VIDEO: Trenér Habanec před utkáním s Hradcem Králové

VIDEO: Trenér Habanec před utkáním s Hradcem Králové

B r n o - Na brněnskou Zbrojovku čeká o víkendu další ligový zápas - v sobotu 17. září hostí od 16 hodin Hradec Králové. Brňané by v utkání rádi napravili pošramocený dojem po první letošní prohře na hřišti Bohemians.

Právě k té se na tradičním setkání s novináři trenér Habanec krátce vrátil. "Horší poločas jsme ještě neodehráli. Chyběly mi tam základní parametry - bojovnost, nasazení, osobní souboje, takový ten chlapský přístup. Ten jsme všichni nějakým způsobem podcenili. Naše příprava na Hradec byla trochu připomenutím toho, co fatálního jsme udělali. Připravovali jsme se tak, aby se to pokud možno už neopakovalo. Takhle ostudně jsme ještě nehráli, není pro to omluva. Fanoušci, kteří přijeli, po utkání stále skandovali - to od nich bylo hezké a už je nesmíme zklamat takovým výkonem," burcoval kouč.

Poté plynule přešel k nadcházejícímu utkání. "Chybět nám bude Štohanzl. Vinou svalových problémů prakticky neabsolvoval týden tréninku v kuse, proto jsme se rozhodli pro čtrnáctidenní klid. Karetní trest má Jovanović (jednozápasový - pozn. red), mimo je samozřejmě Zavadil. V nominaci naopak bude Litsingi, který začíná trénovat, vrací se také Kijanskas," pohovořil Habanec o personálních otázkách.

Co se týče síly nejbližšího soupeře, ten nastřádal prozatím devět bodů - což je slušné i vzhledem k faktu, že ligový nováček zatím domácí zápasy hrává v azylu. "Hodně spoléhají na Žondru, s nadsázkou mi to připomíná nás na Slovácku, kdy byl naší oporou Libor Došek. Žondra umí pokrýt míč a následně sklepávkou vyzvat další ofenzivní hráče. K tomu soupeř disponuje zodpovědnou, poctivou defenzivou. Dá se čekat, že budeme hrát do plných, je jen na nás, abychom vymysleli plán a realizovali jej," prorokuje Habanec. "Věřím, že budeme spokojení podobně jako po utkání se Slováckem."

S Kijanskasem se vrací klid

V přípravě na Hradec se hráči pochopitelně nevyhli videorozboru předchozího mače. "To, že se někdo neúčastní souboje, je pět metrů od hráče a jen rozhazuje rukama, si sám hráč uvědomí, má svědomí. Ví, že takhle se nemůže prezentovat. Zaměřili jsme se spíše na tohle, než abychom na tréninku praskali hlavama. Kromě té hrůzy na Bohemce se obrana prezentovala slušně, nyní se vrací Kijanskas, který snad do obrany vrátí klid," kvituje kouč návrat litevského flegmatika. "Jeho klid je někdy vzrušující pro nás trenéry," usmál se.

Habanec byl tázán také na to, zda učiní v sestavě nějaké další změny. "Před sezonou jsme převzali kádr, který byl zaměřen spíše do obrany, a to i postově. Hráčů směrem dopředu máme poněkud méně, zranění nás pak dostávají do fáze, kdy v ofenzivě musíme použít spíše obranně zaměřené hráče. To je proces, na kterém neustále pracujeme. Potřebujeme mít kvalitu na míči směrem dopředu, dva vstřelené góly jsou strašně málo. Do zakončení se dostávají v podstatě dva hráči, směrem dopředu potřebujeme větší dravost," vzývá Habanec.

Odmítá zároveň, že by pod tlakem nutnosti bodovat nějak zásadně měnil svou filozofii. "Jednoznačně musíme dbát na výsledek, jen výsledky nás posunou dál, ale rozhodně nebudu nikde hrát nějakého zanďoura a nakopávat balony," prohlásil rezolutně. "Směrem dozadu problémy nemáme, o Kijanskasově návratu už jsem mluvil, na stoperu může naskočit Šural, případně to zvládnou i defenzivní štíty. My musíme skládat hráče směrem dopředu, víme o tom, mluvíme o tom. Potřebujeme víc šancí a gólů," zopakoval.

Jak jsme již předeslali, Hradec rozhodně nebude jednoduchým soupeřem, kouč Habanec však v týmu cítí vůli uspět. "Hradec odehrál dobré zápasy, oproti nám neměl v žádném nějakou delší hluchou pasáž. Bude to těžký zápas, ale my jej musíme zvládnout. Je to takové lomítko, které nás může odrazit zpátky, nebo naopak dostat malinko do problémů," zakončil.

další články

U19: Zbrojovka nestačila na Pardubice
Mládež
28.03.2024 | Martin Lísal

U19: Zbrojovka nestačila na Pardubice

B r n o - Dorostenci Zbrojovky ve čtvrtečním utkání dorostenecké ligy přivítali Pardubice. Na...
PREVIEW: Na Velký pátek hostíme Spartu B
A-tým
27.03.2024 | Martin Lísal

PREVIEW: Na Velký pátek hostíme Spartu B

B r n o - Jediná jarní reprezentační pauza je minulostí a druhá nejvyšší soutěž pokračuje dvacátým...
SOUHRN: Jak si vedli Zbrojováci v reprezentaci?
Ostatní
27.03.2024 | Martin Lísal. FOTO: fotbal.cz

SOUHRN: Jak si vedli Zbrojováci v reprezentaci?

B r n o - Březnová reprezentační pauza je u konce, do svých týmů se postupně vracejí i hráči...