Nový trenér Habanec: Je to výzva, ale nemám z ní obavy

Nový trenér Habanec: Je to výzva, ale nemám z ní obavy

B r n o - Svatopluk Habanec se vrací do míst svého fotbalového mládí. Na dnešní tiskové konferenci byl oficiálně představen jako nový trenér Zbrojovky. Vzápětí pochopitelně následovaly první otázky přítomných novinářů.

S jakými ambicemi do klubu jdete?
Na začátek bych rád předeslal, že se nejedná o klasickou výměnu trenér za trenéra, ale jde o jakýsi průřez celým klubem, o pozici jakéhosi šéftrenéra. Venku se tomu občas říká manažer, ale o oslovení a názvu funkce to není.

Jak složité bylo rozhodování?
Jsem Brňák, narodil jsem se tu, i to hrálo roli v tom, že rozhodování nebylo nijak zdlouhavé. Debata v mé hlavě byla jednoduchá. Vedení Zbrojovky se rozhodlo zřejmě i na základě toho, že mé předcházející štace byly dlouhodobé, nikdy nešlo o nějaký šok, který má nastartovat tápající mančaft. Laťka je nastavena vysoko a je přede mnou výzva, ale nemám z ní obavy. Navíc nejdu do neznámého prostředí, i to je výhoda. Na stadionu jsem hrával od žáčků po dorost. Když jsme kdysi s taťkou chodívali Za Lužánky, říkával pod hodinami, jak by bylo fajn, kdybych za Zbrojovku hrával. Teď tu budu trénovat, takže bude asi spokojený (úsměv).

Mohl byste v krátkosti nastínit vaše vize?
Když to zjednoduším, tak mou koncepcí by měla být větší fotbalovost. Nejde samozřejmě hrát jen na krásu a držení míče, to vám samo o sobě góly nevstřelí. V klubu ale vidím srdeční zaujetí pro Lužánky a byl bych rád, kdybychom na ten nový stadion vstupovali nachystaní, řekněme jako klub elitní pětky. Rád bych také, kdyby se jednota myšlení prořízla do celého klubu. Mužstvo mělo v minulé sezoně hodně bodů, umístilo se vysoko, mým úkolem je to zase nějak pozvednout. S trenérem Vencou Kotalem, který tu odvedl skvělou práci, jsme měli férový a plodný rozhovor. Sám mi říkal, že mužstvo vyždímal jak citron, a na podobné hodnocení si troufnu i já ohledně Slovácka. Z mužstva už se o moc víc dostat nedalo, alespoň ne mojí osobou. Venca měl trošku defenzivnější myšlení, což bylo možná dáno i typologií hráčů, já bych rád Zbrojovce vtiskl svou tvář tak, aby to v nějakém časovém horizontu bylo poznat. To se neobejde bez posílení, rád bych přivedl dva až tři nové hráče mimo Honzy Poláka. Co se systému týče, chtěl bych hrát systémem 4-3-3, v určitých fázích 4-2-3-1. Ideálně aby na toto schéma najely týmy na všech úrovních.

Podle čeho jste vybíral své asistenty a spolupracovníky?
Lukáš Přerost je prakticky můj nejlepší kamarád, dlouhodobě spolu debatujeme o fotbale a máme podobné pohledy a vize. Ríša Dostálek zná prostředí, je na stejné lodi. Také s ním jsem v každodenním kontaktu. Tahle trojice, plus trenér brankářů Martin Doležal a kondiční trenér Jan Cacek, to bude takový nejužší okruh lidí a jádro spolupráce. Rolí Libora Doška bude - kromě pozice vedoucího mužstva - také pozice jakéhosi skauta. Spolu s trenérem juniorky Vladimírem Michalem vytvoří jakousi mapu, abychom měli jasno - konkrétně nám například nabídne manažer pravého beka a my hned uvidíme, že na té pozici máme tři dobré nebo výborné kluky v mládeži a Lojzu Hyčku, a že tedy pravého beka nepotřebujeme.

Program přípravy už je narýsován?
Startujeme 16. a 17. června, kdy jsou na programu testy, v sobotu 18. pak je první trénink, spíše seznamovací. Nastíníme si vize, myšlenky. Od pondělí 20. června pak začíná šestitýdenní běh, v jehož rámci strávíme týden v Uherském Brodě a týden v Rakousku, kde už to bude spíš herní. Obecně v úvodu přípravy nechci mnoho soupeřů, obzvlášť ne kvalitních soupeřů, hráči si zvykají na tréninkový proces. Následně pak musejí ukázat, kdo a jak využil tu startovní čáru. Soustředění v Uherském Brodě bude ideální pro seznámení, tmelení kolektivu, kde jinde než tam se můžeme poznat, komunikovat, nastínit si vize.

