Kondiční trenér Jan Cacek hovoří o zahájení přípravy

Kondiční trenér Jan Cacek hovoří o zahájení přípravy

B r n o - Pro kondičního trenéra Jana Cacka je zima obdobím, v němž se rozhodně nenudí. V přípravě totiž jeho hlas standardně patří k těm nejdůležitějším. Jaký je z jeho pohledu prozatím start do roku 2017?

Hned na startu zimní přípravy čekaly na hráče kondiční zátěžové testy. Logicky tedy právě o nich byla řeč jako první.

Je letošní zima v něčem specifická, co se zátěžových kondičních testů týče?
Letošní testy probíhaly na kole, stejně jako ty letní. Předtím se používalo běhátko. Výsledky se trochu liší, což je potřeba zohlednit. V průměru bývají na kole asi o pět až deset procent horší. Na druhou stranu ani běhátko není přesný ukazatel toho, jak na tom sportovec bude. Je poháněno motorkem, plocha pod hráčem ubíhá a ta aktivace svalů je trochu jiná. Z tohoto důvodu děláme i retesty, abychom zjistili, jestli laboratorní výsledky odpovídají těm terénním. Zjišťujeme, zda a jak to odpovídá tomu, co je fotbalista schopen předvést.

Je třeba počítat i s jinými anomáliemi?
Je dokázáno, že někteří hráči mají naprosto nadstandardní výsledky na testech, ale na hřišti to pak není poznat. Pokud má hráč nějaké super dobré výsledky, není to také úplně ideální, protože to znamená, že má vysoký podíl pomalých svalových vláken. To pro fotbalistu taky není úplně dobré.

Je jasné, že výsledky testů nejsou veřejným zbožím, dá se alespoň naznačit, zda letos dopadly nějak neobvykle?
Většina hráčů splnila předpoklady, které na ně byly kladené. U některých je potřeba drobná korekce tréninků. Nijak to tedy z běžného stavu nevybočuje. Plody nastavené práce ale sklízíme u mládeže, výsledky talentovaných hráčů se zlepšily výrazně.

Co hráči, kteří testy v prvním týdnu neabsolvovali? Čeká je dodatečný termín?
Ano, ostatně to vyžaduje i fotbalová asociace. Na hráče, kteří byli po zranění, případně v Brně podepsali či podepíší smlouvu později, testy ještě čekají.

Můžeš v kostce shrnout, co na hráče ještě čeká?
Ze začátku přípravy se tradičně dělá vytrvalostní i silově vytrvalostní objem. Postupně se pak od kvantity přechází ke kvalitě, zvyšuje se intenzita a snižuje objem. Plus se s blížící se soutěží přidává rychlost, explozivní síla, koordinace. Půjde tedy třeba o rychlostní testy, sprinty.

Jako kodiční trenér máš na starosti samozřejmě i individuální přípravu, je-li potřeba. Konkrétně s tebou trénoval Martin Fenin, jak mu to šlo?
Martin běhal kilometry, vypadal dobře, bylo vidět, že přes vánoce nezahálel. Běžel šestkrát kilometr s dvouminutovou pauzou, navíc ve ztížených podmínkách, ve sněhu. A nebyl rozdíl mezi prvním a šestým během, ani v tepové frekvenci. Jinak samozřejmě hráči chodí a chodili individuálně v případě, že nejsou zničení. Z těch novějších tváří bych jmenoval třeba Lukáše Vraštila.

Na hráče čeká v úterý znovu také box u Tomáše Hrona, bude to podobné jako minule, nebo půjde o jiný typ tréninku?
Tentokrát to bude nesrovnatelně ostřejší, trénink by měl mít silově vytrvalostní charakter s vysokou intenzitou. Pro hráče je to nespecifické cvičení s netradičními pohyby, takže únava asi bude trošičku jiná, bolestivější (úsměv). Je to takové zpestření přípravy.

Je v plánu v blízké době i jiná netradiční aktivita?
Hned ve čtvrtek hráče čeká další zpestření, aby neviděli pořád ty stejné tváře v posilovně. Konkrétně jde o speciální cvičení na závěsných TRX systémech.

Díky za rozhovor a ať se daří!

další články

PREVIEW: Na Velký pátek hostíme Spartu B
A-tým
27.03.2024 | Martin Lísal

PREVIEW: Na Velký pátek hostíme Spartu B

B r n o - Jediná jarní reprezentační pauza je minulostí a druhá nejvyšší soutěž pokračuje dvacátým...
SOUHRN: Jak si vedli Zbrojováci v reprezentaci?
Ostatní
27.03.2024 | Martin Lísal. FOTO: fotbal.cz

SOUHRN: Jak si vedli Zbrojováci v reprezentaci?

B r n o - Březnová reprezentační pauza je u konce, do svých týmů se postupně vracejí i hráči...
SOUHRN: Zbrojováci na hostování
Ostatní
25.03.2024 | Martin Lísal

SOUHRN: Zbrojováci na hostování

B r n o - V reprezentační přestávce je rubrika, mapující osud hráčů Zbrojovky na hostování,...