FOTO: Fanoušci Zbrojovky besedovali s hráči a trenéry

FOTO: Fanoušci Zbrojovky besedovali s hráči a trenéry

B r n o - V kulturním středisku Semilasso proběhla toto úterý debata fanoušků Zbrojovky s hráči a trenéry klubu. Posezení navázalo na dřívější tradici besed, své otázky přišlo položit přibližně padesát Zbrojováků a Zbrojovaček.

Pozvání přijal trenér Svatopluk Habanec, asistent Richard Dostálek a hráči Pavel Zavadil, Jan Polák, Alois Hyčka, Milan Lutonský a David Pašek. Role moderátora se zhostil Petr Švancara. "Osobní setkání je vždy lepší, než jakékoliv internetové diskuse, u kterých pořádně nevíte, kdo je kdo. Rozhodně v této tradici hodláme pokračovat," slíbil.

Po krátkém úvodním slovu moderátora promluvil trenér Habanec. "S fanoušky si rád popovídám třeba i po zápase. Forma osobní diskuse mi taky přijde lepší, než někde vykřikovat, že je Habanec kretén," pousmál se. "Do Brna jsem přišel s nějakým cílem, říkejme tomu směr Lužánky, to bychom si asi přáli všichni. Ta cesta ale bude delší, když na něčem pracujeme, nebude to hned. Změny byly znatelné a přerod nějakou dobu trvá," zahájil.

Pak už přišly na řadu dotazy fanoušků. Probíraných témat byla celá řada, počáteční nesmělost se rychle setřela, níže vám nabízíme krátký souhrn odpovědí. Jedna z prvních otázek směřovala například k tomu, zda se hráči mohou zlepšovat v technických dovednostech i v pokročilém věku. "Trend je dnes takový, že se vše dělá s míčem, technika a cit se učí už od malička, což je dobře. I v pokročilejším věku ale platí, že stálým tréninkem se můžete zlepšovat. Záleží na každém hráči, aby věděl, jaké má mezery," řekl k tomu Zavadil. "Balon musí být největší radost kluků," potvrdil Polák.

Navrátilec z Německa pak přidal i svůj názor na změny, kterými Zbrojovka prochází. "Když jsem se vracel do Norimberku, klub zrovna sestoupil. Tým se pozměnil a trvalo rok, než si všechno sedlo. Chce to vždycky trpělivost, výsledky nejsou vidět hned. Minulá sezona se Zbrojovce povedla, každý je v očekávání, i my. Děláme vše pro to, abychom se zdokonalovali, nemusíte mít obavy, že nepracujeme naplno, ale některé věci se projeví později. Všichni jsme Brňáci a měli bychom táhnout za jeden provaz," požádal fanoušky o trpělivost.

Lojzík Hyčka pochopitelně hovořil o svém gólu proti Spartě, Milan Lutonský odpovídal na dotaz, proč tým nehraje venku tak, jako doma. "Doma přijde víc lidí, atmosféra nás napumpuje, naši soupeři také hrají doma jinak, jiným stylem. Venku se nám loni a předloni nedařilo, pamatuju doby, kdy jsme bodovali jednou za čtyři měsíce. Na začátku sezony jsem už měl pocit, že se to lepší, doufal jsem, že ta naše aura opadla, ale pak přišly dvě porážky v Praze."

Richard Dostálek zase popisoval, jak probíhá příprava na zápas. "Jdeme do toho vždy s určitým taktickým záměrem. V průběhu utkání pak záleží na tom, jak se nám jej daří plnit, musíme také reagovat na vývoj, na taktické kroky soupeře. Zápasu většinou předchází týdenní mikrocyklus, probíráme, kteří hráči jsou pro jakou roli vhodní. Věřím, že fanouškům uděláme radost a nebudeme jen nakopávat balony."

Pro fanoušky zajímavé byly také odpovědi trenéra Habance - například na předsezonní změny v kádru. "Kerestešovi v zimě končila smlouva, chtěl zkusit jiný klub. Co se týče Pavla Košťála, chtěl jsem spíše hráče, který by měl lepší rozehrávku. Pavel tu odehrál skvělé zápasy, ale co se týče konstrukce, není to můj šálek kávy. O Rabušice jsme zájem neměli, neboť tu máme Řezníčka a do budoucna Rybičku. Štohanzl trénuje, u Franty Litsingiho je bohužel předpoklad, že nastoupí přibližně až za měsíc. To, že se vám dvě z ofenzivních posil zraní, bohužel neovlivníte."

Kouč také prozradil, že po hráčích vyžaduje více střelby. "Nemám rád po nepovedené šanci takovou tu klasickou frázi - hlavně že zakončil. Trefit šestnáctou řadu je nesmysl. I proto máme v tréninkovém procesu takový trestík - když hráč nezakončí přesně, udělá kotoul," zněla jedna z mnoha odpovědí.

Řeč byla samozřejmě i o posledním utkání na Dukle. "Osobně mi z pohledu fanouška přijde výsledek 4:2 lepší, než dříve obvyklé jalové prohry 0:1, 0:2. Prohrávalo se, ale tým zamaká, srovná a může otočit. To nevyšlo, ale je to lepší, než prohrát bez boje. Tohle jako fanoušek chci vidět a ocením to spíš," přidal svůj pohled Švancara.

Celá beseda skončila po více než hodině. Hráči se ještě podepsali zájemcům o autogram, případně zapózovali na společných fotografiích.

Samotným závěrem patří ještě poděkovat za účast a ochotu všem účastníkům besedy - fanynkám a fanouškům, stejně jako hráčům a trenérům. O termínu příští besedy vás budeme samozřejmě s předstihem informovat.

Fotogalerie

Všechny fotografie

další články

U19: Zbrojovka nestačila na Pardubice
Mládež
28.03.2024 | Martin Lísal

U19: Zbrojovka nestačila na Pardubice

B r n o - Dorostenci Zbrojovky ve čtvrtečním utkání dorostenecké ligy přivítali Pardubice. Na...
PREVIEW: Na Velký pátek hostíme Spartu B
A-tým
27.03.2024 | Martin Lísal

PREVIEW: Na Velký pátek hostíme Spartu B

B r n o - Jediná jarní reprezentační pauza je minulostí a druhá nejvyšší soutěž pokračuje dvacátým...
SOUHRN: Jak si vedli Zbrojováci v reprezentaci?
Ostatní
27.03.2024 | Martin Lísal. FOTO: fotbal.cz

SOUHRN: Jak si vedli Zbrojováci v reprezentaci?

B r n o - Březnová reprezentační pauza je u konce, do svých týmů se postupně vracejí i hráči...