme se dohodli na 4 - 2 - 3 - 1, ale zapracujeme i na 4 - 4 - 2, kterým hraje áčko. Chceme, aby na to kluci byli přichystaní, i když do té doby se samozřejmě hodně může změnit. Více variant ale neškodí nikdy."

Kolouch zdůrazňuje, že na jeho svěřence budou po přechodu do vyšší kategorie jiné nároky. "Nová devatenáctka se bude skládat z ročníků 95 a 96, chybí nám osmnáctka, takže to pro ně bude složité a chceme je na to připravit už teď."

Sám musí řešit dilema, jak skloubit práci, koníčky a rodinu. "Třeba na áčko se snažím chodit, když to jde, ale ne vždy to vyjde. Když hraje venku, tak se dívám alespoň na internetu," zakončuje Kolouch celý rozhovor.

další články

U19: Zbrojovka nestačila na Pardubice
Mládež
28.03.2024 | Martin Lísal

U19: Zbrojovka nestačila na Pardubice

B r n o - Dorostenci Zbrojovky ve čtvrtečním utkání dorostenecké ligy přivítali Pardubice. Na...
PREVIEW: Na Velký pátek hostíme Spartu B
A-tým
27.03.2024 | Martin Lísal

PREVIEW: Na Velký pátek hostíme Spartu B

B r n o - Jediná jarní reprezentační pauza je minulostí a druhá nejvyšší soutěž pokračuje dvacátým...
SOUHRN: Jak si vedli Zbrojováci v reprezentaci?
Ostatní
27.03.2024 | Martin Lísal. FOTO: fotbal.cz

SOUHRN: Jak si vedli Zbrojováci v reprezentaci?

B r n o - Březnová reprezentační pauza je u konce, do svých týmů se postupně vracejí i hráči...