Zbrojováci: O agresivitě nemůže být řeč!

Zbrojováci: O agresivitě nemůže být řeč!

Občanské sdružení Zbrojováci, které je oficiálním fanklubem klubu FC Zbrojovka Brno, ostře protestuje proti způsobu informování veřejnosti ze strany některých médií. Konkétně jde o zkreslování faktů ohledně nedělní dopravní nehody autobusu s fanoušky, cestujícími z utkání v Teplicích.

Dramatické titulky o velmi agresivních fanoušcích, blokujících provoz dálnice, a u toho přiložená videa, na nichž se údajná agresivita projevuje pouze tančením a zpíváním písní jako Vánoce přicházejí nebo Vínečko bílé. Takto úsměvnou podívanou přichystala svým čtenářům některá česká média v neděli večer.

Klub FC Zbrojovka Brno se samozřejmě jednoznačně distancuje od veškerého výtržnictví a násilností, v tomto případě však má důvod se domnívat, že popis nedělních událostí byl v některých médiích výrazně zkreslený. Z řady svědectví máme informace, že fanoušci Zbrojovky se žádných výtržností nedopustili, což ostatně potvrdil i tiskový mluvčí pražské policie.

Prohlášení OS Zbrojováci:

Při návratu z utkání v Teplicích měl autobus s fanoušky FC Zbrojovka Brno menší dopravní nehodu, při které naštěstí nebyl nikdo zraněn. Za nehodu autobus nemohl a jen díky skvělému reflexu našeho řidiče nedošlo k neštěstí. Velmi znepokojivé však je to, co předvedla některá česká média. Prakticky celé odpoledne a večer jsme mohli číst zprávy o tom, jak naši fanoušci řádí na silnici D8 a dokonce jsou agresivní a napadají příslušníky PČR. OS Zbrojováci absolutně nesouhlasí se lživou kampaní českých novinářů. Během šetření nehody neproběhl žádný konflikt s PČR, ani s nikým jiným. O údajné agresivitě tedy nemůže být řeč.

Ihned po nehodě náš autobus zastavil u krajnice a jelikož se busu nic vážného nestalo, chtěli jsme dál pokračovat v cestě. To nám bylo znemožněno účastí druhého auta, jehož řidič s námi chtěl řešit nehodu kvůli pojistce. Po celou tuto dobu jsme čekali buď v autobuse, nebo v jeho bezprostřední blízkosti. Fanoušci si krátili čas spánkem, tancem či zpěvem lidových písní. Nikdo se s nikým nerval, nikdo nikoho neudeřil a to po celý den, nejen zde na dálnici. Během tří hodin se na místo sjelo celkem 21 policejních vozidel, která na nás dohlížela, a situaci dokonce monitoroval i vrtulník. Když jsme konečně odjeli z místa nehody, policisté nám vytvořili doprovod až do Brna. Policejní auta se střídala podle oblastí, kde slouží – takže celkem mohlo být na tuto "jistě zcela nezbytnou" akci využito okolo 60 – 100 policejních aut! Každý ať si domyslí sám, jestli běžná nehoda stojí za takové náklady.

Rovněž se musíme důrazně ohradit proti postupu Policie ČR během naší cesty. Autobus mohl zastavit pouze jednou u Prahy na benzince k nákupu pití a jídla, další zastávky nám byly odepřeny. Dokonce nám bylo sděleno, že nemůžeme zastavit ani na vykonání základních lidských potřeb, což bylo nedůstojné. To se nakonec podařilo vyjednat až po dlouhém naléhání. Jely s námi i ženy, tudíž to bylo pro ně velmi nepříjemné.

Ptáme se, jak je vůbec možné, že některá média bez podložených důkazů někoho takto pošpiní v očích veřejnosti. Díky těmto novinářům je nyní každý fotbalový fanoušek považován za výtržníka, a to bohužel odrazuje lidi od návštěvy fotbalových stadionů, které již tak zejí prázdnotou. Většina z nás jezdí na venkovní zápasy proto, aby svůj tým podpořila, a ne vyvolávat konflikty.


Bc. Václav Bartoněk
Předseda OS Zbrojováci

další články

VIDEO: Vítězství jsme moc potřebovali, těší Granečného
A-tým
17.04.2024 | Martin Lísal. FOTO: Petr Nečas

VIDEO: Vítězství jsme moc potřebovali, těší Granečného

B r n o – Zápas s Jihlavou už pozvolna spěl k remízovému výsledku – pět minut před koncem jej ale...
VIDEO: Trenér Kříž po utkání s Jihlavou
A-tým
17.04.2024 | Martin Lísal. FOTO: Martin Tajč

VIDEO: Trenér Kříž po utkání s Jihlavou

B r n o – Kouzlo nového trenérského týmu proti Jihlavě zafungovalo. Zbrojovka vydřela výhru s...
První jarní výhra! Proti Jihlavě rozhodl v závěru Granečný
A-tým
17.04.2024 | Daniel Kinc. FOTO: Petr Nečas

První jarní výhra! Proti Jihlavě rozhodl v závěru...

B R N O - Anglický týden vyplnili fotbalisté Zbrojovky pod vedením nových trenérů domácím soubojem...