Pavel Zavadil má na Teplice příjemné vzpomínky

Pavel Zavadil má na Teplice příjemné vzpomínky

V posledním utkání roku 2012 čekají na Zbrojovku Teplice. Při absenci Petra Švancary a Pavla Mezlíka povede Brňany do boje jako kapitán s největší pravděpodobností Pavel Zavadil.

Ten má na stadion Na Stínadlech celkem příjemné vzpomínky, vstřelil tu svůj první ligový gól. „To bylo ještě v dresu Drnovic, v brance byl Tomáš Poštulka. Pak jsem tam hrál ještě několikrát, naposledy za Příbram, to už je takových osm let,“ vzpomíná zkušený středopolař.

S Teplicemi si připsal i další premiéru – poprvé se s tímto soupeřem představil domácímu publiku v Brně. Duel skončil remízou po sympatickém výkonu. „Úvod soutěže se nám povedl, což bylo výsledkem podařené přípravy. A hlavně se utvořil dobrý tým, skloubilo se mládí se zkušenostmi a nálada v mužstvu byla optimální, i díky tomu se start tak podařil,“ hodnotí zpětně vstup Zbrojovky do sezony.

Ještě další premiéra jej nejspíše čeká nyní – poprvé v dresu Zbrojovky půjde do utkání od začátku s kapitánskou páskou (proti Příbrami s ní dohrával). V kariéře to pro něj ale novinka nebude. „Abych se přiznal, jistě to zatím nevím. Nicméně párkrát už jsem s ní v minulosti hrál, nic nového by to tedy nemělo být. Větší zodpovědnost bych samozřejmě cítil, ale tak jako tak nás zkušených v týmu moc nezbylo.“

Naráží tak na absenci Mezlíka a Švancary. I nad Zavadilem hrozba karetního trestu visí, má už tři žluté. „V zápalu boje to člověk tak nevnímá, nejde vypustit souboj. Spíše v případě, že člověk už jednu žlutou má v daném zápase, je třeba na to dávat pozor. Ale na druhou stranu se od té třetí žluté hlídám, abych nedostal kartu za nějakou zbytečnost, třeba za řeči. Navíc nás na jaře čeká hned v úvodu Plzeň a u toho bych chyběl nerad,“ prozrazuje.

Role kapitána je hodně specifická. „Musí být příkladem pro tým. Všechny kapitány v minulosti jsem respektoval, jako příklad bych uvedl třeba Allbäcka, ten byl opravdovou osobností,“ vzpomíná Zavadil na někdejšího švédského reprezentanta, se kterým se potkal v mužstvu Örgryte IS.

Vraťme se ovšem k výkonům Zbrojovky. Sám Zavadil možná ani nečekal, jak budou Brňané na podzim hrát. „Chtěli jsme bojovat o každý bod a být co nejvýš, pochopitelně. Ale i díky tomu startu jsme se pohybovali v tabulce docela vysoko a dařilo se nám. Teď nás ale čeká poslední a nesmírně důležitý zápas, který chceme zvládnout, abychom měli v zimě větší klid,“ uvědomuje si, že ještě jedna bitva na něj a spoluhráče čeká. „S Příbramí to také byl hodně důležitý duel, věděli jsme o tom a jsem rád, že jsme to i v deseti zvládli, hodně si mužstva cením,“ vrací se ještě k minulému utkání, které Zbrojovka vyhrála 1:0.

Který zápas z podzimu by Zavadil označil za nejpovedenější? „Těch bylo víc. Ze začátku asi Slovácko a Plzeň, pak domácí výhra s Jihlavou a zapomenout nesmím na Olomouc, kde jsme uhráli po slušném výkonu remízu,“ nemá úplně jasno. „Zároveň je třeba ocenit zápasy, kdy se nám třeba tolik nedařilo, ale urvali jsme to vůlí a bojovností. Například duel s Libercem nebo s Českými Budějovicemi. V tom zápase jsme navíc prohrávali a nezvládnout ho, asi by podzim vypadal trochu jinak,“ oceňuje na týmu i bojovnost.

I po individuální stránce může být Zavadil spokojen, při vší skromnosti je třeba uznat, že většinu odborníků i fanoušků příjemně překvapil. „Člověka to pochopitelně potěší, ale možná to je tím, že jsem sedm let byl mimo pozornost všech, švédská liga není tak sledovaná. Přitom je to kvalitní soutěž s řadou těžkých zápasů. Já celou tu dobu pravidelně hrál, takže mi to asi taky něco dalo. V Brně jsem měl dobrou a náročnou přípravu, věděl jsem, že mi to prospěje,“ podotýká ke svojí osobě. „Hlavně aby vydrželo zdraví a člověk hrál pořád svůj standard. Po Liberci jsem už docela přivítal pauzu, bylo tam pár drobných problémů, ale díky přestávce jsem si odpočinul a bylo to zase dobré,“ vzpomíná na jediný zápas, ve kterém zatím nedohrál až do konce a střídal.

další články

PREVIEW: Na Velký pátek hostíme Spartu B
A-tým
27.03.2024 | Martin Lísal

PREVIEW: Na Velký pátek hostíme Spartu B

B r n o - Jediná jarní reprezentační pauza je minulostí a druhá nejvyšší soutěž pokračuje dvacátým...
SOUHRN: Jak si vedli Zbrojováci v reprezentaci?
Ostatní
27.03.2024 | Martin Lísal. FOTO: fotbal.cz

SOUHRN: Jak si vedli Zbrojováci v reprezentaci?

B r n o - Březnová reprezentační pauza je u konce, do svých týmů se postupně vracejí i hráči...
SOUHRN: Zbrojováci na hostování
Ostatní
25.03.2024 | Martin Lísal

SOUHRN: Zbrojováci na hostování

B r n o - V reprezentační přestávce je rubrika, mapující osud hráčů Zbrojovky na hostování,...