Kolik hráčů v kabině znáte?
Většinu spíše v roli soupeřů, třeba takového Pavla Zavadila jsme lákali i na Slovácko, ale dal přednost Brnu. Znám samozřejmě Dušana Melichárka, a také Lojzíka Hyčku, kterého jsme v Ústí kupovali z Chebu. Stal se z něj ligový hráč a poté přestoupil do Zbrojovky.

Stihl jste se už pobavit s Honzou Polákem? Jakou roli pro něj máte nachystanou?
Měli jsme spolu dva dlouhé hovory o tom, jakou pozici bude mít a co od něho čekám. V zásadě se jedná o roli štítu, spojnice mezi obrannou a útočnou fází, plus jako bonus zkušenosti.

Budete chtít, aby splňoval i roli lídra kabiny?
Určitě nebude jediný vůdce, těch je tu víc - Pavel Zavadil, Dušan Melichárek. I od Libora Doška v realizačním týmu čekám, že bude kabinu tmelit. Honza je nadmíru zkušený hráč, poznal, jak to funguje venku. Pevně doufám, že ten profesionalismus, kterým je německý fotbal v dobrém slova smyslu prolezlý, přenese k nám. O jeho zkušenosti se budeme opírat.

Co se posil týče, může se jednat i o někoho ze Slovácka?
Hráči jsou tam většinou pod smlouvou, asi se nedá moc čekat, že bych někoho bral. V hlavě samozřejmě něco je, u fotbalu nevíte dne ani hodiny. Dva tři hráče udělat chceme, jednat by se mělo o rychlostní typy. To je základ.

Po roce a půl se v kabině potkáte s Dušanem Melichárkem, o jehož odchodu toho novináři napsali hodně...
Tohle je krásná příležitost říct, jak to je, protože se na to často lidé ptají. Dušan se tehdy zranil, do brány šel Milan Heča a ve třech zápasech vychytal dvakrát nulu. Chytal tedy dál, Dušanovi jsem řekl, že Milana teď nevyndám, když se mu daří a má formu. Dušan se naštval, správně naštval, protože který gólman by nechtěl chytat, a hledal možnost, jak chytat jinde. Bylo kolem toho trochu vzrušení, ale osobně máme velice dobrý vztah. Třeba o půlnoci jsme si zavolali a řešili, proč se prohrálo a nepovedlo se tohle a tohle.

Máte v plánu před zahájením přípravy dovolenou?
Vzhledem k přesídlení z Hradiště to vidím spíše na krátkodobé dovolené, třídenní pobyt u dcer v Teplicích a tak. Jinak se budu pohybovat spíše kolem Brna.

Profil Svatopluka Habance

Svatopluk Habanec se narodil v září 1969 v Brně, kde také začínal s fotbalem. "Na Srbskou jsem tehdy přišel jako starší žáček a hrál tu až do dorostu, kdy si mne vytáhl do Zbrojovky pan Harašta a stali jsme se mistry Československa. Po vojně jsem ve Zbrojovce spíš jen trénoval, protože kvalita kádru byla obrovská, a po roce v KPS jsem přešel do Teplic," popisuje Habanec, kterak se z Brna ocitl na dalekém severu.

Zde strávil dlouhé a úspěšné roky - za Teplice si zahrál první ligu, posléze zde trénoval pod Dušanem Uhrinem starším, Františkem Ciprem, Františkem Strakou či Vlastislavem Marečkem. "Dlouho jsem pak vydržel i v Ústí, se kterým jsme postoupili do ligy. Musím to zaklepat, zatím jsem nikde neskončil předčasně," zmiňuje Habanec věc, kterou se mnoho koučů pochlubit nemůže.

Z Ústí se pak přesunul na Slovácko a také zde vydržel dlouho, konkrétně čtyři roky. Nyní se tedy řádnou oklikou vrací do Zbrojovky, tentokrát jako trenér. Tak ať se daří!

Fotogalerie

Všechny fotografie

další články

Novým majitelem klubu se stává Libor Zábranský
A-tým
25.04.2024 | Klub

Novým majitelem klubu se stává Libor Zábranský

B r n o - Fotbalový klub FC Zbrojovka Brno mění svou vlastnickou strukturu. Novým majoritním...
Program týmů Zbrojovky v týdnu od 22. do 28. dubna
Ostatní
22.04.2024 | Martin Lísal

Program týmů Zbrojovky v týdnu od 22. do 28. dubna

B r n o - Během posledního dubnového víkendu se "áčko", rezerva i dorostenecké týmy představí na...
U12: Zbrojovka zdolala Zlín
Mládež
21.04.2024 | Martin Lísal

U12: Zbrojovka zdolala Zlín

B r n o - Mladší žáci Zbrojovky (U12) přivítali o víkendu v Horních Heršpicích mužstvo Zlína. V...