Řadu zápasů rozhodla jediná chyba, mrzí kouče dorostu Wagnera

Řadu zápasů rozhodla jediná chyba, mrzí kouče dorostu Wagnera

V seriálu rozhovorů s trenéry mládeže začínáme u "devatenáctky". Tu vede dvojice René Wagner - Jaroslav Ondra. S prvním jmenovaným jsme si povídali o tom, jaká byla podzimní část a co jeho svěřence čeká v zimě a na jaře.

Někdejší vynikající útočník (a jedna z novodobých legend Zbrojovky) dovedl své svěřence nakonec k jedenácté příčce po podzimní části. Jak by tedy sezonu hodnotil? "Mám dva pohledy, jeden pozitivní, jeden negativní. Pozitivum je v tom, že ač jsme na začátku měli nějakých pětatřicet hráčů, protože se sloučily dva ročníky, dokázali jsme se každému věnovat individuálně. A to i těm, kteří odešli na hostování. Negativem bylo, že v řadě zápasů naše individuální chyby rozhodly o prohře a z toho pramení ty dvě nešťastné série a výsledné umístění," rozhovořil se Wagner.

Zbrojovka přitom začala sezonu dobře, po čtyřech kolech měla deset bodů a vedla tabulku. Pak ale přišla první zmíněná série - pětizápasová šňůra bez bodu. Tým se nevyhnul v průběhu podzimu ani druhé. "Přitom řekněme sedm zápasů jsme ztratili smolně či po jedné, dvou individuálních chybách. Přestříleli jsme třeba soupeře 7:2 a prohráli 1:2. Teď musíme zapracovat na tom, aby si z toho hráči něco odnesli. Třeba fakt, že už to není jako o úroveň či dvě níž, kde si prostě zahráli, ale už je třeba bojovat, vyvarovat se chyb, protože jedna může rozhodnout. To je v dospělém fotbale nejdůležitější," pokračuje Wagner.

Pro mládež je specifické to, že řada hráčů naskakuje v různých kategoriích. "Třeba v juniorce to pro kluky bylo dobré, nestála na nich tolik hlavní zodpovědnost, dostali se do silnějšího týmu a to jim mohlo pomoci, navíc juniorka vyhrávala. Na druhou stranu se pak vrátili k nám a ne vždy tu zodpovědnost unesli, svazovala jim nohy," komentuje tento fakt Wagner.

Ten přivítal ve svém týmu i hráče mladších ročníků. "Většinou se jevili celkem dobře, ať už se jednalo o Štrombacha, Webera nebo Jakeše. Pokud na sobě budou pracovat, mají určitě budoucnost, a je dobře, že si to sami uvědomují," pokračuje někdejší kanonýr. Ten ještě nemá úplně jasno, s jakými hráči bude na jaře pokračovat. "To je u mládeže hodně specifické, mění se to a někdy v nejbližších dnech se o tom teprve začneme bavit," naznačuje.

Realizační tým si zároveň vyhodnotil, na čem je třeba zapracovat kromě zmíněné defenzivy mužstva a proměňování šancí. "Trochu nám chybí silové schopnosti, takže po týdnu volna jsme najeli na fyzičku. Hráči chodí do posilovny, navíc někteří dostanou individuální plán, takže na sobě budou pracovat i v dobách volna, aby na přípravu, která startuje někdy 3. ledna, byli adekvátně nachystáni," vysvětluje Wagner. Sám si volna moc neužije. "Ani zatím nemám nic v plánu, zůstanu nejspíš v Brně. Pořád je co dělat," naznačuje, že ani přes zimu práce trenéra nekončí, spíše naopak (viz výše uvedená pasáž o tvorvě kádru na jarní část).

Příprava jeho svěřenců by měla být pestrá, čeká je hodně zápasů. "Hrát začínáme v podstatě hned v lednu, jsou tam turnaje, přáteláky. Cíle pro jaro už máme stanovené jasně. Jednak se chceme posunout do horní poloviny tabulky, jednak i zlepšit herní kvalitu. Hráči už ví, co je čeká, už tuší, o čem ten velký fotbal je, tak je na čase ty půlroční zkušenosti zúročit," říká Wagner. Dodejme, že první soutěžní zápas na "devatenáctku" čeká 2. března v Olomouci. Sigma je v tabulce čtvrtá, ale v prvním vzájemném zápase dokázalo Brno zvítězit 3:1.

Úplně poslední dotaz směřoval k výkonům "áčka". "Jednalo se o příjemné překvapení, mají dost bodů, odehráli řadu slušných zápasů i se soupeři, kdy zisk málokdo čekal - třeba duel v Plzni. Nebude na ně teď takový tlak, což je pro jaro dobrá výchozí pozice," zhodnotil Wagner podzimní fungování prvního týmu Zbrojovky.

další články

VIDEO: Vítězství jsme moc potřebovali, těší Granečného
A-tým
17.04.2024 | Martin Lísal. FOTO: Petr Nečas

VIDEO: Vítězství jsme moc potřebovali, těší Granečného

B r n o – Zápas s Jihlavou už pozvolna spěl k remízovému výsledku – pět minut před koncem jej ale...
VIDEO: Trenér Kříž po utkání s Jihlavou
A-tým
17.04.2024 | Martin Lísal. FOTO: Martin Tajč

VIDEO: Trenér Kříž po utkání s Jihlavou

B r n o – Kouzlo nového trenérského týmu proti Jihlavě zafungovalo. Zbrojovka vydřela výhru s...
První jarní výhra! Proti Jihlavě rozhodl v závěru Granečný
A-tým
17.04.2024 | Daniel Kinc. FOTO: Petr Nečas

První jarní výhra! Proti Jihlavě rozhodl v závěru...

B R N O - Anglický týden vyplnili fotbalisté Zbrojovky pod vedením nových trenérů domácím soubojem...