K předposlednímu venkovnímu utkání zajíždí Zbrojovka na Letnou

K předposlednímu venkovnímu utkání zajíždí Zbrojovka na Letnou

B R N O - Podzimní část Gambrinus ligy se pomalu chýlí ke svému závěru. Zbrojovku čekají už jen tři utkání, dvě venkovní a jedno domácí. K tomu prvnímu z venkovních zajíždí Brňané do hlavního města. Utkání mužstva z moravské metropole proti pražské Spartě startuje v neděli 11.11.2012 v 18:00. Zápas vysílá TV Fanda.

Souboj čtvrtého se sedmým

Fanoušci uvidí v neděli na Letné souboj týmů z horní poloviny tabulky Gambrinus ligy. Slavnou Spartu najdeme po třinácti odehraných kolech na čtvrté příčce, nováček soutěže z Brna je jen o tři místa pod ní. Svěřenci trenéra Vítězslava Lavičky letos dokázali sedmkrát zvítězit, prohráli jen s Viktorií Plzeň 0:1, se Sigmou Olomouc 1:2 a v derby podlehli Slavii 0:1. Fotbalisté z hlavního města remizovali ve třech utkáních, vždy 1:1 (v prvním kole s Duklou Praha, v jedenáctém kole v Jihlavě a v posledním kole v Mladé Boleslavi).

Postavení mužstev v tabulce jde často ruku v ruce s úspěchy klubových střelců. Nejlepší sparťanský střelec a jeden z největších evropských talentů Václav Kadlec odehrál dvanáct utkání, ve kterých překonal soupeřovy gólmany hned pětkrát. Brněnský patriot a v současnosti zraněný útočník Petr Švancara potřeboval ke stejnému počtu branek jen devět klání. Jisté však je, že na podzim už bohužel žádné trefy nepřidá. Na příkladu Kadlece se Švancarou je vidět, že o střeleckých kvalitách nerozhoduje věk, sparťanovi je totiž jen 20 let a o zkušenostech brněnského kapitána není třeba psát. Do nedělního klání nezasáhne ani Kadlec, který v utkání proti Boleslavi utrpěl zlomeninu čelní kosti.

Osobnosti Sparty

Vedle mladého útočníka Kadlece jsou v týmu i mnohem zkušenější osobnosti. V obraně najdeme dvaatřicetiletého Tomáše Zápotočného, který jako kapitán získal mistrovský titul s Libercem, působil ale i v zahraničních mužstvech – v Udinese, Bursasporu a Besiktasi. Dalším známým obráncem je pětatřicetiletý Jiří Jarošík, který má tři české tituly se Spartou, ale také tři zahraniční tituly – s CSKA Moskva, se Celtikem Glasgow a s Chelsea. Největší osobností mezi záložníky je třicetiletý Marek Matějovský, který v roce 2010 patřil do širšího kádru reprezentace.

35x mistr ligy

Pro úplnost představení soupeře dodejme, s kým má Zbrojovka v neděli tu čest. AC Sparta Praha má na svém kontě ve své více než stoleté historii (založena byla roku 1893) neuvěřitelných 35 mistrovských titulů. V samostatné České republice se pak z prvního místa v Gambrinus lize radovalo mužstvo v rudých dresech hned dvanáctkrát. Sparta pravidelně bojuje také na mezinárodním poli, od roku 2007 do roku 2009 se třikrát dostala do třetího předkola Ligy mistrů.

Sestava Sparty z posledního kola

Vaclík – Zápotočný (70. Kweuke), Švejdík, Jarošík, Pamič (46. Polom) – Kadeřábek, Hušbauer, Holek, Krejčí – Kadlec (11. Jirásek), Balaj.

další články

PREVIEW: Na Velký pátek hostíme Spartu B
A-tým
27.03.2024 | Martin Lísal

PREVIEW: Na Velký pátek hostíme Spartu B

B r n o - Jediná jarní reprezentační pauza je minulostí a druhá nejvyšší soutěž pokračuje dvacátým...
SOUHRN: Jak si vedli Zbrojováci v reprezentaci?
Ostatní
27.03.2024 | Martin Lísal. FOTO: fotbal.cz

SOUHRN: Jak si vedli Zbrojováci v reprezentaci?

B r n o - Březnová reprezentační pauza je u konce, do svých týmů se postupně vracejí i hráči...
SOUHRN: Zbrojováci na hostování
Ostatní
25.03.2024 | Martin Lísal

SOUHRN: Zbrojováci na hostování

B r n o - V reprezentační přestávce je rubrika, mapující osud hráčů Zbrojovky na hostování,...