Kotal po Liberci: Nezbývá, než klukům pogratulovat k práci, kterou odvedli

Kotal po Liberci: Nezbývá, než klukům pogratulovat k práci, kterou odvedli

B r n o - Dokázali to! Zbrojovka si po Plzni smlsla i na dalším silném týmu, před nadšenými tribunami porazila Liberec 3:1 a potvrdila aktuální dobrou pohodu. Trenér Kotal tak mohl být spokojen - jeho svěřenci zvládli další náročnou bitvu, a to navzdory řadě absencí.

S některými se počítalo, některé ovšem přišly až těsně před utkáním - to ze sestavy vypadl nemocný Malík. "Nezbývá než klukům pogratulovat za práci, kterou odvedli. Před utkáním jsme měli velké problémy dát dohromady sestavu tak, aby to na hřišti nějak fungovalo. Jsem rád, že to kluci zvládli a podařilo se nám Liberec porazit. Soupeř potvrdil svou sílu, zejména v kombinační fázi, ale my si s tím poradili," liboval si.

Brno vstoupilo do utkání s odvahou a do vedení se mohlo dostat i dříve, než v 51. minutě. "Některé situace jsme v první půli řešili na můj vkus trochu zbrkle. Mohli jsme rozhodnout i dříve. Tím, že Liberec chtěl i za remízového stavu vyhrát, se nám v jeho obraně otevíral prostor, čehož jsme nakonec zásluhou Kuby Řezníčka a Pavla Zavadila dokázali využít. Kluky jsme motivovali trochu i s ohledem na jarní zápas, kdy nás Liberec semlel. Jsem rád, že to vzali za správný konec a odbojovali to až do konce. Ještě jednou musím zopakovat obrovskou gratulaci, kterou si vzhledem k tomu, v jakém stavu mužstvo bylo, hráči zaslouží," netajil Kotal spokojenost zejména s přístupem týmu.

Kapitánem byl pro tento zápas vzhledem k absencím Zavadila a Košťála Aleš Schuster. Pavel Zavadil se nakonec na hřiště dostal - a v samém závěru dal výsledku pojistku. "Jeho střídání bylo taktické. Na celý zápas to po dlouhé absenci ještě nebylo, věřili jsme, že mužstvo bude schopné uhrát část zápasu solidní výsledek. Když posíláme na hřiště Zavadila, víme, že se na něj můžeme spolehnout a na hřiště přinese kvalitu. Lavička jinak byla dost nezkušená," nechal Kotal nahlédnout do trenérské kuchyně.

Výsledkem tedy byl další cenný skalp. "Na podobné soupeře se hraje lépe, opakuji poněkolikáté, že takové týmy chtějí hrát ofenzivně. My máme aktuálně stále problém se zakládáním postupného útoku, na druhou stranu se nám v posledních zápasech celkem dařily protiútoky a i dnes to tak bylo. Hrajeme to, na co máme hráče, a jsem rád, že nám to zatím vychází. Jestli to dnes byl kvalitnější výkon, než proti Plzni, to posoudím až u videa. Z lavičky mám tendenci spíše vidět a řešit chyby," naznačil Kotal, že trenérský tým ještě čeká analýza utkání.

Chceme, aby hráči byli hladoví v každém utkání

Co konkrétně se Kotalovi nelíbilo? "Některé situace řešíme špatně. Konkrétně jde třeba o špatné postavení při přijmutí míče, kdy místo aby hráč udělal dva kroky a pomohl si, zpracovává míč čelem k brance. Chytrý soupeř pak ví, že jinak než na gólmana to hrát nemůže. Stále občas místo přihrávky dopředu nahráváme zbytečně dozadu. Neustále na tom pracujeme, hráči potřebují právě takové těžké zápasy, aby rostli," zmínil kouč, že každé podobné vítězství tým posune dál.

"Například Milan Lutonský se lepší zápas od zápasu, pomohly mu dva góly a dnes podal velmi dobrý výkon. Aleš Schuster nehrál tři měsíce, ale podal také skvělý výkon. Nakonec jsme museli dvakrát sáhnout do obrany, a to ještě i Lutonský jako krajní bek je vlastně záskok za Keresteše. Podobné kroky nejsou jednoduché a já jsem rád, že se nám povedlo to zvládnout," oddechl si.

Brňany nyní čeká příprava na pohár, hraný v neděli v Plzni (to se netýká pouze reprezentantů Chriena, Briganta a Šurala). "Zítra máme trénink, v úterý volno. Největší odměnou pro hráče jsou tři body z takového utkání," pousmál se Kotal v reakci na otázku, zda hráče odmění. "Nestává se to každý týden, vyhrát takhle. Pohled na tabulku je stále příjemný, i když to nemá cenu nějak zvlášť řešit, to se ještě bude měnit. Je příjemné mít 21 bodů, ale stále platí, že nás čekají tři těžká utkání do konce podzimu. Mohlo by to pro nás být klidnější, chceme každopádně, aby hráči byli hladoví v každém utkání, každé chtěli zvládnout. Zatím se nám to daří a to je dobře," uzavřel Kotal.

další články

PREVIEW: Na Velký pátek hostíme Spartu B
A-tým
27.03.2024 | Martin Lísal

PREVIEW: Na Velký pátek hostíme Spartu B

B r n o - Jediná jarní reprezentační pauza je minulostí a druhá nejvyšší soutěž pokračuje dvacátým...
SOUHRN: Jak si vedli Zbrojováci v reprezentaci?
Ostatní
27.03.2024 | Martin Lísal. FOTO: fotbal.cz

SOUHRN: Jak si vedli Zbrojováci v reprezentaci?

B r n o - Březnová reprezentační pauza je u konce, do svých týmů se postupně vracejí i hráči...
SOUHRN: Zbrojováci na hostování
Ostatní
25.03.2024 | Martin Lísal

SOUHRN: Zbrojováci na hostování

B r n o - V reprezentační přestávce je rubrika, mapující osud hráčů Zbrojovky na hostování,...