Stoper Pernica: Náš tým má do budoucna potenciál

Stoper Pernica: Náš tým má do budoucna potenciál

16 zápasů, 1440 minut. Více toho Luděk Pernica na podzim v lize odehrát prostě nemohl. Je tak momentálně nejvytíženějším hráčem brněnské Zbrojovky. Když k tomu přidáme fakt, že se třikrát trefil do soupeřových sítí, je zřejmé, že Pernicovo místo mezi oporami týmu je neoddiskutovatelné.

V české lize je jen dvanáct takových vytrvalců, a to ještě se z poloviny jedná o gólmany. „Četl jsem o tom po patnáctém kole, že těch hráčů tolik není, a pochopitelně jich ubývá. Bohužel díky té čtvrté žluté kartě z Teplic budu chybět hned první jarní zápas,“ komentuje Pernica posmutněle fakt, že i on společnost "železných mužů" bude muset nuceně opustit. „Takový je ale fotbal,“ dodává.

Po náročném programu únavu každopádně necítí. „Jsem ještě mladý,“ usměje se. „Navíc každý hráč je rád, když dostává šanci a cítí důvěru, to by nikdo neměnil,“ dodává už vážněji. Tak jako tak se blíží doba, kdy bude moci načerpat nové síly. „Ještě trénujeme, tuším do pátku. Pak nás čeká nějaká ta dovolená,“ osvětluje nejbližší program (podrobnější info přineseme v samostatném článku).

Poslední podzimní zápas Zbrojovce nevyšel, podlehla v Teplicích. „V první půli jsme byli lepším celkem, ale bohužel jsme se zasekli na proměňování šancí. Pak přišly dvě chyby, dva góly a prohra. Trenér nás samozřejmě nepochválil,“ hodnotí Pernica stručně. Skoro to vypadalo, jako kdyby nemastná, neslaná hra Teplic v první půli Brňany uchlácholila. „To ne, o přestávce jsme si říkali, že musíme vydržet, rozhodnout a neskončit jako na Spartě, a nakonec to mělo stejně podobný průběh. Hodně ovlivnil asi příchod Vachouška za Keriče, to je výborný fotbalista a dal hře domácích myšlenku,“ komentuje posmutněle.

Zároveň ale souhlasí s tím, že tým Zbrojovky má do budoucna potenciál. „Když zůstane mužstvo pohromadě, nasbírá postupně zkušenosti a vyvaruje se chyb, pramenících z jejich nedostatku. Pokud nám k tomu ještě bude sloužit zdraví, mělo by to být lepší. Nemá cenu si nic nalhávat, Švanci nám chybí neskutečně, navíc nehraje ani Husár, Martin Sus, Mezlík a další,“ připomíná Pernica problémy, které brněnský kádr sužují.

V celkovém hodnocení podzimu je samozřejmě o něco pozitivnější. „Měli jsme dobrý úvod, což čekal málokdo, pak se povedla šňůra výher doma, něco jsme přivezli i z Olomouce a Ostravy. Od utkání v Boleslavi se to trochu zlomilo, jinak ten podzim mohl být ještě veselejší,“ bilancuje. „Jako nejméně povedený zápas by se asi dal označit ten s Duklou, pak výprask na Slavii. Celkově je škoda, že jsme nastartovali řadu soupeřů, kteří nutně potřebovali body a chytili se na nás, to začalo právě na Slavii, pak to byl třeba Hradec, Boleslav,“ nebrání se Pernica ani kritice.

On sám k dobrému úvodu přispěl nemalou měrou. V prvních třech kolech totiž vsítil dva góly, pak přidal ještě jeden. „Ale padalo mi to tam jen v první části podzimu, pak ne. Asi jsem to potom už řešil špatně, nebo chybělo štěstí. Důležitý byl hlavně ten gól na Slovácku, byl vítězný. Ale i vyrovnávací trefa v Plzni měla svou cenu, ukázalo se, že tam můžeme hrát, a nakonec z toho byla výhra,“ vzpomíná na své trefy člen širšího kádru mládežnické reprezentace.

„Ale to už teď asi skončí, jsem ročník 1990,“ podotýká k tomu Pernica. Ve stoperské dvojici hraje ve Zbrojovce nejčastěji s Jakubem Brabcem, tedy dalším reprezentantem. „Vyhovíme si, hraje se mi s ním dobře, ale já neměl problém nikdy s nikým,“ komentuje stoperskou souhru hráč, který nezastírá, že si rád i zaútočí. „V tomto směru mi Brno vyhovuje, i když samozřejmě nejsme krajní beci, takže se dopředu dostanu spíše při standardkách.“

další články

U17: Těsná prohra s Pardubicemi
Mládež
28.03.2024 | Martin Lísal

U17: Těsná prohra s Pardubicemi

B r n o - Také dorostenci kategorie U17 se před Pardubicemi nakonec museli sklonit. V atraktivním...
U19: Zbrojovka nestačila na Pardubice
Mládež
28.03.2024 | Martin Lísal

U19: Zbrojovka nestačila na Pardubice

B r n o - Dorostenci Zbrojovky ve čtvrtečním utkání dorostenecké ligy přivítali Pardubice. Na...
PREVIEW: Na Velký pátek hostíme Spartu B
A-tým
27.03.2024 | Martin Lísal

PREVIEW: Na Velký pátek hostíme Spartu B

B r n o - Jediná jarní reprezentační pauza je minulostí a druhá nejvyšší soutěž pokračuje dvacátým...