FOTO: Zbrojováci pomáhali darovat krev

FOTO: Zbrojováci pomáhali darovat krev

B r n o - Hráči Zbrojovky letos poprvé navštívili Transfuzní oddělení Fakultní nemocnice Brno. Tentokrát ne jako dárci, nýbrž jako pomocníci. Po celé dopoledne byli k ruce personálu oddělení a jejich přítomnost nalákala i prvodárce.

Právě to bylo jedním z hlavních cílů akce, která měla zvýšit obecné povědomí o dárcovství krve. Prvodárců se nakonec zaregistrovalo třináct.

Zbrojováci se během dopoledne rozdělili do tří skupinek. V té první byli hráči "áčka", sloužili první směnu od osmi. Vystřídali je junioři v čele s trenéry Dostálkem a Kolouchem. Poslední "šichtu" absolvovali zbylí hráči prvního mužstva.

Oproti předchozím akcím dnes hráči darovat nemohli, neumožnil jim to tréninkový a zápasový program. Jediným dárcem z řad Zbrojováků tak byl masér juniorky Jirka Bílý (fotoreport zde). "Daroval jsem podruhé, poprvé to bylo někdy předloni. Nic nepříjemného to nebylo, ani to nijak nebolelo a můžu to doporučit všem," usmíval se.

A co přesně měli hráči na starost? Dva fungovali jako šatnáři, dva vypomáhali jedné z pracovnic oddělení při administrativní činnosti, vyvolávali dárce a podobně. Dva vydávali občerstvení a ti zbylí rozdávali vstupenky na utkání s Olomoucí a Zlínem.

"Byla to zajímavá zkušenost a neotřelý pohled z druhé strany. Poznali jsme, kolik toho má na starosti personál oddělení každý den od pondělí do pátku, kolik lidí tu projde, aby darovalo krev, a co všechno je pro to potřeba udělat," přidal svůj pohled na akci Radek Buchta, který spolu s s Matúšem Lackem vypomáhal v administrativě.

Buchta byl shodou okolností jedním z hráčů, kteří prošli při jarním darování krve přísným sítem podmínek pro dárcovství. "Teď jsme poznali druhou stranu mince. Personál si pochvaloval, že dárců je aktuálně hodně, ale druhým dechem dodává, že jich pořád může být víc. Takže pokud nám příště program dovolí zase darovat, bude to jen dobře," doplnil Buchta.

Zbrojovka s Fakultní nemocnicí Brno spolupracuje dlouhodobě, takže dnešní akce určitě nebyla poslední. Pokud vás ovšem myšlenka darovat krev zaujala, není třeba vyčkávat - Transfuzní oddělení vás přivítá kdykoliv!

Fotogalerie

Všechny fotografie

další články

PREVIEW: Na Velký pátek hostíme Spartu B
A-tým
27.03.2024 | Martin Lísal

PREVIEW: Na Velký pátek hostíme Spartu B

B r n o - Jediná jarní reprezentační pauza je minulostí a druhá nejvyšší soutěž pokračuje dvacátým...
SOUHRN: Jak si vedli Zbrojováci v reprezentaci?
Ostatní
27.03.2024 | Martin Lísal. FOTO: fotbal.cz

SOUHRN: Jak si vedli Zbrojováci v reprezentaci?

B r n o - Březnová reprezentační pauza je u konce, do svých týmů se postupně vracejí i hráči...
SOUHRN: Zbrojováci na hostování
Ostatní
25.03.2024 | Martin Lísal

SOUHRN: Zbrojováci na hostování

B r n o - V reprezentační přestávce je rubrika, mapující osud hráčů Zbrojovky na hostování,...